A szétválás részleteiről dönt a Graphisoft közgyűlése

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 31. 08:24
Az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel foglalkozó Graphisoft Európai Részvénytársaság (SE) június 29-i rendkívüli közgyűlésén a tulajdonosok döntenek a társaság szétválasztásáról: arról, hogy a Graphisoftból váljon ki az ingatlanfejlesztésre alakuló Graphisoft Park SE - derül ki a kedden közzétett közgyűlési meghívóból.
A közgyűlési előterjesztéseket a Graphisoft igazgatósága a részvényesek gyűlését megelőző 15 napon belüli teszi közzé. A társaság szétválásáról a részvényesek az április 28-i éves rendes közgyűlésén hozták meg az előzetes határozatot.

A rendkívüli közgyűlésén a részvényesek meghallgatják az igazgatóság beszámolóját az átalakulással kapcsolatos eddigi tevékenységről. Jóváhagyják a szétválással kapcsolatos vagyonmérleg- és leltártervezeteket, döntenek a szétválási szerződés elfogadásáról és nyilatkoznak a jogutód társaságokban való részvételről.

A közgyűlés határoz a kiválással létrejövő és ingatlanhasznosítással foglalkozó Graphisoft Park SE igazgatóságának megválasztásáról és az új társaság alapszabályának elfogadásáról is. A részvényeseknek határozniuk kell a jogutód társaságokban résztvenni nem kívánó tulajdonosokkal való elszámolás kérdésében.

A közgyűlés napirendjén szerepel a Graphisoft Park SE igazgatóságának felhatalmazása a cég részvényeinek a Budapesti Értéktőzsdére történő bevezetésének kezdeményezésére.

A Graphisoft korábban azt közölte, hogy az igazgatóság várakozásai szerint a szétválási eljárás, beleértve a részvények tőzsdei bevezetését is, 2006-ban befejeződik.

Az átalakítást azzal indokolták, hogy a cég tulajdonában lévő ingatlanportfolió fejlesztése külön finanszírozási forrást igényel. Ugyanakkor a befektetők szakosodása nem kedvez annak, hogy az alaptevékenységként szoftverfejlesztéssel és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozó cég ingatlanfejlesztéssel foglalkozzon. Az igazgatóság a társaság szétválasztásától az aktív befektetői bázis bővülését reméli.

Az igazgatóság az előnyök mellett már korábban felhívta a figyelmet a kockázatokra is. Egy viszonylag alacsony tőzsdei tőkeértékű társaság két kisebb kapitalizációjú cégre válik szét. Az alaptevékenységet végző társaság saját tőkéje csökken. A Graphisoft jelenlegi pénzügyi stabilitását a nagy, jelzálogmentes ingatlanvagyon is támogatja.

A kiválást követően a Graphisoftnál az összköltségek közel kétharmadát kitevő készpénz és egyéb likvid eszköz maradna. A kiválás évi mintegy 100 ezer euró többletköltséget okoz, nem számítva a tőzsdei bevezetés várhatóan idén jelentkező egyszeri költségét.

A Graphisoft Park 82.354 négyzetméter földtulajdonon nettó 16.900 négyzetméter felépítménnyel rendelkezik. Az ingatlanportfolió értékcsökkenési leírással módosított bekerülési értékét az igazgatóság 24 millió euró értékben vette figyelembe, és a folyamatban lévő, valamint a tervezett projektek becsült további költségei mintegy 40 millió eurót tesznek ki. A Jones Lang LaSalle elemzői szerint a portfolió piaci értéke 38,5 millió euró. A Graphisoft alaptevékenységének értékelését a Raiffeisen Bank Rt. végezte el. A relatív árazási módszerrel történt számítás a szoftvertevékenység sajáttőke értékét - konzervatív megközelítésben - 55 millió euróra becsülte.

A Graphisoft Park az idén várható bevétele a bérbeadásból 3,2 millió euró lesz, jövőre 4,8 millió euró, 2008-ban 6,3 millió euró, 2009-ben pedig 6,8 millió euró. A tervek szerint 2008 végére körülbelül 40 ezer négyzetméter terület - iroda, raktár, parkoló - lesz bérelhető.

A Graphisoft igazgatósága által javasolt üzleti stratégia szerint az adózott nyereséget osztalékként kifizetnék, ami a számítások szerint a következő négy év során részvényenként 0,04 euróról 0,17 euróra emelkedik és hosszú távon 0,22-0,24 euró lehet.
Kulcsszavak: +céginfo Graphisoft

Már lehet jelentkezni a ProSuli tanároknak szóló pályázatára

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 21:09

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Érkezik: mesterséges intelligencia és virtuális valóság az oktatásban

Tanítás és tanulás az MI vagy XR technológiák segítségével, mentális egyensúly a mesterséges intelligencia korában. Idén is meghirdeti pedagógusoknak szóló pályázatát a Yettel digitális oktatási programja, a ProSuli. A pályázat célja, hogy a tanárok a szakterületükhöz szorosan kapcsolódó digitális tananyagokat hozzanak létre, különös tekintettel a matematika, a természettudományok és az idegen nyelvek területére. Az elkészült tananyagok valamennyi hazai pedagógus számára hozzáférhetők lesznek. A 25 legjobb pályázó egész nyárra elegendő mobilinternetben részesül, 10 nyertes pedig 120 ezer forint értékű ajándékutalvánnyal gazdagodhat.

2024. május 14. 19:26

NIS2 visszaszámlálás: Másfél hónapjuk van a vállalatoknak a NIS2 nyilvántartásba vételre

A NIS2 direktíva számos követelményt fogalmaz meg az EU-tagállamok kiber- és információbiztonságára vonatkozóan. Magyarországon a „2023. évi XXIII. törvény a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről”, azaz a „Kibertan-törvény” implementálja a direktíva rendelkezéseit, melynek értelmében az érintett vállalatoknak 2024. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) által kijelölt online felületen.

2024. május 14. 17:55

WinDirStat 1.1.2.80.4.

A hordozható program látványosan megjeleníti a merevlemezen található összes fájlt, méret szerint rangsorolja azokat, az ablak alsó részén pedig különböző színekkel mutatja, hogy egyes fájlok mennyi helyet foglalnak el a lemezen.

2024. május 14. 17:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36