Újabb pereket indíthat az Intel ellen az AMD

MTI Sajtóadatbank, 2008. március 3. 09:30

Újabb pereket indíthat az amerikai Intel ellen riválisa, az AMD. A világ legnagyobb processzorgyártója a versenytárs szerint tisztességtelen piaci magatartást folytat és a vesztegetésektől sem riad vissza - mondta Jens Drews, az AMD kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatója pénteken az MTI-nek.

Az Intel világszerte szisztematikusan rombolja a piaci versenyt felhasználva pénzügyi erőfölényét. A cég manipulálja a PC-gyártókat és a viszonteladókat is, nem riadva vissza a megvesztegetéstől sem - mondta Jens Drews, Drezdában, az AMD európai központjában.

Az AMD éppen ezért - az Európai Unió, az Egyesült Államok, Japán és Dél-Korea után - újabb országokban indíthat pereket vetélytársa ellen. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy mely országokban és milyen újabb jogi lépéseket tesz a cég - fűzte hozzá az igazgató az MTI-nek.

Jens Drews kiemelte: az Európai Bizottság két héten belül zárt meghallgatást tart az ügyben. A március 11-12-i ülésen a tervek szerint jelen lesz a két cég mellett az európai fogyasztóvédelmi felügyelet képviselője is. Az AMD abban bízik, hogy az Európai Bizottság még ebben az évben kimondja, hogy  az Intel megsérti az európai trösztellenes törvényeket - tette hozzá.

Az Európai Bizottság - mint versenyfelügyelet - tavaly nyáron már  figyelmeztette a világ legnagyobb mikroprocesszor-gyártóját. A két vállalat gyártja a világon működő több mint egymilliárd személyi számítógép és szerver lelkét és szívét, a központi processzoregységet (CPU); az Intel piaci részaránya meghaladja a 80 százalékot. Az AMD, ellentétben nagyobb riválisával, az Intellel, tavaly veszteséges volt és piaci részesedése húsz százalék körül mozog.

Kulcsszavak: +céginfo jog Intel AMD

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14