Továbbra sincs hivatalos állásfoglalás a távközlési piaci verseny mellett

forrás Prim Online, 2005. július 19. 15:23
A Miniszterelnöki Hivatal továbbra sem adott hivatalos választ a kormányzati távközlési piac monopolizálása miatt aggódó tizennégy távközlési cég nyílt levelére, amelyben a Miniszterelnöki Hivatal egyértelmű, nyilvános állásfoglalását kérték a versenysemlegesség biztosítása mellett. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) ezzel szemben 2005. július 20-án délelőtt "egyeztető megbeszélésre" hívta össze a GKM felügyelete alá tartozó költségvetési intézményeket, hogy a Magyar Telekom Rt. képviselőjével közösen - és más távközlési szolgáltatók kizárásával - tájékoztassa őket az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz való csatlakozás részleteiről.

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének támogató tagjai - az Antenna Hungária Rt., a 3C Magyarország Kft., az eTel Magyarország Kft., az Euroweb Rt., a GTS-Datanet Távközlési Kft., a HungaroDigitel Kft., a PanTel Kft., a Tele2 Kft., az UPC Magyarország Kft., az UUNET Magyarország Internet-szolgáltató Kft. -, a Hungarotel Rt., az Invitel Rt. és a Monor Telefontársaság Rt. 2005. július 6-án a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben tette közzé a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikuskormányzat-Központhoz (MeH EKK) címzett nyílt levelét, amelyben arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz (EKG) kapcsolódó közintézmények távközlési szolgáltatásainak biztosítására a hatályos jogszabályok alapján bármelyik távközlési szolgáltató alkalmas lehet. Az érintett távközlési cégek szerint félő, hogy az összességében 17 milliárd forintra becsült kormányzati távközlési piacon a Magyar Telekom Rt. ismét monopolhelyzetbe kerül majd, ezért a nyílt levélben kérték a MeH EKK hivatalos állásfoglalását a piaci verseny fenntartásáért, a versenysemlegesség biztosításáért. A MeH a távközlési szolgáltatók kérésére 2005. július 19-ig hivatalosan nem reagált.

A piaci versenyt akadályozó, illetve lehetetlenné tévő folyamatok azonban nem fékeződtek le. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) informatikai főosztályának vezetője a Magyar Telekom Rt.-vel közösen 2005. július 20-án "egyeztető megbeszélésre" hívta össze a GKM felügyelete alá tartozó költségvetési szerveket az EKG-ra történő csatlakozás és a szolgáltatás-igénybevétel műszaki és gazdasági feltételeinek tisztázására. Az egyeztetésen más távközlési szolgáltatók képviselői kifejezett kérésük ellenére sem vehetnek majd részt. Az érintett intézmények képviselőinek a Magyar Telekom Rt. által összeállított táblázatban részletesen nyilatkozniuk kell arról, hogy jelenleg mely cégektől milyen távközlési szolgáltatásokat vesznek igénybe, és milyen áron.

A fenti egyeztető megbeszélés az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének támogató tagjai, valamint a Hungarotel Rt., az Invitel Rt. és a Monor Telefontársaság Rt. álláspontja szerint újabb bizonyítéka annak, hogy a Magyar Telekom Rt. a MeH támogatásával újra monopolizálná a kormányzati távközlési piacot. Az érintett távközlési cégek ismételten kérik a Miniszterelnöki Hivatalt: mielőbb foglaljon állást a piaci verseny mellett, és az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesülete, a Hungarotel Rt., az Invitel Rt. és a Monor Telefontársaság Rt. részvételével, egy hasonló egyeztető megbeszélés keretei között közösen tájékoztassák a központi közigazgatás budapesti és területi szerveit arról, hogy továbbra is saját hatáskörben, közbeszerzési eljárás keretében választhatják ki az EKG-n kívüli adat-, hang- és internet szolgáltatójukat. Továbbá kérik a Miniszterelnöki Hivatalt és az illetékes minisztériumokat, hogy az EKG-val kapcsolatos kérdések lezárásáig ne szervezzenek a költségvetési szervek részére újabb tájékoztatót (egyeztető megbeszélést) a Magyar Telekom Rt. kizárólagosan igénybe vehető távközlési szolgáltatásairól - olvasható az ATSZE közleményében.

A MODEM IDŐK-nek nyilatkozva ugyanakkor a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központ (MeH EKK) kabinetfőnöke visszautasította a monopóliumépítés vádját, mint mondta: "A kormányzatnak esze ágában sincs újra monopóliumot létrehozni, mert nem akarja a saját kiszolgáltatottságát növelni..."

Kulcsszavak: ATSZE Magyar Telekom

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14