Újabb Symbian-trójaiak jelentek meg 2006-ban

Genda Csongor Zoltán, 2006. január 23. 20:47
Még egy teljes hónap sem telt el a 2006-os esztendőből, máris számos új mobiltelefonokat támadó vírus jelent meg e rövid idő alatt.
A Symantec antivírus-specialista szakemberei az év első napja óta összesen kilenc olyan kártevőt regisztráltak, amelyek a Symbian operációs rendszereken futó okos telefonokat hivatottak megfertőzni. Ezen vírusok többnyire használhatatlanná teszik a mobilokat, további kártékony programokat töltenek le a készülékre, vagy éppenséggel a felhasználó bizalmas adatait próbálják meg eltulajdonítani, azonban közös bennük, hogy valamennyien a Bluetooth-porton keresztül terjednek. Részletekbe menően a Symantec hírül adta, hogy a kilenc új kártevő közül öt a Cdropper családba tartozik, ezenkívül pedig két Pbstealer-verziót és egy-egy Sendtool, illetve Booton-sarjadékot regisztráltak január elsejétől ez idáig.

A szakemberek szerint a legutóbbi számít a legveszélyesebbnek, ugyanis megfertőzvén egy maroktelefont újraindítja azt, azonban az általa hátrahagyott káros adatok végett nem lehet majd újból bekapcsolni a készüléket.

Mindazok ellenére azonban, hogy látszólag egyre-másra születnek az újabb és újabb mobilvírusok, a Symantec úgy véli, hogy jelenleg még nincs okunk aggodalomra, mert az eddigi adatok szerint a trójaiak által okozott fertőzések száma igencsak alacsony. A jövőre nézve azonban igenis óvatosságra int a biztonságspecialista, ugyanis szerintük a mobilkártevők következő generációi komoly fenyegetettséget jelentenek majd az okos telefonok felhasználói számára.
Kulcsszavak: vírus Symbian

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59