500 GB adat egyetlen kéklézeres DVD lemezen

Milkovits Gábor, 2007. július 9. 18:14

A Berlini Egyetem tudósai a Budapesti Műszaki Egyetemmel és az olasz Universita Politecnica delle Marche egyetemmel együttműködve olyan lézeres technológiát fejlesztettek ki, amellyel lehetséges 500 GB adat tárolása egy Blu-ray vagy HD DVD lemezen.

A többrétegű mikro-holografikus adatrögzítési technológiának elnevezett eljárást a három egyetem a közös Microholas project keretében dolgozta ki. A technológia lényege, hogy az adattároló réteg felszíne helyett több rétegben, belső nano-struktúrákra rögzíti az adatokat, amihez úgynevezett lézeres hullámhossz-multiplex eljárást alkalmaznak. Az 500 GB adatmennyiséget a prototípuson 50 rétegben sikerült tárolni, de a későbbiekben akár 1 terabájt adat tárolása is lehetséges lesz. A hosszú távú cél nem elsősorban mozifilmek tömegének egy lemezen való forgalmazása, hanem nagy mennyiségű adat gyors, biztonságos és gazdaságos tárolásának biztosítása.

Jelenleg számos kutatócsapat kísérletezik holografikus lézeres adattárolással, a Microholas projekt áttörése azonban abban rejlik, hogy ezt nem valamilyen speciális médiummal, hanem szabvány HD DVD és Blu-ray lemezekkel sikerült elérnie. Ezek a lemezek egy rétegben 15 és 25, két rétegben pedig 30, illetve 50 GB adatot tudnak raktározni a hozzájuk eredetileg kidolgozott kéklézeres eljárásokkal.

A fejlesztés részben magyar kutatók sikere is, a Susanna Orlic vezette projektben ugyanis a Budapesti Műszaki Egyetem részéről Nagy Zsolt, Koppa Pál és Lőrincz Emőke vett részt, akikre így méltán lehetünk büszkék.

Kulcsszavak: DVD Blu-ray adattárolás BMF

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14