Megnyílt Bűvösvölgy, Magyarország első médiaértés-oktató központja

forrás: Prím Online, 2014. május 16. 11:19

Megnyílt a Bűvösvölgy, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) médiaértés-oktató központja csütörtökön Budapesten.

Karas Monika, az NMHH elnöke az ünnepélyes megnyitón mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy a médiaértés-oktató központ egy olyan oktatási intézmény, amely alkalmazkodik a kor igényeihez. A Bűvösvölgy egy gondolkodásformáló program, amely "nem tilt, hanem megenged és a helyes használatra tanít, egy ház, amely a legmodernebb eszközök segítségével készít fel a virtuális térben felmerülő kihívásokra" - jelentette ki. Karas Monika közölte, a fiatalok a központban megtanulhatják, hogy a digitális univerzumban hogyan közlekedjenek magabiztosan és, hogy a virtuális térben az egészséges kétkedés biztonságot jelenthet számukra. Rávezetjük őket, hogy az önálló gondolkodás az internetes aktivitások során is nagyon fontos, és hogy a trükkös reklámoknak "felülni nem kifizetődő" - tette hozzá. Karas Monika kiemelte, központban a fiatalok mindenre választ kapnak, amire az új médiakultúra világában kíváncsiak, hiszen a központ oktatási programja minden médiatípusra kiterjed. Az érdeklődő fiatalokat filmes, híradós, sajtós, rádiós, szinkronos, reklámos és internetes foglalkozással várják - mondta. Hozzátette, a feladat nem az, hogy lebeszéljük a gyermekeket a digitális eszközök használatáról, hanem átadjuk nekik a digitális világról megtanultakat. Karas Monika megemlékezett Szalai Annamáriáról, az NMHH néhai elnökéről, akinek - mint mondta - "kezdeményezése és szívügye volt" a központ létrehozása.
 

Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hangsúlyozta: együtt kell tenni a tudatos médiafogyasztás elterjesztése érdekében. Mint mondta, a jogalkotással sokat tehetnek a gyermekeket, a családi közösségeket érő hatások kivédésére, de mindez nem elegendő, hiszen az elfogadáshoz vagy az elutasításhoz a megértésen keresztül vezet az út. A pedagógusok kulcsfontosságú szerepéről szólva beszélt arról, hogy az NMHH biztosítja a legmodernebb eszközöket, amelyek segítségével felkészítik a fiatalokat a virtuális térben felmerülő kihívásokra, az Emmi pedig a nevelés, az oktatás, ezen belül is digitális kompetenciafejlesztés mellett az "emberséget".
 

A közreadott sajtóanyag tájékoztatása szerint a médiaértés-oktató központban az NMHH hat téma köré szervezi a foglalkozásokat az újságszerkesztéstől a reklámtrükkökön keresztül a mobilkommunikációig. Az oktatóközpont működéséhez szakirányú pedagógusképzések is tartoznak, amelyek a Nemzeti Alaptanterv célkitűzéseihez igazodva akkreditáltak is. A Bűvösvölgyben zajló programokat a legnagyobb magyar hírközlési és médiaszolgáltatók közreműködésével alakították ki. A Bűvösvölgy média- és hírközlési területen működő partnerei közé tartozik az Index, az Invitel, a Microsoft, a Médiaszolgálatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Nokia, az Origo, az RTL Klub, a Telekom, a Telenor, a TV2, a UPC és a Vodafone.
 

Az oktatási anyagok létrehozásában és a berendezések összeállításában az MTVA a partnerek közül jelentős részt vállalt magára. Az állami és társadalmi szervezetek közül az Emmi, az NMHH Internet Hotline szolgáltatása, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet, a Tévézz okosan! program és a Vizuális Világ Alapítvány nyújt támogatást. A központban elsősorban szervezett csoportok jelentkezhetnek majd foglalkozásokra. A ház június 13-ig tesztüzemben működik, az iskolai nyári szünetben pedig táborozó gyerekeket fogad majd.

 

A ház szakképzett animátorai 9 és 16 év közötti gyerekeket fogadnak majd. A fiatalok a sajtóstúdióban megszerkeszthetik saját magazinjukat, megtanulják, mi a hírérték. A híradóteremben megismerkednek a greenboxtechnikával és a hírolvasás, az időjárás-jelentés kulisszatitkaival. A reklámblokkban a Bűvösvölgy saját márkáját, a Csoda-termékcsalád népszerűsítésén keresztül sajátítják el a hatástechnikákat. A rádiós szekcióban egy profi hangstúdiót próbálhatnak ki és a filmszinkronizálásba is belekóstolhatnak. Az internetes foglalkozáson stratégiai játékok, kvízek mutatják meg, hogy lehet tudatosan és biztonságosan használni a világhálót, illetve az okoseszközöket anélkül, hogy személyes adataikat meggondolatlanul kiszolgáltatnák - olvasható a sajtóanyagban. Az NMHH 600 millió forintot biztosított saját forrásból a központ kialakítására, a program működtetéséhez két évre 500 millió forintos uniós forrás, TÁMOP-támogatás is hozzájárult.

Kulcsszavak: oktatás NMHH média

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50