Intel Classmate PC-t kap az összes portugál alsós

Milkovits Gábor, 2008. július 30. 19:13

A portugál kormány mintegy 500 ezer Intel Classmate laptopot rendelt az ország 6-10 éves, alsó tagozatos iskolásainak, ami az eddigi legnagyobb volumenű szerződés a készülék történetében.

Paulo Campos, a portugál kormányzat illetékese a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a laptopok az ország teljes oktatási rendszerét át fogják alakítani, beleértve a tanulók iskolához való viszonyulását, illetve a szülőkkel való kommunikációt. Craig Barrett, az Intel igazgatótanácsi elnöke is Portugáliában járt, hogy a cég részéről felügyelje a magállapodást. Barrett kiemelte a hardver mellett a jó minőségű helyi szoftvertartalmak és főként a megfelelő kihasználáshoz elengedhetetlen tanárképzés fontosságát a Classmate projekt sikerében. Hozzátette, hogy eddig is világszerte 5 millió tanárt részesítettek oktatásban a laptopok iskolai tanterv keretében történő használatáról, a jövőben pedig további tízmilliókat szeretnének képezni.

A több mint 80 technológiai céggel együttműködve kifejlesztett Classmate PC-ket eredetileg a fejlődő országok gyermekeinek szánta az Intel, akárcsak az OLPC az XO-t. A Classmate éppen amiatt szerepelt egy időben sokat a hírekben, mert az Intel és az OLPC viszonya korántsem felhőtlen. A processzorgyártó például nem véletlenül nevezte el pont PC-nek saját diák-laptopját, ugyanis szerintük az XO nem teljes értékű számítógép. Ennek ellenére tavaly júliusban vonakodva mégiscsak beszálltak az OLPC programba, hogy azután idén januárban kiszálljanak belőle. A döntés oka állítólag az volt, hogy az OLPC a Classmate kampány beszüntetését kérte az Intel-től.

A Classmate-ből eddig Nigéria és Líbia rendelt nagyobb tételben, azonban egyik sem érte el a portugál szerződés nagyságrendjét. Érdekes módon az XO mintájára kifejlesztett kisméretű laptopok a fejlett országokban lettek hihetetlenül keresettek, gondoljunk csak az Asus Eee gépére, így aztán az OLPC és az Intel is úgy döntött, hogy kiterjesztik projektjeiket ezekre a térségekre is. Tavaly decemberben például az alabamai Birmingham rendelt 15 000 XO-t a város hátrányos helyzetű diákjainak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50