Internet, PC: nem biztonságtudatosak a felhasználók

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 24. 10:10
A számítógépet és az internetet a többség biztonsági szempontból nem tudatosan használja, a tűzfal nem igazán ismert előttük, a biztonsági csomagokat nem frissítik, ennek következtében az asztali és a hordozható eszközök gyengén védettek, holott egyre több üzleti és személyes adatot tárolnak rajtuk.
Bartha Hedvig, a Symantec Képviselet marketing- és pr-vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: Amerikában tízből kilenc felhasználó tárol személyes fájlokat a számítógépén, közülük négyből egy vesztett személyes adatokat az elmúlt hat hónapban, általában a rendszer összeomlása vagy támadás miatt.

Székely Levente, az Információs Társadalom és Trendkutató Központ kutatója hozzátette: a biztonsági problémákat mutatja, hogy egy nemzetközi felmérés szerint a megkérdezettek 40 százaléka kapott az elmúlt egy évben számítógépes vírust az interneten keresztül, míg további 2 százalékuk személyes adataival is visszaéltek a világháló használata során.

A kutató kifejtette, a magyar felhasználók esetében hasonló a helyzet, ám a kitettséget befolyásolja a számítógépek és az internet csekélyebb elterjedtsége: 2005 végén a magyar háztartások 32 százaléka rendelkezett számítógéppel, míg internet-hozzáférése 15 százalékuknak volt.

Bartha Hedvig összehasonlításképpen elmondta: az amerikai háztartások 90 százalékának van PC-je, hordozható számítógépe vagy mindkettő, és az internethez hasonló arányban csatlakoznak.

Székely Levente elmondta: a fővárosi háztartások átlagosan több mint egy eszközzel többet birtokolnak, mint a községek háztartásai, miközben a jó anyagi helyzetben lévők négyszer annyi eszközzel rendelkeznek, mint a legrosszabb helyzetben élők. Meghatározó a háztartások korösszetétele is, a fiatalabb otthonokban rendre több
IKT-eszköz található.

A kutató szerint bizonyos korlátok mellett az is igaz, hogy minél fiatalabb egy korosztály, tagjai annál nagyobb arányban használnak számítógépet és internetet. Míg a 16-17 évesek több mint 80 százaléka használ PC-t és 65 százaléka internetet, addig az idősebbek már egyre kevésbé. A 18-24 éveseknek már csak 72 százaléka használ számítógépet, s 60 százalékuk csatlakozik a világhálóhoz. A legrosszabb az arány a 60 év felettiek esetében: öt százalékuk sem használ számítógépet, illetve internetet.

Székely Levente szerint a biztonságot illetően a magyar cégek esetében valamivel jobb a helyzet, mint a lakosságot tekintve, de a tudatosság ebben a szegmensben is inkább a nagy, sok számítógéppel rendelkező vállalatoknál mutatkozik. Míg a magyar cégek több mint 80 százaléka használ vírusirtó szoftvert, addig külső adatmentést csak 50 százalékuk vesz igénybe, az egyéb biztonsági megoldások, például az elektronikus aláírás vagy a PIN kód használata pedig még ritkábbak.
Kulcsszavak: security Symantec

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55