Átadták az idei Ericsson-díjakat

MTI Sajtóadatbank, 2014. május 30. 19:59

Nyolc általános iskolai és gimnáziumi matematika és fizika tanár vette át pénteken a Magyar Tudományos Akadémián az idei Ericsson-díjat a tantárgyak népszerűsítéséért és a tehetségek gondozásában való részvételért.

Az immár 16. alkalommal kiosztott elismerések átadásán Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet igazgatója hangsúlyozta: a gyerekek természettudományos nevelését már kis korban el kell kezdeni. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar oktatási rendszerben az elmúlt időszakban elindított intézkedéseknek köszönhetően az alsó tagozatban növekedett a matematika órák száma, a felső tagozatban pedig bevezették a természettudományos gyakorlat tárgyát.
 

"Három-ötéves távlatban meg fog tudni fordulni az a trend, hogy a természettudományban, matematikában gyengébben teljesítenek diákjaink" - hangsúlyozta.
 

Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója szólt arról, hogy a díjazottak nemcsak népszerűsítik a matematika és a fizika tudományát, hanem észreveszik és kinevelik a tehetségeket. Van olyan a kitüntetettek között, akinek saját fejlesztésű eszközeit több iskolában és Svájcban is használjak. A vezérigazgató hangsúlyozta: az Ericsson 15 évvel ezelőtt azzal a céllal alapította meg a díjat, hogy támogassa, elismerje és erősítse a magyarországi matematikai és természettudományos alapképzést.
 

Karin Olofsdotter svéd nagykövet elmondta: az inspiráló és jó tanárok jelentik a társadalom jövőjét. Kitért arra is, hogy a matematika és a természettudományos tantárgyak iránt a fiatalok érdeklődési szintje folyamatosan csökken Svédországban és Magyarországon egyaránt. Felhívta a figyelmet arra, hogy a közeljövőben a számítástechnika, a távközlés és az orvosi technológia területén nagyszámú mérnökre lesz szükség, amelyhez a megfelelő szintű matematikai és fizikai tudás nélkülözhetetlen.
 

A fejenként 250 ezer forintos pénzjutalommal járó elismerést négy kategóriában osztották ki. A matematikai tehetségek gondozásáért járó díjat Kiss Géza, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium és Általános Iskola oktatója és Varga Mária, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium tanára érdemelte ki. Ugyanezt az elismerést fizikából Erdősi Katalin, a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium pedagógusa és Zámborszky Ferenc, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium oktatója kapta.
 

A matematika népszerűsítéséért végzett kiváló munkájáért járó díjat Bíró Bálint, az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium és Kollégium tanára és Pálfiné Kovács Erika, a budapesti Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola pedagógusa vehette át. A fizika népszerűsítésért Tasi Zoltánné, az Üllési Általános Iskola tanára és Pál Zoltán, a Gödrei Körzeti Általános Iskola tanára kapta az elismerést.
 

A díj 1999-es alapítás óta csaknem 180 matematika és fizika tanár vethette át a kitüntetést.

Oktatás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Csaknem ötven munkaadó várta a hallgatókat a Széchenyi-egyetem Állásbörzéjén

Nagy népszerűségnek örvendett a győri Széchenyi István Egyetem áprilisi Állásbörzéje az intézmény hallgatói körében, akik közel ötven vállalkozással és intézménnyel kerülhettek közelebbi kapcsolatba. A fiatalok közül sokan találják meg gyakorlati helyüket, sőt állásukat is a félévente megrendezett programon.

2024. április 12. 11:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09