Májusban is Magyarország vezeti a spamranglistát

forrás Prim Online, 2010. május 27. 18:03

A Symantec nyilvánosságra hozta a MessageLabs 2010. május havi jelentésének eredményeit. Ismét Magyarország vezeti a spamranglistát, az e-mail forgalom 95,4 százaléka volt kéretlen levél. Világszinten 10 spam levélből 9 tartalmaz URL-hivatkozást. A kéretlen reklámlevelekben talált összes domain mindössze 5 százaléka tartozott valós honlapokhoz. A spam URL hivatkozásokban található domainnevek közül a top 4 valamely közismert közösségi média, blog, vagy fájlmegosztó weboldalhoz tartozott.

 “A jól ismert honlapokhoz tartozó domainek újra és újra használatban vannak, ellenben az egyszer használatos domainek csupán egy rövid ideig keringenek a világhálón, és aztán örökre eltűnnek. Ez valószínűleg azért van, mert némi munkát igényel a megszerzésük. A törvényes domainek esetében ugyanis követelmény a CAPTCHA, amely olyan automatikus teszt, ami képes megkülönböztetni az emberi felhasználót a számítógéptől” - mondta Gombás László, a Symantec magyarországi képviseletének szakértője.
A MessageLabs havi jelentése azt is kimutatta, hogy a legtöbb egyszer használatos domaint alkalmazó botnet a Rustock, míg a Storm, amely a közelmúltban tűnt fel a spamek palettáján, az egyetlen olyan botnet, amely nagyobb számban használ valós domaint, mint egyszer használatosat. A Storm botnet 65 százalékban használ törvényes domaint, míg az egyszer használatos megoldások átlag 50 százaléka 9 napon belül elévül.

A MessageLabs májusi jelentése a spamek és botnetek számának növekedését vizsgálta Afrika keleti parti országaiban. Az Afrikából eredő spamek száma átlagosan 3 százalékkal emelkedett egy éven belül, ami számokban kifejezve napi plusz 1, 2 billió Afrikából elküldött kéretlen reklámlevelet jelent.

A júniusban kezdődő labdarúgó-világbajnokság kapcsán a Messaglabs szűrői egy speciális károkozóról is jelentettek. A kínai IP címről érkező spam levelet portugál nyelven fogalmazták, és a rendezvény egyik kiemelt szponzorának logójával látták el.

A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai:

  • 2010. májusában az összes levélforgalom 90 százaléka volt spam, amely az áprilisi adatokhoz képest 0,3 százalékos növekedést jelent.
  • Az e-mailek útján szétküldött vírusok száma 0,18 százalékkal emelkedett áprilishoz képest. A vírusos levelek 22,6 százaléka tartalmazott fertőzött weboldalra utaló linket, amely viszont 6,3 százalékos csökkenést jelent az áprilisi adatokhoz képest.
  • A végpontveszélyeket illetően a MessageLabs szűrői ma már sokkal több károkozót ismernek fel, amelyek laptopokat, asztali számítógépeket és szervereket veszélyeztetnek. A legtöbbet blokkolt károkozó az utóbbi hónapból a Sality. AE vírus volt, amely főként a Windows “AutoRun” alkalmazását fertőzi meg, majd potenciális veszélyek tömkelegét tölti le az internetről.
  • Az adathalász-támadások terén 0,2 százalékos növekedésről jelentett a MessageLabs.
  • Ami a webes biztonságot illeti, az összes ellenőrzött web alapú veszélyeztetettség 12,4 százaléka új volt májusban, amely 1,5 százalékos növekedés az áprilisi adatokhoz viszonyítva.
  • A felmérés továbbá átlagosan napi 1770 új, károkozó weboldalról számolt be, ami 5,6 százalékos emelkedést jelent egy hónapon belül.


A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai országonként:

  • A kéretlen reklámlevelek terén hazánk vezeti a listát, hiszen májusban a magyarországi e-mail forgalom 95,4 százaléka kéretlen levél volt.
  • Az USA-ban a levelek 90,5 százaléka számított spamnek, míg ez az arány Kanadában 89,4 százalék, az Egyesült Királyságban 89,6 százalék volt.
  • Hollandiában a kéretlen reklámlevelek aránya 91,1 százalékra ugrott, Ausztráliában 89,5 százalékot, Németországban pedig 91,8 százalékot mutattak a szűrők.
  • Hongkongban az e-mail forgalom 91,5 százaléka volt spam, míg Japánban valamivel kevesebb, 87,7 százalék. Tajvan a vírusaktivitás szempontjából leginkább veszélyeztetett ország, itt ugyanis 60 levélből 1 vírussal fertőzött.
  • Az Egyesült Királyság továbbra is vezeti a listát adathalászat terén, itt ugyanis közel 122 levélből 1 személyes adataink ellopását célozza.


A MessageLabs május havi jelentésének főbb megállapításai szektoronként:

  • A májusi jelentés alapján, a leginkább spammel fertőzött gazdasági szektor a műszaki volt, 95,1 százalékkal.
  • A májusi adatok alapján az állami bizonyult a leginkább veszélyeztetett szektornak, itt ugyanis közel 75 e-mailből egyet blokkolt valamely védelmi program.
  • Az oktatási szektorban a spamfertőzés aránya 91 százalék volt, a kémia és gyógyszerészet terén 90,8 százalék, IT területen 90,7 százalék, a kiskereskedelmi szektorban szintén 90,7 százalék, 89,2 százalék az állami szektorban, míg pénzügyi területen ez az arány 88, 5 százalékra rúgott.
Kulcsszavak: Symantec spam security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50