Középiskolás programozók megmérettetése Sárospatakon

Kovács Attila, 2005. július 29. 12:20
Az Oktatási Minisztérium, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, valamint a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központjának támogatásával és védnökségével, 13 ország (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyar­ország, Németország, Románia, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Észtország, Franciaország Hollandia, Portugália, Spanyolország) részvételével július 29. és augusztus 3. között Sárospatakon rendezik a 12. Közép-Európai Informatikai Diákolimpiát, a CEOI 2005-öt.

Magyarországot az olimpián az Informatika Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV), illetve a Nemes Tihamér informatikai OKSZTV ez évi legjobbjai képviselik, név szerint: Kormányos Balázs (Radnóti Miklós Gimnázium, Szeged), Ludányi Ákos (Neumann János Középiskola és Kollégium Eger), Vincze János (Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen), Acsai Péter (Arany János Református Gimnázium, Nagykőrös).

A gazdag kulturális programokkal kiegészített nemzetközi megmérettetés rendezője a Neumann János Számítógép-tudomá­nyi Társaság (NJSZT), házigazdája a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium. Az esemény arany fokozatú támogatója a Microsoft Magyarország Kft. és a Cisco Systems Magyarország Kft., támogatója Sárospatak Város Önkormányzata.

Az informatikai diákolimpia középiskolás tanulók nemzetközi programozási vetélkedője. A résztvevők egyénileg versenyeznek, két fordulóban 1-3 feladatot kell megoldaniuk, fordulónként 5-5 óra alatt. A feladatokat a nemzetközi zsűri választja ki a tudományos bizottság által előkészített feladatok közül. A feladatok algoritmikus jellegűek, a megoldásukhoz különleges gépi eszközre vagy programcsomagra nincs szükség.

Az olimpián valamennyi résztvevő rendelkezésére áll egy-egy IBM PC kompatibilis számítógép, a szükséges programokkal. Semmilyen más segédeszköz nem használható. A versenyzők az olimpián anyanyelvüket használhatják, a feladatok szövegét angolul és az anya­nyelvükön is megkapják. A feladatok szövegét a tudományos bizottság angolul állítja elő, s a csapat­vezetők és helyetteseik fordítják az adott országbeli versenyzők anyanyelvére.

Kulcsszavak: oktatás verseny

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55