Az amerikai legfelsőbb bíróság befogadta a szoftverek szabadalmi oltalmának kérdését

MTI Sajtóadatbank, 2013. december 8. 10:50

Az amerikai legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, mérlegelni fogja, hogy mely számítógépes programokat illeti meg a szabadalmi oltalom. A bíróság az Alice Corporation és a CLS Bank International közötti perben szándékozik igazságot tenni. Az előbbi cég egy banki tranzakciókat intéző komputeres programrendszer szabadalmainak tulajdonosa, amit az utóbbi megtámadott.

A legfelső amerikai bírói testület ugyanakkor nem fogadta be a WildTangent és az Ultramercial közötti, hasonló vitát. Mivel a szabadalmak és a szellemi tulajdon kérdése a gyártók, a forgalmazók és a felhasználók számára egyaránt kulcsfontosságú, a Google, a Hewlett-Packard, a Facebook és a Netflix is arra kérte a testületet, hogy tűzze napirendjére a szabadalmi törvény értelmezésének egyértelművé tételét, azt, hogy mit lehet és mit nem lehet levédetni. Az ügyben a pénteken bejelentett határozat nyomán a felek meghallgatása márciusra, az ítélet pedig júniusra várható.
 

Az Alice kontra CLS ügy középpontjában egy, a 90-es években Ian Shepherd által kifejlesztett számítógépes kereskedési rendszer áll, amely pénzügyi eszközök létrehozására és cseréjére alkalmas, beleértve a származékos eszközöket. A CLS 2007-ben kezdett pereskedésbe, azt állítva, hogy négy, a rendszerrel kapcsolatos szabadalom érvénytelen. Az illetékes kerületi szövetségi bíróság 2011-ben, a fellebbviteli testület pedig idén májusban a CLS javára döntött, igaz, az ítéletek indoklása eltért egymástól.

Kulcsszavak: szabadalom jog

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

A Dürer Park új irodáihoz a Siemens biztosítja az energiaelosztást

Budapest egyik legnagyobb lakóingatlan- és irodaház-fejlesztése zajlik a Városliget közvetlen szomszédságában. A Dürer Park projekt keretében a XIV. kerületi Ajtósi Dürer sor melletti 3,7 hektáros terület újul meg teljesen. 

2024. május 24. 10:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17