Felezte adattárolási idejét a Google

Kiss Ádám Zoltán, 2008. szeptember 9. 19:26

Jogászok és civil jogvédők hada kifogásolta a Google gyakorlatát, miszerint évekig megtartották a felhasználók adatait. A vállalat most a korábbi időablak-csökkentés után újra felezte, 9 hónapra csökkentette ezt az időszakot.

Régi bölcsesség, hogy az információ hatalom, de legalábbis pénz. A keresőóriás éppen ezért először évekig megőrizte felhasználói keresési tevékenységéről őrzött adatait. Ezek egyszerre igen veszélyes és igen értékes információk. Jól jellemzi ezt a nyomozó hivatalok érdeklődése mellett a leginkább az MTV-ről ismert Viacommal folyó per is, ahol a Google tulajdonába került YouTube felhasználók adatait szeretnék kikérni. Az ehhez analóg helyzet a keresések terén szinte mindig ugyanazzal a lehetőséggel csábít, az adatok birtokában az eddigieknél jóval kevésbé tömeges, rendkívül olcsó és sokkal hatékonyabb reklámkampányok ígéretével.

Képzeljük csak el, hogy valaki beírja egy termékcsalád nevét, jellemzőit a keresőbe, és máris pontosan célzott termékértékesítési kampánnyal kereshető meg. Az ügyből érthető módon hosszú évek óta húzódó vita lett, és a többéves adatmegőrzési ablakot a Google tavaly önként 24-ről 18 hónapra csökkentette. Ez azonban még mindig másfél év, így az Európai Unió szervei korántsem voltak elégedettek. Elemzők szerint éppen az ilyen kérdésekben az USA szerveinél jóval határozottabban fellépő EU nyomására most további csökkentés történt, 9 hónapra felezték a kérdéses időszakot. Azonban ennek ellenére további kérdések merülnek fel, mivel nem világos a tárolt adatok IP-címtől függetlenítő eljárása, a korábbi néhány bites véletlenszerű adatmódosítás megnehezítette az egyéni felhasználók pontos visszakövetését, most azonban más, ennél remélhetőleg komolyabb megoldást készülnek alkalmazni.

Kulcsszavak: Google jog

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50