Adobe: a tízéves Flash jövője

Kovács Attila, 2006. augusztus 14. 16:42
Az Adobe most ünnepli a Flash technológia tizedik évfordulóját. Ismert nemzetközi szoftverfejlesztőket kérdeztek meg ennek kapcsán, s kiderült, az illetők általában optimisták a technológia következő tíz éves jövőjét illetően.
Andreas Heim szerint tíz éven belül a Flash nemcsak a webre, hanem a mindennapok más aspektusaira is hatással lehet. Kiemelte, nem véletlen, hogy a Flash Linuxon is fut.

Aral Balkan programozó úgy gondolja, a Flash platform potenciálja, különösen a Macromedia-felvásárlással, virtuálisan határtalan leshet a következő években. Szerinte a Flash Player olyan új funkciókat fog tartalmazni, mint a hardver által gyorsított 3D-támogatás, vagy a továbbfejlesztett valós idejű video- és hangkezelés.

Colin Moock úgy véli, a Flash Playert a következő évtizedben már sok, a bonyolultabb operációs rendszereket nem igénylő nem-desktop eszközökön (kamerákban, vezérlő panelekben, házi biztonsági, illetve autós navigációs rendszerekben) fogják használni. A szoftverfejlesztőnek a desktop világban (web böngésző, plug-in) a Flash technológia jövője bizonytalanabbnak tűnik.

Mint ismeretes, a Flash technológiák a web oldalaktól kezdve, az online alkalmazásokon át, a mobil eszközökig, segítik az online tartalom fejlesztését. A Flashnek köszönhetően megkapóbb, interaktívabb és elérhetőbb weboldalakat lehet tervezni bármely ágazat számára, legyen az a szórakoztatóipar, fogyasztási cikkek, közigazgatás vagy oktatás. Az 1996-ban bemutatott Flash révén olyan vektor-animációs eszköz került a fejlesztőkhöz, felhasználókhoz, amely először tette lehetővé az akkor még statikus weben a mozgó grafika egyszerű bevezetését. 2006-ra a Flash átfogó fejlesztési környezetté nőtte ki magát, amely segítségével bármilyen tartalmat lehet létrehozni, legyen szó internetes alkalmazásokról vagy mobil tartalomról. Az Adobe arra is büszke, hogy az ingyenesen letölthető Flash Playert már több, mint 600 millió számítógépre és mobil eszközre telepítették a világon. Ugyanakkor a Flash már több millió mobil felhasználó számára érhető el a FlashLite és FlashCast technológiáknak köszönhetően, melyek segítségével a mobil szolgáltatók és gyártók bármilyen személyre szabható alkalmazást készíthetnek. A legutóbbi, 2006-os eseményekből még érdemes a következőket is kiemelni: ez év júniusában megjelent a Flash Player 9.0-ás változata; idén szállították le a 100 milliomodik Flash Lite-tal ellátott egységet; az amerikai Verizon bejelentette az Egyesült Államokban első Flash mobil szolgáltatás beindítását.
Kulcsszavak: Adobe

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50