Harcra fel a digitális készségek fejlesztéséért!

OTS - Cégvonal, 2010. október 12. 11:05

Az Innovációs Csúcstalálkozón mutatták be az Európai Parlamentben "Harcra fel - Kiáltvány az e-készségekért" címmel azt a kötetet, amely az e-Készségek európai hete rendezvénysorozat tapasztalatait vonja meg, egyben a továbblépésben szeretne irányt mutatni a döntéshozóknak.

"Nem elég, hogy hétről hétre új technikai újításokkal bombázzuk a fogyasztókat, arról is meg kell győződnünk, hogy tudják-e használni azokat" - mutatott rá könyv egyik szereplője, az e-Skills Week nagykövete, Herczog Edit a bemutatót követő beszélgetésen, hozzátéve, hogy a digitális készségek fejlesztése elsősorban munkaerő-piaci érdek.

Sikeresnek értékelték az e-Készségek európai hete címmel márciusban tartott rendezvénysorozatot a szakmabeliek, hiszem az Európa-szerte megtartott közel 1200 eseményen majd félmillió európait - köztük 300 ezer diákot - értek el közvetlenül, míg a médián keresztül további 65 millió ember értesült a digitális készségek fejlesztésének jelentőségéről.

A kampány eredményeit ismertetve Herczog Edit szocialista EP-képviselő elmondta, hogy a telekommunikációs és IT ipar teljességgel elkötelezett a program mellett. A tavaszi programokon a közel 300 szakmai érdekképviselet és 7000 üzleti vagy nonprofit szervezet képviseltette magát, míg a munkaadói, döntéshozói oldalról közel tízezer résztvevőt üdvözölhettek. A képviselő külön kiemelte annak a jelentőségét, hogy több mint 13 ezer tanárt, illetve 280 ezer diákot - fele részben lányokat - sikerült elérni a programokkal.  

Herczog Edit a kormányzati, oktatási, szakpolitikai, kutatási és ipari szféra kulcsfiguráival történt beszélgetések alapján létrejött kiáltvány kapcsán elmondta: továbbra is az a legsürgetőbb feladat, hogy a munkaerőpiac szolgálatába állítsuk a digitális tudást. Mint a képviselő felhívta a figyelmet, ez nemcsak az egyéni elhelyezkedési lehetőségek és karrierutak szempontjából lényeges, de egész Európa továbblépése szempontjából is, hiszen a növekedés nem várhat 300 millió, ma még digitálisan felkészületlen munkavállalóra.

Ebből a szempontból a digitálisan hátrányos helyzetű csoportok, az idősek és a nők felkészítése lehet a legfontosabb. E tekintetben a képviselő egy félreértést igyekezett eloszlatni: konkrét tesztek azt bizonyítják, hogy a nők IT-felkészültsége sok esetben nem gyengébb a férfiakénál, miközben az előítéletek miatt maguk kevésbé bátran használják is azokat, ez gyakran akadályozza őket az előrelépésben. Ugyanakkor a fiataloknak is van hová fejlődniük - tette hozzá a képviselő, hiszen az EU-27-ek területén 20% körüli és tovább növekszik a 25 év alattiakat sújtó munkanélküliség - élen a spanyol és lett 40%-kal - amelyet kizárólag a digitális tudás fejlesztésével, illetve az IT szakmák vonzóbbá tételével küzdhetünk le. 

A The e-Skills Manifesto - A Call to Arms kötet e-book formájában elérhető az alábbi linken

További információ az e-Skills weekről
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Rangos szakmai versenyen díjazták a Mercedes-Benz duális képzésének tanulóit

2 kategóriában győztek és összesen 4 dobogós helyet szereztek a Szakma Sztár Fesztiválon április 26-án a kecskeméti Mercedes-Benz Academy diákjai. Az országos versenysorozaton 21 tanuló 4 szakmában képviselte a Mercedes-Benz Hungary Kft.-t. 

2024. április 29. 13:07

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

Tizenegyedik alkalommal díjazták Randstad Awarddal hazánk legnépszerűbb munkáltatóit. A magyar munkavállalók véleménye szerint idén a LEGO a legvonzóbb hazai munkáltató, a BT (British Telecommunications) lett a második, a harmadik helyen pedig a Mercedes-Benz végzett. 

2024. április 29. 11:38

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50