14,5 wattos adatközpont egy cipősdobozban

Széll Zoltán, 2008. május 4. 21:27

A szuperszámítógép-teljesítményű szervereket magukba foglaló masszív adatközpontok hardvert és nagy teljesítményű hűtőrendszereket tartalmaznak. Ezek a masinák mind a működésükhöz, mind a hűtésükhöz hatalmas mennyiségű energiát igényelnek, ami egyben óriási költséggel is jár. Ezért a mérnökök a következő generációs rendszerek fejlesztésénél új utakra térnek, és kisebb, rendkívül energiatakarékos szuperszámítógép-„építőkockákat” (modulokat)  terveznek.

A japán piacon megjelentek a Plat’Home cég mikroszerverei, amelyek már Észak-Amerikában is kaphatók. Az első MicroServer rendszerek 1U (44 mm) magas dobozban kerültek forgalomba. Majd ezt követték a kisebb dobozok.

Észak-Amerikában már megvásárolható az OpenMicroServer, amely mindössze 220x102x33 mm-es házban kapható. A rendszer olyan kevés energiát - max. 8,1 W- igényel, hogy működéséhez nincs szükség ventilátorokra, mivel belső hőmérséklete még tartós használat esetén sem lépi túl az 50 C-fokot. Az egység 128 MB PC133 SDRAM memóriát, 16 MB Flash ROM memóriát, Gigabit Ethernet kaput, 100 MB Ethernet kaput, két USB 2.0 kaput, valamint kétsoros kaput tartalmaz (merevlemezes meghajtót nem) és SSD Linux operációs rendszer felügyelete alatt fut. A NetBSD funkciókat a Linux magba építették be. A rendszer az előbbieken kívül még  400 MHz-es RMI Alchemy au1550 processzort foglal magába.

A Plat1Home az OpenMicroServer mellett bevezette az OpenBlockS sorozatot is, amelynek szállítása Észak-Amerikában már megkezdődött. Ez a masina 114x817x38 mm-es dobozban kapható, súlya mindössze 255 gramm.

Az OpenBlockS 266 modell CompactFlash csatlakozót (DMA kész), 266 MHz-es PowerPC CPU lapkát, 128 MB PC133 SDRAM memóriát és két 10/100 Ethernet kaput tartalmaz. Belső üzemi hőmérséklete 40 C-fok Egy 19 hüvelyk széles rackfiókba öt ilyen eszköz dugaszolható. A Dell és a HP szabványos x86 dobozai sokkal több - 76 W - energiát igényelnek, mint az OpenBlockS 266 rendszer, amely működéséhez mindössze 4,5 watt energiát használ.

Más hasonló, miniházba szerelt tárolórendszerek is kaphatók. A Buffalo Technology bevezette a két meghajtót tartalmazó LinkStation Mini eszközt, amelynek súlya mindössze 500 gramm és 41x82x135 mm-es dobozban kerül forgalomba. Az egység szállítása májusban kezdődik 1 TB kapacitással.

A Buffalo képviselője elmondta, hogy az eszköz Windows (Vista, XP és 2000) és Mac (10.3.9+) operációs rendszerek felügyelet alatt használható, elsősorban médiafájlok tárolásához. A doboz mindössze 10 W energiát igényel.

A LinkStation Mini két 5400RPM sebességű, 2,5 hüvelykes noteszgép meghajtót tartalmaz, amelyet a felhasználó RAID 0 vagy RAID 1 formába konfigurálhat. A rendszer induló ára 699 USD.

A Plat’Home és a Buffalo Technology bemutatott hardver termékei közvetlenül még nem alkalmasak szuperszámítógép építéséhez, de jelzik az új utakat, amelyek a nagyobb teljesítményhez vezetnek.

Kulcsszavak: szerver Buffalo

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14