Új e-könyves műfaj: sztoributik

Kerekes Pál, 2011. június 1. 13:29

Sokan kísérleteznek az e-könyves világban, a legújabb a The Atavist,­* New Yorkból. Mint meghatározzák magukat: Original Non-fiction Storytelling cég, azaz eredeti, valós történetek manufaktúrája.

Mit is jelent ez? Azt közlik, hogy írásaik a média új generációját képezik. Olyan szövegeket dobnak piacra, amelyek műfajilag a hírlapi tudósítás és a könyv közé helyezhetők. Elektronikusan publikálunk – vallják –, de személyre szabottan, hisz olyan eszközre küldjük a textet, amilyenre a vásárló kéri. Szisztémánk hasonló a zeneiparból már ismert iTunes modellhez. Ez a forma megengedi számunkra, hogy a világ történéseit kicsit hosszabban és mélyrehatolóbban mutassuk be, mint a megszokott magazin-cikkek. Olcsóbbak leszünk, mint a könyv, és dinamikusak, mint egy hírlap. Nem nyomtatottból újrahasznosított írásokról van szó, még sehol meg nem jelent anyagok kerülnek csak be a sorozatba.

Kijelentik: minden riport, beszámoló tapasztalt újságírótól származik, kutatómunka és professzionális írásfelkészültség abszolút feltétel minden szerzőjük számára. Az írások valóságtartalma ellenőrzött. Maga a teljes mű digitális lehetőségek teljes tárháza: tehát kép, hang, video, prezentáció, mind helyet kapnak, persze függően az e-könyv-olvasó megjelenítési képességeitől.

Sokkal érdekesebb az üzleti konstrukció: a teljes sztori, fullos digitális vértezetben 2,99, az egyszerűsített változat (az eszköz képességeinek figyelembevételével) 1, 99 dollár.

Lássunk néhány példát. Első cím, egy aktualitás. Az ösztönzők, (a Kezdeményezők). Hogyan segített megbuktatni az egyiptomi kormányt egy életét kockáztató kis csapat? Kindle-re és Nook-ra 1,99, iPad-re 2,99 dollár.

A kirajzás előtt. A méheket megfigyelő tudós teóriája a rovarok társadalmáról. Az árak ugyanazok, változatlanul 1,99 és 2,99 között.

Az egyiptomi digitális történetet tényleg más, mint a Híradó, a gyors-újságcikk. Jól megírt sztori, nem lehet letenni. Izgalmas, olyan SMS-eket olvasni, blog-bejegyzéseket, amelyek megváltoztatták a hatalmas országot…

További szöveg és kép: Könyvkonnektor

*(Az idegen szavak szótára szerint: „Atavizmus”: idejétmúlt, időszerűségét vesztett gondolkodásmód.)

Kulcsszavak: e-book

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A SteelSeries bemutatja a fehér színű Arctis Nova Pro sorozatot

A SteelSeries, a gaming kategóriában legtöbbet díjazott Arctis audiótermékek megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, ma bemutatta a díjnyertes Arctis Nova Pro sorozatú headset vadonatúj fehér változatát.

2024. május 2. 14:33

Nagy hatótáv, nagy lehetőségek

A GreenGo, Budapest máig egyetlen teljesen elektromos autómegosztója olyan, nagy hatótávú autókkal bővítette flottáját, amik még egy lépéssel közelebb visznek ahhoz, hogy búcsút mondhassunk a saját autónak.

2024. május 1. 12:03

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CineBeam Q-val újra megkezdi a projektorok forgalmazását Magyarországon az LG

Az LG az elmúlt években nem értékesített projektorokat a magyar piacon, 2024-ben azonban újra visszatérnek a cég otthoni vetítői. Az első modell, ami újra nálunk is kapható, rögtön egy újdonság: a januári CES-en bemutatott LG CineBeam Q, ami egy kompakt, szinte műtárgyként is értelmezhető 4K projektor. A készülék egyelőre kizárólag az LG webáruházában kapható, itt viszont 15% kedvezményt kapnak azok, akik elsőként megrendelik a terméket.

2024. április 30. 16:17

Egyszerű Airpods-tisztítás és új vezetékes headset gamereknek

Neked is fejtörést okoz, hogy mivel tudnád Apple Airpods fülhallgatódat megfelelően és károkozás nélkül tisztítani? Vagy épp teljesen másban vagy, és azon agyalsz, hogy milyen gaming headsettel tudnál megszabadulni a késleltetéstől? Akkor érdemes továbbolvasnod, mert a Sandberg most mindkét problémára elhozta a megoldást!

2024. április 28. 15:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14