4K támogatást kap a YouTube

A videómegosztón is élvezhetjük az UHD minőséget

Czipperer Dia, 2014. január 6. 09:04

A népszerű videómegosztó oldal, a YouTube a legfrissebb hírek szerint ezen a héten, a CES-en mutatja be újdonságát, a 4K videótámogatást. Egy új kodeknek köszönhetően akár 50%-os sávszélesség-megtakarítás érhető el.

Megnyílt az út az újgenerációs videók előtt, hiszen a televíziók frontján már javában hódít az Ultra HD felbontás, és, ha minden igaz, a YouTube lesz az első olyan internetes videómegosztó oldal, amely lehetővé teszi majd a usereknek ezt a szolgáltatást, vagyis a 3840x2160 pixel felbontású videókat.

 

A szolgáltatás új formában, a VP9 nevű, jogdíjmentes kodekkel érkezik, amely jóval kevesebb adatot fogyaszt, mint a kereskedelmi kodekek. A GigaOm elmondta, hogy a YouTube csak az egyik olyan vállalat, amely támogatja majd a VP9-et.

 

Elődjét, a VP8-at még 2010-ben vezette be a Google, amely már lehetővé tette a felhasználóknak a nagyfelbontású, fejfájásmentes videófeltöltést mindenféle plugin telepítése nélkül.

 

Az új VP9-et a Samsung, Toshiba, Sharp (képernyőfronton), az Intel, ARM, Marvell és a Broadcom is támogatja. Ezek a gyártók igyekeznek majd olyan hardvereket előállítani a jövőben, amelyek 4K támogatással rendelkeznek.

 

A YouTube egyébként nem most kísérletezik először ezzel a szolgáltatással, már korábban is lehetővé tette a nagyobb formátumú videók feltöltését, ám nem nagyon lehetett megtapasztalni ennek előnyeit, hiszen ennek technológiai akadályai voltak. Egészen a közelmúltig nem voltak olyan megoldások (kijelzők tekintetében), amelyek támogatták volna az Ultra HD felbontást.

 

 

Forrás: Slashgear.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17