Fizess mp3-mal!

Az iPod és egy alapvetően új fizetési mód az Ingenico-tól

forrás Prim Online, 2005. december 20. 19:09
A francia tulajdonú Ingenico fejlesztői bemutatták a világ első, mp3-lejátszót használó fizetési megoldást. Az alapvetően POS terminálok gyártásával foglalkozó világcég mérnökei a technológiát elsőként Apple iPod eszközökre dolgozták ki, de a lehetőség más gyártmányokra is kiterjeszthető.
E futurisztikus megoldás megszületése nem annyira a közeljövő fizetési megoldásait jelzi előre, mint inkább a technológia határtalan lehetőségeit – tájékoztatott az újdonságról Lévai Gábor, a cég magyarországi képviseletének stratégiai igazgatója. A hordozható digitális technológia, így az mp3-lejátszók megjelenése óta a fogyasztói szokások drámaian változnak. Ma az internet-használók milliói egész albumokat töltenek le rutinszerűen a lejátszóikra, melyek közül az Apple iPodja messze a legnépszerűbb típus.

A legkeresettebb, és legötletesebb iPod kiegészítő – melyet a fejlesztés szintén felhasznál – a Griffin iTrip FM-transzmittere. Az iTrip egy technikailag egyszerű, mégis zseniálisan hasznos modul, amit ha az iPodhoz csatlakoztatunk, FM-sávon keresztül továbbítja a lejátszón tárolt zenéket. Így vezetés közben autórádiónkon keresztül hallgathatjuk az iPod tartalmát.

A legutóbbi párizsi Cartes-kiállításon – a kiállítás legjobb standjának díját is elnyerő – Ingenico által bemutatott megoldás a következőképpen működik: az elképzelt jövőben egy utazó repülőjegyet foglal, és azt mp3-formátumban kódolva kapja meg, mondjuk e-mailben, akár a telefonjára. Az „mp3-számlát” az iPodján tárolva indul a reptérre. Beszállás előtt a kapunál egyszerűen lejátssza az iPodon lévő „mp3-jegyet”, így minden információt biztonságosan és azonnal megad a reptéri rendszer számára. A jegy adatai tartalmazhatják az útlevél, az útvonal, a számla adatait, vagy akár a korábban kódolt biometrikus azonosítókat. Ugyanez a találékony és felhasználóbarát fizetési rendszer használható ajándékcsekkek, a legkülönbözőbb jegyek és virtuálisan az előre fizetett tranzakciók bármely esetében.

Az innovatív fejlesztés, mint kiegészítő fizetési módozat akár holnaptól elérhető lenne, amennyiben a példában szereplő repterek, vagy más intézmények saját rendszereiket továbbfejlesztenék. Ugyanakkor a megoldás minden bizonnyal megmarad egyszerű érdekességnek, hiszen a trendek nem ebbe az irányba haladnak, és azért az mp3 lejátszó tulajdonosok és a repülőgépet használók csoportjai csak részben fedik egymást – mutatott rá Lévai. Ezzel együtt az ilyen megoldásokra szükség van, hiszen a fejlődésnek mindig a szabad, nem közvetlenül és szigorúan haszonelvű kísérletezés adott lendületet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38