Nyitva áll-e a magyar távközlési piac új szereplők előtt?

OTS - Cégvonal, 2007. augusztus 6. 10:40

A magyar távközlési piac csupán néhány év leforgása alatt a kényszertől nem motivált hiánygazdaságból a nyugati normákkal vetekedő versenyképes környezetté fejlődött. A korlátozott számú vezetékes, illetve mobilszolgáltatókba történt külföldi befektetéseknek köszönhetően átalakult a részben monopolisztikus piaci szerkezetet. A lehetséges új piaci szereplők számára a magyar távközlési piac a legutóbbi időkig zárva volt. A jövőben azonban a verseny jelentősen növekedni fog. Ez állapítható meg abból a részletes piacfelmérésből, amelyet a közelmúltban készített a goetzpartners és a Consolidus.

Magyarország a maga 10,1 millió lakosával és 88,9 milliárd eurós bruttó hazai termékével a nagyobb kelet-európai piacok közé tartozik. A rendszerváltoztatás során a magyar távközlési piac fokozatos liberalizáción esett át, és a Magyar Telekomot (korábban Magyar Távközlési Vállalat, Matáv) privatizálták. A liberalizáció számos olyan nemzetközi befektetőt vonzott, mint például a Deutsche Telekomot, a Telenort, a Vodafone-t, a Tele Danmarkot vagy a UPC-t, amelyek jelentős összegeket fektettek be a magyar távközlési infrastruktúrába. Mégis, a magyar távközlési piac az ország 2004. májusi EU-csatlakozásáig kevésbé volt nyitott, és csak az azóta eltelt három évben vált dinamikusabbá. Mára a penetráció aránya és a szolgáltatási színvonal elérte a nyugat-európait, és a magyar háztartások jövedelműknek már 3,8 százalékát költik távközlési
szolgáltatásokra.

A verseny azonban alapvetően még mindig csak 3-4 jelentősebb szereplő között zajlik a különböző piaci szegmensekben. Közülük a legnagyobb szolgáltató, a Magyar Telekom 79 százalékos részesedést ért el a vezetékes, 44 százalékosat a mobil-, 19 százalékosat a kábel- és 43 százalékosat az internetszektorban.

A jövőben azonban a verseny intenzívebbé fog válni, amint ezt a goetzpartners és a Consolidus közös tanulmányukban megállapították. A vezetékes piac szűkülni fog, a mobilpiac lassan telítődik, a szélessávú internetszolgáltatások növekedési potenciálja pedig a számítógépek elterjedtségének hiánya miatt korlátozott. Ebben a helyzetben a magyarországi piaci szereplők a növekedési potenciál új tényezőit keresik (mobiltévé, WiMAX, UMTS), amelyek különösen az új internet- és mobiltechnológiák eredményeképpen keletkeznek.

- Az új mobiltechnológiák jelentős hatást fognak gyakorolni a mostani piacstruktúrákra. 2002 és 2005 között a penetráció a vezetékes piacon 10 százalékponttal 87 százalékra csökkent. Az új technológiák, mint az UMTS, az EDGE és a WiMAX, jelentősen ki fogják élezni a versenyt, miután új üzleti modelleket kínálnak a mobilpiacon mind a már bent lévő, mind az új belépő piaci szereplőknek - állítja Armin Raffalski, a goetzpartners vezetési tanácsadók egyik tagja. A mostani piacstruktúrákat olyan szereplők alakítják, mint a Skype, illetve olyan új üzleti modellek, mint a Triple Play, amelyet a már a piacon lévő szereplők, mint a UPC vagy a Magyar Telekom is kínálnak. A Magyar Telekom, a magyar távközlési piac jelenleg kiemelt szereplője beolvasztotta mobilüzletágát az anyacégbe, és most egyazon forrásból kínálja vezetékes, mobil- és
internetszolgáltatásait.

- Ez a szerkezetátalakítás a kifejezetten ügyfélközpontú megközelítés egyik példája, ellentétben az eddigi technológiaközpontú megközelítéssel - mondja Zsoldos Zoltán, a Consolidus ügyvezető igazgatója.

Habár a feltörekvő piac változásai alapvetően lehetőségeket adnak új szereplőknek is, a goetzpartners és a Consolidus úgy gondolja, hogy a mostani piacstruktúra még inkább meg fog szilárdulni. Ezáltal új szereplők csak úgy tudnak belépni a piacra, ha a magyar távközlési hatóság lehetővé teszi új üzleti modellek alkalmazását, vagy valamelyik bent lévő nemzetközi szereplő kilép a piacról (mint például a Swisscom, amely eladta tulajdonrészét az Antenna Hungáriában).

  • Mintegy 150 alkalmazottjával és müncheni, düsseldorfi, frankfurti, londoni, párizsi, madridi, illetve prágai irodáival, valamint budapesti, moszkvai, bangalori és mumbai együttműködő partnereivel a goetzpartners Európa egyik vezető független tanácsadó cége. A goetzpartners a társasági pénzügyek (goetzpartners Corporate Finance), a vezetési tanácsadás (goetzpartners management Consultants) és az interim menedzsment (goetzpartners Interim Managers) területén, egy helyen nyújtott alapos szaktudásával egyesíti a mély, funkcionális szaktudást az egyedi piaci megközelítéssel. A goetzpartners innovatív tanácsadói megközelítést és az ügyfelekkel közösen, sikeresen megvalósított, személyre szabott megoldásokat jelent.

 

  • A Consolidus Üzleti Tanácsadó Kft. egy magyar vezetési tanácsadó cég, amely vállalati pénzügyi és vezetési tanácsadói szolgáltatásokat nyújt. Tanácsadói szolgáltatásai számos területre kiterjednek, de főleg a stratégiaalkotásra és a stratégiai átvilágításra, a vállalatátalakításra és szervezetfejlesztésre, a költségoptimalizálásra, a beszerzésfejlesztésre és az ingatlanüzemeltetés optimalizálására koncentrál.
Kulcsszavak: hírközlés

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A HUAWEI Pura 70 Ultra a DXOMARK történetének legmagasabb pontszámmal rendelkező kamerás okostelefonja

A HUAWEI Pura 70 Ultra lett a legjobb okostelefon-fényképező a DXOMARK független tesztlabor szerint.  A Huawei nemrégiben mutatta be legújabb zászlóshajó-készülékét, amely rögtön átvette a vezetést a szaklabor okostelefon-kamera rangsorában. A Pura 70 Ultra hátlapján egy 50 megapixeles Ultra Lighting főkamera kapott helyet változtatható rekeszértékkel és optikai képstabilizátorral, továbbá egy 40 megapixeles ultraszéles látószögű kamera és egy 50 megapixeles Ultra Lighting makró telefotó-kamera, elöl pedig egy 13 megapixeles szelfikamera.

2024. május 15. 11:30

Újgenerációs, sajátmárkás készülékek a Telekomnál

A Telekom május 23-án piacra dobja az újgenerációs, saját márkás készülékeit, a T Phone 2 5G-t és T Phone 2 Pro 5G-t. A telefonok nagyobb teljesítményű processzorral, fejlett kamerarendszerrel és kiváló minőségű kijelzővel érkeznek, hogy optimalizált játék- és streaming-élményt nyújtsanak felhasználóiknak.

2024. május 14. 20:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59