KSH: Tovább nőtt a szélessávú internet-előfizetők tábora

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 7. 09:04
Az idén a harmadik negyedévben tovább erősödött a szélessávú internet-előfizetők tábora, ezzel szemben felére esett vissza a betárcsázós (dial-up) szegmens - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
A mobil-előfizetések száma a negyedévi 157 ezres emelkedést követően meghaladta a 9,6 milliót, a kábeles telefonálás terjedése ellenére tovább folytatódott a vezetékes vonalak számának csökkenése.

A mobiltelefonokról kezdeményezett beszélgetések összesített percideje 74 százalékkal volt több, mint a vezetékes hálózatban indított (nem internet célú) hívásoké. Az internet-hozzáférési szolgáltatásokból származó nettó árbevétel továbbra is dinamikusan emelkedik.

A feltöltőkártyás mobil előfizetések száma egy év alatt 21 ezerrel csökkent. Ugyanakkor az előző év azonos időpontjához képest az előfizetői állomány 530 ezerrel, 6 százalékkal lett nagyobb. A 100 lakosra jutó mobil-előfizetések száma a negyedév végén 95,4 volt.

A mobilhálózatokban a negyedév folyamán 9 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint egy évvel korábban. Ennél is nagyobb mértékben, 23 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő.

Egy előfizetésre 2006 III. negyedévében a mobilhálózatokban átlagosan 317 perc beszélgetés jutott, 16 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

A kábeltelefonos - szintén vezetékes besorolású - szolgáltatások körének további dinamikus fejlődése sem tudja megállítani a vezetékes fővonalak számának folyamatos csökkenését. A III. negyedév végén - előzetes adatok szerint - 3,4 millió vezetékes fővonal volt üzemben, 112 ezerrel kevesebb, mint 2005 azonos időpontjában, és 26 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedév végén.

A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma a negyedév végén 33,6 volt, kevesebb az egy évvel korábbinál. Az ISDN-vonalak aránya a vezetékes előfizetéseken belül változatlanul 17 százalék.

A vezetékes vonalakról indított hívások száma 10, időtartama 12 százalékkal csökkent az előző év III. negyedévéhez képest. A negatív tendenciákat erősíti az egyre inkább terjedő ingyenes internetes telefonálás is.

Az egy vezetékes vonalra jutó hívások, adatcélú forgalommal együtt számított időtartama 600 perc volt, 9 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.    A vezetékes hálózatokban indított hívások átlagos időtartama 3,2 perc, internethívások nélkül 2,8 perc volt. Miközben egy év alatt a beszélgetések száma - internethívások nélkül - 9 százalékkal csökkent, a hívások átlagos időtartama majdnem 6 százalékkal nőtt.

A vezetékes vonalról kezdeményezett adatcélú hívások száma 48, időtartama 45 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A III. negyedévében az internetszolgáltatók száma 228 volt, 27-tel több, mint egy évvel korábban. Az internetszolgáltatási piac erősen koncentrált, 19 cég mondhatja magáénak az előfizetések 90 százalékát.

Az internet-előfizetések száma, ha kisebb ütemben is, de tovább növekedett. A mutató az előző év azonos időszakinál 30 százalékkal, az előző negyedév véginél 3 százalékkal volt több.

A szélessávú interneten belül éves viszonylatban különösen a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsan. A vezeték nélküli internet is rohamosan terjed, a 180 ezer feletti előfizetőszámmal elérte a 16 százalékos arányt. A szélessávú (kábel- és xDSL) internet-előfizetések száma 72 százalékkal nőtt egy év alatt, és már 10-szer annyi, mint a kapcsoltvonali és az ISDN-előfizetéseké összesen.
Kulcsszavak: ADSL vezetékes KSH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55