Célkeresztben az erőforrás-kihelyezés

forrás Prim Online, 2005. október 24. 10:59
Az erőforrás-kihelyezés lényege, hogy egy vállalat, a saját erőforrásainak egy részét külső, professzionális specialista szolgáltató üzemeltetésére bízza. Az outsourcing legjellemzőbb területei közé tartoznak a humán erőforrással kapcsolatos feladatok, a marketing egyes feladatainak, a pénzügyi szolgáltatásoknak és az informatikai tevékenységéknek, vagy kutatás-fejlesztésnek a kihelyezése. A szolgáltatási területek rendkívül sokfélék lehetnek, az informatikai rendszerfejlesztői munkán, a hálózati adminisztrációs feladatok ellátásán túl, az infrastrukturális kutatás-fejlesztési tevékenységekig rendkívül széles palettát fedhetnek le. Az infrastrukturális szolgáltatási szintet, a felelősségi jogköröket, az üzemeltetés technikai paramétereit egyedi szolgáltatási-üzemeltetési szerződésben rögzítik a felek. (SLA – Service Level Agreement) A szerződés rögzíti azokat a minőségi és mennyiségi (pl. rendelkezésre állás) paramétereket, amelyek elmaradása esetén a szolgáltatónak magas kártérítést kell fizetnie.
Globalizálódó világunk egyik legjellemzőbb vonása, hogy a vállalatok az alapvető üzleti folyamatokhoz, az alaptevékenységhez szorosan nem kapcsolódó háttértevékenységeket külső szolgáltató cégekre bízzák. A globális piac méretének nagyságát egyébiránt kellően mutathatja az a közel negyven milliárd dollár, amit évente a nagyvállalatok erre a célra elköltenek. Míg az elmúlt pár évben leginkább a nagyvállalati és kormányzati outsourcing előretörése volt megfigyelhető, addig a közeli jövőben várhatóan az egyes üzleti folyamatok, (Business Process Outsourcing) vagy egységes vállalati feladatok (outtasking) globális kihelyezése (pl. az üzemeltetéshez szorosan kapcsolódó informatikai rendszerfejlesztés) növekedik majd dinamikus mértékben.

A Horasis és a Going Global Ventures nemzetközi tanácsadó cégek által összeállított 2005-ös globális outsourcing éves jelentés szerint Magyarország a világon az ötödik legkedvezőbb környezetet biztosító ország. Jelenleg a felvevőpiaci területeket tekintve csak India, Kína, Costa Rica, és a Cseh Köztársaság előzi meg hazánkat a rangsorban.  Magyarország előnyei közé tartozik a globális piacokon viszonylag alacsonynak számító üzemeltetési költségek mellett a magasan képzett humán erőforrás, valamint a meglévő projektmenedzsment szaktudás, és kedvező regionális környezeti fekvés.

Magyarországon egyes szakértői vélemények szerint hozzávetőleg 40-45 multinacionális vállalat végeztethet különböző jellegű erőforrás-kihelyezési feladatokat. Talán kevésbé ismert tény, hogy a hazai piac egyik vezető szereplője egy magyar vállalkozás, a Montana Rt. Cégünk közel tíz éves tapasztalatokkal rendelkezik az informatikai erőforrás-kihelyezés területén. Elégedett ügyfeleink között a legnagyobb vállalatokat, köztük a Nemzeti Autópálya Rt-t., az EDS-t, a Tesco-t és az OMV-t is köszönthetjük. A Montana Rt elsősorban speciális ügyféligényeket is kielégítő egyedi technológiai megoldások kifejlesztésében szerzett tapasztalataival érdemelte ki ügyfelei bizalmát.

Milyen előnyei vannak az erőforrás-kihelyezésnek?

Az elmúlt években az erőforrás-kihelyezést elsősorban a nagy, nemzetközi hálózatokkal rendelkező multinacionális cégek választották költségeik optimalizálására. Napjainkban a helyzet némiképp változni látszik, mind gyakrabban láthatjuk, hogy közepes méretű vállalatok is az erőforrás-kihelyezés különböző formáival próbálkoznak. Az egyes üzleti folyamatok és szolgáltatások kiszervezésének a vállalatok hatékonyságának növelése és az üzemeltetési költségek csökkentésében van jelentős szerepe. A mind élesebbé váló globális piaci versenyben hosszútávon csak azok a vállalatok képesek versenyképesek maradni, amelyek működésüket optimalizálni képesek. Ennek egyik formája lehet az outsourcing vagy outtasking (feladatok kihelyezése) alkalmazásának valamilyen formája is. Az erőforrás-kihelyezés során jellemzően a vállalatok nem feltétlenül válnak az informatikai infrastruktúra tulajdonosává. A technológiai fejlesztés meghatározó mértékben költségalapúvá válik, ez pedig az elérhető vállalati erőforrások optimális kihasználását teszi elérhetővé. Ennek előnyeit felismerve mind több országban fordul az állami szektor is az egyes tevékenységek kihelyezéséhez. Jó példa lehet erre Anglia és az Egyesült Államok, ahol egy-egy állami szerv részfeladatainak teljes kihelyezése is felmerült.

A Montana Rt. erőforrás-kihelyezéssel foglalkozó szakértői elsősorban a magas üzemeltetési színvonal fenntartása mellett a járulékos költségek csökkenését, valamint a szükséges infrastrukturális fejlesztésekhez kapcsolható szakmai tudás költség hatékony felhasználását szokták kiemelni. Az előnyök között kerülhet mindemellett kiemelésre az a többlettudás is, ami a különleges feladatok elvégzésére specializálódott többlet szakmai tudást is tartalmazza.

Sok tőkeerős és professzionális szakembergárdával rendelkező hazai vállalat képes saját erőből megoldani a vállalat IT-rendszerének szakmai kompetenciát és tapasztalatot, anyagi és emberi erőforrásokat követelő tervezési, fejlesztési és üzemeltetési feladatait, számos cégnek azonban komoly gondot jelent az informatikai szükségletek megfelelő minőségű és költség-hatékony kiszolgálása.

Milyen hátrányai lehetnek az outsourcingnak?


Amikor egy vállalat a belső költségeinek tanulmányozása után az erőforrás-kihelyezés mellett dönt, számos ismérvet érdemes megvizsgálnia a végső döntés meghozatala előtt. Ilyenek lehetnek például a következő kérdések: Vajon a külső szolgáltató partner elegendő szakmai referenciával, stabil háttérrel és tőkeerővel rendelkezik a hosszabb távú üzemeltetés (és/vagy fejlesztés) zavartalan biztosításához? Megfelelő szakmai kompetenciával és szakmai tapasztalattal rendelkező, megbízható üzleti partnerrel állunk szemben? Hogy hazánk némiképp lemaradással követi a nemzetközi trendeket, annak egyik legfőbb oka a hazai vállalati kultúrában szignifikánsan jelenlévő –elsősorban a vállalati vezetők oldaláról tapasztalható – bizalmatlanság az erőforrások kihelyezésével kapcsolatosan. Némiképp talán joggal gondolhatja úgy egy cégvezető, hogy a vállalat működését alapvetően befolyásoló stratégiai fontosságú infrastruktúra üzemeltetése külső kezekben esetleg a jelenleginél kiszolgáltatottabbá teheti vállalkozását. Azt már sajnos többnyire kevesebben tudják, hogy a bizalommal és biztonsággal (üzletmenet folytonosság biztosításával) kapcsolatos problémák túlnyomó része a bevezetőben említett szolgáltatói szerződések (SLA – Service Level Agreement) megfelelő kezelésével kiküszöbölhető. Az erőforrás-kihelyezés szélesebb körű hazai térnyerésének másik jelentős gátló tényezője a felismert szükségletek hiánya lehet, sok vállalat nem ismerte még fel az erőforrás-kihelyezésben rejlő különleges előnyöket.

A Montana Rt. mindig nagy hangsúlyt fektet üzletfelei igényeinek pontos megismerésére, és mindkét fél számára gyümölcsöző hosszú távú kapcsolat kialakítására.

Amennyiben további kérdései vannak az erőforrás-kihelyezéssel kapcsolatosan, kérem keresse munkatársunkat az alábbi elérhetőségeken:

Kis szótár

Outsourcing – A gazdasági szervezet / intézmény  különböző erőforrásainak (pl. informatikai infrastruktúra) üzemeltetését külső szolgáltatóra bízza a költséghatékony működés érdekében.

Outtasking – Az egyes belső vállalati feladatoknak (pl. kutatási-fejlesztési feladatok) külső szolgáltatónak való kihelyezését jelenti.

BPO – Business Process Outsourincg – a vállalati üzleti folyamatok kihelyezését jelöli

Kulcsszavak: outsourcing Montana

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

K&H: négy lépésben a planetáris szuperintelligencia felé

Az emberi gondolkodáshoz hasonlóan működő gépi intelligencia megjelenését szakértők még igen távoli lehetőségként értékelik. Ugyanakkor az MI fejlődése gyorsuló ütemben zajlik. A valódi kérdés nem az, hogy mikorra válik valósággá ‒ hiszen itt van velünk, a mindennapok része. Sokkal inkább úgy kell feltenni a kérdést, hogy milyen fázisokon keresztül alakul ki, és a végén mit hozunk ki belőle mi, emberek – mondja Németh Balázs, a K&H innovációs vezetője.

2024. május 12. 10:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36