IHM - cél az internetes hozzáférés és hozzáértés fejlesztése

MTI Sajtóadatbank, 2006. január 2. 09:13
2006-ban az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a tavalyinál 4 milliárddal több, mintegy 46 milliárd forintból gazdálkodik, s egyik kiemelt fő célja az lesz, hogy minél több és sokrétűbb hasznos tartalom legyen elérhető az állampolgárok számára az interneten.
Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a jövő évi tervekről az MTI-nek elmondta: folytatják a korábbi években megkezdett programokat. Az információs társadalom mind szélesebb körű elterjesztése és kiépülése érdekében a hozzáférésen túl fontos lesz a hozzáértés megteremtése és támogatása is.

Hozzátette: ezen túlmenően egyre nagyobb ütemben folytatódik a digitális írástudatlanság felszámolása, mivel ez a záloga annak, hogy az országban valóban modern, XXI. századi, sikeres társadalom alakuljon ki.

A miniszter az 2005-ről azt hangsúlyozta, hogy a közhatalom mindennapjai nyomon követhetővé válnak, mivel az elektronikus információ-szabadságról szóló törvény megalkotása garantálja az internet és az információ szabadságát. A közérdekű adatok széles körben megismerhetővé válnak, így az állampolgárok aktívabban részt vehetnek a közügyek gyakorlásában.

A közigazgatási eljárásról szóló törvény kapcsán a tárca kidolgozta az elektronikus ügyintézés bevezetéséhez szükséges követelményrendszert és szabályokat, s így 2006 elejétől több hatósági ügyet intézhetnek az állampolgárok akár otthonról, sorban állás és felesleges hivatalba járás nélkül az internet segítségével.

A tárca szándékai szerint 2006-ban az e-közigazgatás fejlesztésében is előre lépnek: a gazdasági versenyképességet növelő operatív programok segítségével bővítik az elektronikusan elérhető információk és szolgáltatások körét.

Kovács Kálmán elmondta: a minisztérium tavaly elkészítette a földi digitális televíziózás és műsorszolgáltatás bevezetéséhez szükséges törvény tervezetét, ami várhatóan még ebben a ciklusban a parlament elé kerül. A törvény célja egy olyan platform- és technológia-semleges szabályozási háttér megteremtése, ami hozzájárul a verseny élénkítéséhez, a fogyasztók választási lehetőségeinek bővítéséhez, a javuló minőségű és magas hozzáadott értékű audiovizuális szolgáltatások kifejlesztéséhez, valamint a hálózati kapacitások hatékonyabb kihasználásához, különös tekintettel a frekvenciakészletre.

A miniszter elmondta azt is, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2006. április 30-ig kidolgozza a digitális földfelszíni műsorterjesztéshez szükséges hosszú távú frekvencia terveket, aminek birtokában a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) soron következő májusi ülésén hatékonyan képviselheti Magyarország a nemzeti érdekit a frekvenciák elosztásakor.

Az elmúlt négy évről szólva a miniszter kiemelte: az elektronikus hírközlésről szóló új törvénnyel megteremtették a valódi verseny kereteit a távközlési piacon, sikeresen működik a szolgáltató-választás és számhordozhatóság. A versenypárti szabályozásnak, a szabad versenynek köszönhetően lényegesen, 2002-höz képest idén júliusra a legnagyobb szolgáltatóknál már 50-60 százalékkal mérséklődtek a szélessávú internet tarifák, s csökkentek a mobil-távközlési tarifák is.

A harmadik generációs mobil távközlési rendszer, az UMTS pályázat sikeres lebonyolításával pedig 2005-ben Magyarországon is megjelent a szélessávú adatátviteli új mobilszolgáltatás.

A miniszter elmondta: míg 2002 előtt a kisvárosokban és a falvakban nem volt lehetőség a világhálóhoz való csatlakozásra, addig jelenleg a tízezer lakos feletti településeken élők csaknem 93 százaléka, a 3-10. 000 közöttiek 80,3 százaléka, a 3.000 alatti településeknek pedig 50,2 százaléka érheti el a szélessávú internetet. Ez összesen csaknem nyolc millió embert jelent.

Kovács Kálmán sikerként könyveli el azt is, hogy 2005-ben a háztartásoknak már a 18 százaléka csatlakozik a világhálóra, több mint fele széles sávon. Így a kormányzási ciklus végéig közel háromszorosára nő az otthoni internet hozzáféréssel rendelkezők száma.

A miniszter a Közháló programról elmondta, hogy az elmúlt négy évben 2.530 település 5.100 iskolájába kapcsolták be az internetet. Ennek eredményeképpen minden település iskolájában hozzáférnek a diákok a világhálóhoz.

Ezen túlmenően egyebek mellett adókedvezménnyel támogatták a szélessávú internet infrastruktúra építését, és meghatározott célcsoportok esetében az internet használatát.

Törvény született a Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) és az tárca elindította a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) programot: a magyar elektronikus tudástár a nemzeti tudásanyag digitális megőrzését és közkinccsé tételét szolgálja határon innen, illetve a határon túli magyarok számára. Az adattár eddigi működésének két éve alatt több mint 50 partnerintézmény 141.056 digitalizált objektuma, például kép, hangzó anyag, szöveg vált elérhetővé.

A miniszter szerint a digitális tartalmak fejlődésének semmi sem jobb mutatója, mint a látogatók számának alakulása: 2002 és 2005 között közel négyszeresére nőtt a napi oldalletöltések átlaga, s ezzel párhuzamosan szintén majdnem négyszeresére bővült a web-látogatók száma. Jövőre pedig egy átlagos hétköznapon már közel 2 millió ember fog internetezi - tette hozzá Kovács Kálmán.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55