Megérkezett a Google ingyenes böngészője

Genda Csongor Zoltán, 2008. szeptember 2. 18:06

A Google mostanáig titkolta, de már hivatalosan is bejelentette a vállalat, hogy ma elérhetővé teszik a Chrome névre keresztelt böngésző béta verzióját.

Hasonló híreszteléseket már többször lehetett hallani, tegnap este azonban felkerült az internetre egy 38 oldalas képregényszerű leírás, mely a Chrome projekt keretén belül kifejlesztett browsert mutatja be. Időközben a keresőóriás képviselői is megerősítették a dokumentum hitelességét, és közölték, hogy szeptember 2-án kiadják a program tesztváltozatát. A leírás szerint a böngészőt kifejezetten a webes alkalmazásokra élezték ki, ezért az rendkívül stabil és gyors. A böngésző Webkit motorral fut, ami többek között a Safari alapját is képezi, ám a Firefox-ban használt elemeket is beépítettek abba a fejlesztők. A Google egyik képviselőjének az elmondása szerint a Chrome alkalmas lesz a dinamikus és interaktív tartalmak megjelenítésére, s reményeik szerint az új szoftver hozzájárul majd a web jobbá tételéhez. A browser leginnovatívabb megoldása a tabulált böngészés terén mutat újat, a megnyitott ablakok egymástól függetlenül futnak, így az egyik lefagyása nem befolyásolja a többi fület. Mivel a webes applikációk gyorsasága nagyban függ a JavaScript motortól, így a keresőóriás felvértezte a szoftvert egy teljesen új, a multi-core rendszerekre optimalizált motorral.



A Google a biztonságra is gondolt, a Chrome figyelmezteti a felhasználókat, ha a fekete listán szereplő veszélyes webhelyre tévednek, sőt a felugró ablakokat is alapból blokkolja a böngésző, azok jelenlétét egy üzenet jelzi. Egy érdekes funkció még az Incognito ablak is, melynek használata után nem marad nyoma a meglátogatott oldalaknak az előzmények között.
A Google mostani fejlesztésével konkurenciát állít a Microsoftnak és a Firefoxnak is, habár mind a szoftveróriás, mind pedig a Mozilla részéről elhangzott, hogy nem tartanak az új trónkövetelőtől. Ámbár ha megvizsgáljuk, milyen óriási sikereket ért el a Google mindenben, amibe belevágott, akkor igenis elmondhatjuk, hogy van mitől rettegnie a konkurenciának.
Itt elérhető a Chrome.

 

Kulcsszavak: böngésző Google

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14