Tovább bővült a notebookpiac Magyarországon is

forrás Prim Online, 2007. május 2. 11:01
A hordozható rendszerek iránt régiószerte megfigyelhető, töretlen keresletnek köszönhetően az európai, közel-keleti és afrikai országokat átfogó EMEA régió minden előzetes várakozást meghaladó PC-értékesítést produkált 2007 első negyedévében. Az IDC által közzétett előzetes adatok szerint az eladott PC-k 19,4 millió darabos mennyisége 13,2 százalékkal volt magasabb, mint 2006 első negyedévében, ezen belül a noteszgépek forgalma 34,3 százalékkal emelkedett.
Az asztali gépes szállítások száma nem változott tavaly óta, de a hordozható eszközök iránti kitartó kereslet, és különösen az otthoni szegmens és a CEMA térség (Közép-Európa, Közel-Kelet és Afrika) folyamatai összességében véve növekedést eredményeztek. A piac vezető szereplői, a HP és az Acer tovább növelték piaci részesedésüket, és a Toshiba, a Packard Bell, valamint az Asus is bővülésről számolt be. A Dell számára továbbra is hátrányos volt a vállalati kereslet lassulása és az otthoni szegmens kiskereskedői között zajló verseny. A Fujitsu Siemensnek és a Lenovónak a piaci átlagtól elmaradó mértékben sikerült növelnie eladásait.

„A szállítók többségénél a teljes régióra jellemző élénk noteszgép-kereslet volt a növekedés fő mozgatórugója” – mutatott rá Karine Paoli, az IDC személyi számítástechnikai csoportjának kutatási igazgatója. „A széles kínálatnak és az egyre vonzóbb dizájnnak köszönhetően Nyugat-Európában változatlanul erőteljes kereslet mutatkozik a hordozható eszközök iránt az otthoni felhasználók körében. A szállítók közötti éles verseny ugyanakkor az árakat is rendkívül kedvező szinten tartotta. E tényezők együttesen határozott, 40 százalékos növekedést eredményeztek az otthoni noteszgépek értékesítésében” – fűzte hozzá. „A 2004 óta növekvő telepített bázisból eredően a következő két évben is stabil két számjegyű növekedésre számítunk. Az otthoni felhasználók igényeinek kikristályosodása és finomodása minden szállító számára felülértékesítési (up-sell) lehetőségeket teremt.”

„A hordozható gépek terjedésének gyorsulása különösen a kelet-közép-európai térségben nyilvánvaló, ahol a noteszgépek értékesítése összességében véve 70 százalékkal nőtt. Ennek fő oka az otthoni piac bővülése, a háztartások növekvő vásárlóereje és a lendületes gazdasági növekedés, valamint az, hogy a nemzetközi szállítók piaci részesedésért folytatott éles versenye egyúttal az árakat is lenyomta” – magyarázta Stefania Lorenz, az IDC CEMA programmenedzsere.

Ennek eredményeképpen az eladott noteszgépek mennyisége a régió legtöbb országában meghaladta az asztali gépek értékesítési volumenét. „Ebben a negyedévben is a noteszgépek adták a teljes nyugat-európai PC értékesítés több mint 50 százalékát. A hordozható számítógépek gyorsuló kelet-közép-európai terjedése Csehországban és Magyarországon is 50% fölé emelte a noteszgépek összértékesítésen belüli arányát” – mutatott rá Morvay Eszter, az IDC EMEA PC Tracker vezető elemzője. „A noteszgépek a Közel-Keleten is lendületesen terjednek. Szaúd-Arábiában például a noteszgépek kétszer akkora mennyiségben fogynak, mint az asztali PC-k” – fűzte hozzá.

A Vista nem volt kiemelt növekedésösztönző tényező az első negyedév során, de a processzorváltásokkal együtt egyértelműen hozzájárult a növekedéshez és szerepe volt az asztali szegmens gépeinek lecserélésében is, ami csökkentette az asztali gépes eladások visszaesésének mértékét.

„Az otthoni felhasználók noteszgépek iránti kereslete és a CEMA régió további növekedése az év egészében fontos piacalakító tényező marad, az év második felében pedig az üzleti célú PC-k cseréjének élénkülésére számítunk, ami rövid távon kedvező kilátásokat ígér” – jelentette ki Karine Paoli. „Az árverseny ugyanakkor változatlanul éles marad minden szegmensben, az árbevétel-növekedés pedig szerényebb lesz. Ezért a szállítók rákényszerülnek majd, hogy megkeressék a piaci részesedés és a nyereség közötti kényes, optimális egyensúlyt” – tette hozzá.

A magyar piacon a régiós tendenciáktól kissé eltérő jelek mutatkoztak 2007 első negyedévében. Az asztali PC értékesítés közel 15%-ot zuhant darabszámban, ami elsősorban a tavaly év végi szárnyaló Sulinetes PC eladások okozta űrnek volt köszönhető. Az első negyedévben megjelenő Vistának sem volt még jelentősebb hatása. A notebook piac viszont tovább bővült, közel 30%-ot az előző év azonos időszakához képest. A hordozható számítástechnika iránti igény még jobban erősödött, ezt segítette elő a 3 mobilszolgáltató által kínált mobil-internet előfizetés kedvezményes notebook vásárlási feltétellel egybekötve. 

  • A HP megőrizte határozott vezető szerepét a piacon. Összességében véve 25 százalékos növekedést produkált, és változatlanul a noteszgépek szegmensében volt a legsikeresebb – 57 százalékos 2006 első negyedévéhez viszonyított növekedéssel.
  • Az összesítést vizsgálva továbbra is az Acer növekedett a leggyorsabb ütemben az 5 vezető cég közül. Stabilan (46 százalékkal) bővítette eladásait a noteszgépek szegmensében, de az asztali gépek piacán is sikerült kiemelkedő, 48 százalékos növekedést elérnie.
  • A Dell ismét visszafogott negyedévet zárt. Összesített eladásai némileg zsugorodtak, mivel az eredményekre továbbra is kedvezőtlen hatást gyakorolt a vállalati kereslet lassulása, valamint a HP által generált, illetve az otthoni gépeknél a kiskereskedelmi csatornában zajló verseny.
  • A Fujitsu-Siemens Computers a 2006 második felére jellemző lassulást követően 2007 első negyedévében ismét az erősödés jeleit mutatta. Nyugat-európai teljesítménye hullámzó volt, de – különösen a noteszgép-szegmensben – sikerült javítania versenyképességét és ellátási lánca működését.
  • A Toshiba továbbra is jól teljesített és megőrizte 5. helyét az összesített EMEA régióbeli rangsorban.
  • A 6. illetve 7. helyen álló Lenovo és Packard Bell szintén egészséges teljesítményt nyújtott az első negyedévben. A Lenovo visszatért a biztató, 14 százalékos növekedési ütemhez, míg a Packard Bell különösen a lakossági szegmensben zárt sikeres negyedévet. Az Asus szintén tovább növelte részesedését a noteszgépek piacán, és megőrizte összesített 8. helyét.
Az első 5 szállító: az EMEA-régióban eladott PC-k darabszáma szerint*
2007 első negyedévi előzetes adatok (ezer db)

  2006. I. negyedév 2007. I. negyedév 2006. I. negyedév piaci részesedés 2007. I. negyedév piaci részesedés Növekedés
HP 3030 3772 17,7% 19,4% 24,5%
Acer 1591 2333 9,3% 12,0% 46,7%
Dell 2347 2317 13,7% 11,9% -1,3%
Fujitsu Siemens 1326 1420 7,7% 7,3% 7,1%
Toshiba 794 977 4,6% 5,0% 23,0%
Egyéb 8 050 8 584 47,0% 44,2% 6,6%
Összesen 17 137 19 402 100,0% 100,0% 13,2%

Forrás: IDC EMEA, 2007 I. negyedévi előzetes eredmények, 2007. április 20.
*PC szállítások = asztali és noteszgépek
Kulcsszavak: IDC notebook PC

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50