Az amerikai legfelsőbb bíróság befogadta a szoftverek szabadalmi oltalmának kérdését

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 8. 10:50

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, mérlegelni fogja, hogy mely számítógépes programokat illeti meg a szabadalmi oltalom. A bíróság az Alice Corporation és a CLS Bank International közötti perben szándékozik igazságot tenni. Az előbbi cég egy banki tranzakciókat intéző komputeres programrendszer szabadalmainak tulajdonosa, amit az utóbbi megtámadott.

A legfelső amerikai bírói testület ugyanakkor nem fogadta be a WildTangent és az Ultramercial közötti, hasonló vitát. Mivel a szabadalmak és a szellemi tulajdon kérdése a gyártók, a forgalmazók és a felhasználók számára egyaránt kulcsfontosságú, a Google, a Hewlett-Packard, a Facebook és a Netflix is arra kérte a testületet, hogy tűzze napirendjére a szabadalmi törvény értelmezésének egyértelművé tételét, azt, hogy mit lehet és mit nem lehet levédetni. Az ügyben a pénteken bejelentett határozat nyomán a felek meghallgatása márciusra, az ítélet pedig júniusra várható.
 

Az Alice kontra CLS ügy középpontjában egy, a 90-es években Ian Shepherd által kifejlesztett számítógépes kereskedési rendszer áll, amely pénzügyi eszközök létrehozására és cseréjére alkalmas, beleértve a származékos eszközöket. A CLS 2007-ben kezdett pereskedésbe, azt állítva, hogy négy, a rendszerrel kapcsolatos szabadalom érvénytelen. Az illetékes kerületi szövetségi bíróság 2011-ben, a fellebbviteli testület pedig idén májusban a CLS javára döntött, igaz, az ítéletek indoklása eltért egymástól.

Kulcsszavak: szabadalom jog

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kerti bolt: az eMAG új, online üzlet az üzletben koncepciója több mint 100 ezer termékkel

Kerti bolt néven az eMAG új, bolt a boltban online koncepcióját indította útjára a webáruházában, amely mintegy 100 ezer-féle kertészeti terméket kínál, és kényelmesebb böngészési élményt nyújt e kategória termékei között. Értékesítési statisztikái szerint egy átlagos magyar vásárló átlagosan mintegy 24.000 forintot költ online vásárolt kertészeti termékekre – a legtöbb ilyen terméket május hónapban értékesíti a cég.

2024. április 18. 09:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09