Válságban is húzóágazat a telekommunikáció

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 9. 12:12

A telekommunikáció a válság ellenére a gazdaság húzóágazata marad, mivel a piaci szereplők és az állami szféra hatékonyságának javítása nagyon nehezen valósítható meg a modern informatikai és távközlési rendszerek alkalmazása nélkül - mondta Papp István, a Magyar Telekom (MT) vezérigazgató-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette, az új, integrált világban már nem számít, hogy vezetékes vagy mobilhálózaton, helyi vagy távoli alkalmazás fut-e, saját vagy központi szerveren. A lényeg az, hogy egy szélessávú, nagy biztonságú hálózat összekapcsolja a felhasználókat és a rendszereket, s hatékonyabbá teszi a működést.

A vezérigazgató-helyettes idézte az amerikai piackutató és elemző cég, a Gartner infokommunikációs-technológiai piacra vonatkozó elemzését, amely szerint ITC-ipar az elmúlt 10 év legjelentősebb átalakulásán megy keresztül. A felhasználók egyre jobban keresik az alternatív szolgáltatásokat, rugalmasabb informatikai környezetet igényelnek, s azt, hogy a gyorsan és költséghatékonyan tudják változtatni a rendelkezésükre álló kapacitásokat.

A legfontosabb szempontjuk azonban az, hogy csak azért fizessenek, amit használnak - tette hozzá.

Papp István úgy vélte, gyorsulni fog az átalakulás és rohamosan fejlődik a virtuális informatikai piac. A Gartner szerint a vállalatok által szolgáltatásként igénybe vett szoftverhasználat értéke a tavalyi 6,5 milliárd dollárról 2012-re 15 milliárd dollárra nő, s a cégek 24 százaléka már az új szolgáltatási modellt választja. Ezen belül például az üzleti e-mail felhasználók 20 százaléka három év múlva már szolgáltatásként veszi igénybe a levelezést, a mai 1 százalékkal szemben. A felmérés szerint a legnépszerűbb virtuális szolgáltatások közé tartoznak majd a levelezés mellett a csoportmunka alkalmazások, a dokumentummegosztás, a videokonferenciák és a szerverüzemeltetés.

Hasonlóan nyilatkozott Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója is, aki szerint a mostani gazdasági viszonyok segítik a szoftver-szolgáltatások, így a virtuális rendszerek elterjedését.

Király István, az MT vállalati szolgáltatások üzletágának (T-Systems) stratégia és marketingigazgatója elmondta, hogy a társaság 500 millió forintos beruházással egy új infokommunikációs szolgáltatás-platformot indít kis- és közepes cégeknek. A beruházás nélkül igénybe vehető ITC alkalmazások bérlésével a kkv-k kiválthatják az eddig önállóan üzemeltetett, költséges rendszereiket, illetve használhatnak eddig számukra nem elérhető szolgáltatásokat.

Az igazgató elmondta, a válság ezeket a cégeket is arra ösztönzi, hogy költségeiket csökkentsék és erőforrásaik hatékonyságát növeljék. Ezért az MT szerint a vállalkozások számára a legracionálisabb döntés egy olyan ITC szolgáltató partner bevonása, amelyik a meglévő rendszerek optimalizálása mellett az alkalmazások kiszervezésével megszabadítja a cégeket a rendszerinformatikai feladatoktól is. A T-Systems szolgáltatásai ASP-n keresztül (Application Service Provider -
alkalmazásszolgáltató) vehető igénybe, s a megrendelő jogtiszta alkalmazásokat, webes csoportmunka megoldást, virtuális szerver szolgáltatást is kaphat. Az ügyfelek a használattal arányosan fizetnek az igénybe vett szolgáltatásokért.

Király István szerint így nemcsak könnyen tervezhetővé tudják tenni a költségeiket, hanem pénzt is megtakarítanak ahhoz képest, mintha maguk működtetnék a rendszereket. A bemutatott példa alapján egy vállat, egy szerveren, négy év alatt mintegy 900 ezer forint kiadást spórolhat meg folyamatos rendelkezésre állás és biztonságos működtetés mellett.

A felmérések szerint egy kkv átlagosan három-négy ilyen gépet üzemeltet.

Kulcsszavak: Magyar Telekom

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már Magyarországon is kapható a Huawei zászlóshajó-okostelefonja

Már elérhető hazánkban a Huawei legújabb zászlóshajó okostelefonja, a HUAWEI Pura 70. A gyártó épp egy hete bővítette hazai termékportfólióját a HUAWEI WATCH GT 5 okosóra-modellekkel, és ezúttal az okostelefonok piacán erősíti jelenlétét a HUAWEI Pura 70 okostelefonnal. Az új sorozat a Huawei P széria mobilfotózás és dizájn terén szerzett tapasztalatait építi tovább: többek között az Ultra Lighting XMAGE kamerarendszernek köszönhetően lehetővé teszi a gyors és éles fényképek készítését is. 

2024. szeptember 28. 13:30

A Galaxy S24 széria még több felhasználónak kínál Galaxy AI funkciókat

A Samsung bemutatja a Galaxy S24 FE okostelefont, a Galaxy AI ökoszisztéma legújabb tagját, amely még több felhasználónak kínál prémium kategóriás mobilélményt.

2024. szeptember 27. 16:46

Xiaomi 14T: Kiváló éjszakai fényképezés fejlett mesterséges intelligenciával

A Xiaomi büszkén mutatja be legújabb zászlóshajó okostelefon-sorozatát, a Xiaomi 14T sorozatot, amelyet a csúcskategóriás képalkotási képességeket kereső fotózás-rajongóknak terveztek. Az okostelefon-fotózás újragondolásával, különös hangsúlyt fektetve a kivételes éjszakai fotózásra, a Xiaomi 14T sorozatot erőteljes mesterséges intelligencia-funkciók egészítik ki. 

2024. szeptember 27. 09:57

Kiderült, milyen felújított telefonokat vásárolnak a diákok

Egy diákkedvezményes kuponnal rendelő ügyfél fejlettebb és újabb okostelefont vásárol egy átlagos vásárlónál. A Rejoy a Diverzum diákkedvezményes platformmal közösen vizsgálta meg, miként befolyásolta az iskolai mobilhasználati szokások változása a diákok készülékvásárlási szokásait.

2024. szeptember 25. 18:16

A Viber ismertette a megbízható márka-felhasználói kommunikáció jövőjét Magyarországon

A Rakuten Viber, a vezető globális kommunikációs platform, amely világszerte több százmillió felhasználót köt össze biztonságosan több ezer márkával, bemutatta az alkalmazás legújabb funkcióit, amelyekkel még hatékonyabb és megbízhatóbb lehet a magyar vállalkozások és fogyasztók közötti kommunikáció, és interakció.

2024. szeptember 25. 13:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

2024. szeptember 24. 15:10

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10