Végleges Google Chrome, PC-re előre telepítve is

Milkovits Gábor, 2008. december 11. 19:16

A Google bejelentette, hogy Chrome web-böngészője a béta helyett hamarosan végleges verzióban letölthető lesz, ráadásul egyes PC-gyártók előre telepítik majd számítógépeikre.

A „Beta” logó eltávolítása némileg meglepő a Google részéről, tekintve, hogy a Gmail levelező például már hosszú évek óta hivatalosan még mindig bétaként üzemel. Valószínű azonban, hogy a lépésre éppen a mostani másik döntés miatt van szükség, a számítógépgyártók ugyanis nyilvánvalóan csak a végleges szoftvert hajlandók forgalmazásra kerülő rendszereikre telepíteni.

A híreket Marissa Miller Google-alelnök közölte a TechCrunch internetes technológiai hírmagazin munkatársaival a párizsi ’Le Web’ konferencián. Miller egyelőre nem nevezte meg azokat a gyártókat, akiket sikerült partnerként megnyerni a Chrome használatára. A Google mindenesetre igyekszik kihasználni azt a tényt, hogy a monopóliumellenes rendelkezések értelmében a Microsoft köteles megengedni, hogy a Windows rendszerekre a gyártók és forgalmazók az Internet Explorer-en kívül más böngészőt is előre föltelepíthessenek. A Chrome Linux és Mac OS X verzióit egyébként 2009 elejére ígérik.

A szakemberek által sokat dicsért Chrome egyébként viszonylag lassan terjeszkedik a böngészőpiacon, szeptemberi megjelenése óta nem nagyon sikerült 1 százalék fölé tornásznia magát globálisan. Ennek egyik oka, hogy a felhasználók már így is találhatnak kiváló alternatívát az Internet Explorer-rel szemben a Mozilla Firefox képében, amely jelenleg nagyjából 20 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Kulcsszavak: Google böngésző

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14