Léon Foucault előtt tiszteleg a Google

Czipperer Dia, 2013. szeptember 18. 12:40

Láttátok már a mai Google kezdőlapot? Ez most nem csupán egy képet ábrázol, hanem az interakítv Doodle egy híres fizikusnak állít emléket.

A Google ma Léon Foucault-nak állít emléket, aki 1868-ban ezen a napon született – 194 évvel ezelőtt. Foucault francia fizikus volt, és főként a róla elnevezett ingáról híres, amely a Föld forgását mutatja be tengelye körül.

 

A Google mai Doodle-ján mi is megnézhetjük, hogyan is működik ez szerkezet, mely lényegében azt szemlélteti, hogy a Föld mozgása révén miként változik a lengés síkja (a Föld elfordul az inga alatt). A sarkokon például egy nap alatt teljesen körbefordul a lengési sík, – így az öszes köré állított bábut eldönti az inga – míg az Egyenlítő mentén nem változik. Az inga egyébként az óramutató járásával megegyező irányba fordul el az északi féltekén, a délin pedig az ellenkező irányba mozdul.

 

A Google jó munkát végzett, hiszen a Doodle mellett az időt és a földrajzi helyzetet is beállíthatjuk, így megnézhetjük, hogy különböző időpontokban és földrajzi pozíciókban hogyan dőlnek le az inga körüli csapok.

 

 

 

Az első Foucault ingát a párizsi Panthéonban állították fel, napjainban pedig számos példány található múzeumokban, egyetemeken. Az egyik legnagyobb a Los Angeles-i Griffith Obszervatóriumban található.

 

 

Forrás: Mashable.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

10 NASA találmány, melyek ma már hétköznapinak számítanak

Morzsaporszívó, babatápszer, láthatatlan fogszabályzó. Ma már hétköznapinak számító eszközök, melyekről nem is gondolnánk, hogy a világ legnagyobb űrügynöksége, a NASA áll kifejlesztésük mögött. A National Geographic összegyűjtött 10 olyan forradalmi találmányt, melyet a kezdetekben az űrkutatásban használtak, de később gyökeresen alakították át az emberek életét.

2024. április 15. 16:21

2023-ban harmadjára ért el platina minősítést a Bridgestone

A Bridgestone EMEA (Európa, Közép-Kelet és Afrika régió) ismét megkapta a platina minősítést a neves fenntarthatósági értékelő platform, az EcoVadis által. A szervezet 2023-ban már a harmadik egymást követő alkalommal nyerte el az EcoVadis legmagasabb besorolását, amivel a Bridgestone EMEA az EcoVadis által világszerte 220 iparágban értékelt 130 000 vállalat legjobb 1 százalékba került.

2024. április 15. 16:21

Júniusban érkezik Magyarországra a Lenovo Legion Tab Android Gaming Tablet

A Lenovo bejelentette, hogy a Lenovo Legion Tab júniusban Magyarországon is elérhetővé válik. A 8,8 hüvelykes Android táblagép – amely a modern mobilos játékosok számára készült – áthidalja a PC és a mobiljátékok közötti szakadékot, egyúttal elérhető és kényelmes megoldást kínál a kiemelkedő játékélményt kereső játékosok számára.

2024. április 15. 14:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09