Több százezer híresség személyes adatait szerezték meg hackerek

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 6. 08:13

Több mint 850 ezer befolyásos üzletember, közéleti személyiség, híresség és politikus adatait szerezték meg hackerek egy amerikai limuzin szolgáltató vállalattól - írja az rt.com hírportál.

A Corporate Car Online vállalattól eltulajdonított adatokat ugyanazon a szerveren találták meg a bűnüldöző szervek, amelyen a PR Newswire és az Adobe Systems Inc. ellopott adatait is. Brian Krebs kiberbiztonsági szakújságíró szerint ebből arra lehet következtetni, hogy az elkövetők is ugyanazok voltak.
 

Az adatállomány a Fortune 500 vállalatok felsővezetői és olyan ismert személyiségek, mint például Tom Hanks filmszínész személyes és pénzügyi adatai mellett összesen több mint 850 ezer hitelkártya adatait tartalmazta, melyek közül 241 ezer volt felső limit nélküli American Express kártya.
 

"Ha neveket kezdenék sorolni, az nem kis pánikot okozna" - mondta Alex Holden, a Holden Security vezetője az Associated Press hírügynökségnek. "Bármely bulvárlapnak aranybánya lehetne ez az adatbázis. Egyszavas keresések, mint például 'szex', 'rendőrség', vagy 'fű' is több tucat találatot adnak olyan ismert személyiségekről, akiktől egyébként a közvélemény visszafogott magatartást feltételezne" - mondta. Az FBI több média megkeresésére is elzárkózott az ügy kommentálásától.
 

Jonathan Mayer a Stanford Egyetem nemzetközi biztonsági és együttműködési intézetének kiberbiztonsági kutatója azonban rámutatott, hogy a tűzfalakon a még legkisebb biztonsági rés is több százezer felhasználó privátszféráját veszélyeztetheti. "Nem kell ahhoz ismert személyiségnek lenni, hogy valaki kibertámadásnak essen áldozatul" - mondta. "Ez az új norma, és mi sem bizonyítja jobban a szabályozási keretek szigorításának szükségességét" - hangsúlyozta.

Kulcsszavak: security hacker adatlopás

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17