Projektmenedzser-képzés a BKF-en

forrás Prim Online, 2008. szeptember 22. 14:15

A pályázati időszak kezdetén, amikor ezermilliárdok válnak elérhetővé, és 200 fölé emelkedett a kiírások száma, nagy szükség van a villámgyors és életképes üzleti tervekkel álmodó és megvalósító szakemberekre.

Mindenki ismeri a frázist, miszerint egy pályázatot nem elég megnyerni, azt meg is kell valósítani! Ahhoz pedig, hogy nyertes pályázati anyagot nyújtsunk be, találnunk kell egy ötletgazdát, akinek a projektmenedzser címet szánjuk. Neki kell összefognia egy olyan hozzáértő, együttműködni tudó szakértői brigádot, akikben a koncentráció, a szakmai tudás és a gyorsaság együttese oly mértékben van jelen, hogy ne lehessen akadálya egy tízmilliós projekt elnyerésének.

Miután a 2007-2013-es pályázati időszakban a rendelkezésre álló közel 8000 milliárd forintra elindulnak a komolyabb projektek, aktuálissá vált egy szakirányú továbbképzés akkreditálása. A modern kor kihívásainak nem csupán külső szempontokból megfelelő Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola bizonyítéka annak, hogy lehetséges egyszerre sikeresen tervezni, végrehajtani, és ezúttal oktatni is EU-s projekteket. Nem véletlen, hogy ez a Főiskola akkreditáltatta elsőként ezt a diplomára épülő, oklevelet adó szakot.

Az „EU pályázati projektvezető” képzés egyike a főiskola azon kurzusainak, amely alkalmazkodik az aktuális piaci elvárásokhoz, hiszen a csatlakozás következtében a megnövekedett EU-s források, és a folyamatosan kiszélesedő pályázati lehetőségek megteremtették, és évről-évre bővítik az igényt a jól képzett projektvezető szakemberek iránt. A képzés szakmai vezetője, Csanádi Ágnes szerint: „Aki ma sikeresen kíván forráshoz jutni és lebonyolítani egy fejlesztést tudja, hogy ehhez el kell sajátítania új ismereteket, és olyan vezetőt kell találnia az egész irányítására, aki komplexen átlátja a folyamatot, és tudja segíteni a sikerben. Mi ilyen projektvezetőket szeretnénk adni a gazdaságnak és a közszférának, legyen az bármely szakma képviselője is.„

Az uniós források bárki számára elérhetővé válnak egy gazdaságilag ésszerűen kidolgozott projekttel, amely régiós tényezővé vált, és kiegészült egy olyan követelménnyel, amely szerint egy pályázat első embere nemzetközi környezetben, vagy éppen nemzetközileg elismert szakmai vezetőktől tanulja meg a fortélyokat. A BKF-en erre is lehetőség nyílik, a biztos tudást olyan nevek garantálják, mint például Horkay Nádor (VÁTI Területi Tervezési és Értékelési Iroda igazgatója, Nádaskay Éva (VÁTI pénzügyi vezérigazgató-helyettese, EU pénzügyi szakértő), vagy dr. Tátrai Ferenc (egyetemi docens, az ESzA Kht. korábbi ügyvezető igazgatója).

A VÁTI Kht eddigi, több éves tapasztalata alapján határozta el, hogy projekt lebonyolításhoz szükséges tudásbázisát szakemberein keresztül, olyan cél érdekébe állítja, ami számára is rendkívül fontos, vagyis, hogy a fejlesztések megvalósításának minősége és gyorsasága javuljon. A VÁTI és a BKF között évek óta fennálló együttműködés alapja az a közös törekvés, hogy a tudás kamatozzon Magyarország fejlődéséhez vezető úton. A jó szakember pedig ennek egyik alappillére.

A VÁTI-val együttműködésben megvalósuló „EU pályázati projektvezető” képzésen az előzetes visszajelzések alapján sok jelentkezőre számítanak, hiszen korábbi európai tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy a megszerezhető végzettség egyben egy olyan tudáshalmazt is takar, amely a gazdaságtudományi területeken szakmaként használható. Mivel nem lehet valaki túl sok helyen egyszerre projektmenedzser, ezért egyre több ilyen végzettségű szakemberre lesz szükség, ami jó elhelyezkedési lehetőségeket garantál akár a pályakezdő fiataloknak, de az átképzés előtt állóknak is.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50