MTA kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: MTA

Hány barátod van a digitális világban?

Hány barátod van, akinek el tudod mondani, hogy beleszerettél valakibe, vagy hogy szakítottál a pároddal? A kérdés a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében hangzott el, a választ pedig Pléh Csaba pszichológus-nyelvész várta mobilapplikáció segítségével az előadás hallgatóitól, a Z generáció képviselőitől, és kiderült: a legtöbben 3-4 bizalmas baráttal rendelkeznek.

2015. december 2. 13:29

Online matematikaórát tart Lovász László, az MTA elnöke

A tudomány működését mutatja be matematikai példákkal alátámasztva Lovász László Széchenyi-nagydíjas és Wolf-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke november 9-én Szegeden, a Magyar Tudomány Ünnepének megnyitóján, amelyet az interneten élőben is közvetítenek.

2015. november 9. 08:44

Ifjú magyar űrkutatók a világhírnév kapujában

A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjában fiatal tudósok többek között űrdozimetriai, vagyis sugárzási viszonyok vizsgálatával foglalkoznak.

Kulcsszavak: űrkutatás MTA tudomány
2015. május 10. 13:43

Átadták az idei Ericsson-díjakat

Nyolc általános iskolai és gimnáziumi matematika és fizika tanár vette át pénteken a Magyar Tudományos Akadémián az idei Ericsson-díjat a tantárgyak népszerűsítéséért és a tehetségek gondozásában való részvételért.

2014. május 30. 19:59

Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatás indult

Mezőgazdasági tudásközpont létrehozását célzó kutatást indított a Hewlett-Packard Informatikai Kft., a Széchenyi István Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI), és az eNET Internetkutató és Tanácsadó Kft., a projekthez a konzorcium több mint 2 milliárd forint támogatást nyert az Új Széchenyi Terv pályázatán - közölték a résztvevők.

2014. április 20. 10:13

Tudomány és innováció konferencia

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Pannon Egyetem konferenciát szervez, amely november 4-én lesz Veszprémben.

2013. október 31. 12:21

MTA helyesírási tanácsadó portál indult

A helyesírási tanácsadó portál egy olyan interneten át elérhető szoftvereszköz, amely segít a mindenkori helyesírási szabályzat szerinti helyesen írott alak megtalálásában. A megoldás mellett magyarázatot is ad, ezzel is igyekszik elősegíteni a tudatos helyesírási készségek elsajátítását.

2013. május 1. 10:16

Közelebb hozzák a fizikát a diákokhoz Debrecenben

Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (Atomki) az Új Széchenyi Terv keretében csaknem százmillió forintos támogatáshoz jutott, melynek köszönhetően olyan programok valósulnak meg, melyek népszerűsítik az intézet eredményeit és kutatási sikereit.

Kulcsszavak: MTA tudomány oktatás
2013. február 8. 16:13

Megkezdődött a gépek beüzemelése a Wigner Adatközpontban

Megkezdődött a számítástechnikai egységek beüzemelése hétfőn a budapesti Wigner Adatközpontban, ahol a Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják majd a kutatók - közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

2013. január 22. 08:50

Magyar kutatók a világon elsőként hoztak létre szuperrácsot

Magyar kutatóknak, Tapasztó Leventének és munkatársainak sikerült először az MTA TTK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézetében (MFA) a grafén szerkezeti hullámosságát nanométer alatti (0.7 nm) pontossággal szabályozni, mellyel messze meghaladták az addig elérhető legkisebb, 300 nanométeres hullámperiódust. A grafit egyetlen atomnyi vastagságú rétegéből álló grafén szokatlan tulajdonságokkal rendelkező különleges anyag, melyet a méretek csökkenésével elképzelhetően a szilícium helyettesítőjeként alkalmaznak majd integrált áramkörökben, mobiltelefonokban, számítógépekben, napelemekben, de akár érintőképernyőkben is.

Kulcsszavak: tudomány MTA
2012. augusztus 23. 14:13

MTA: A kutatóintézet-hálózat differenciált fejlesztése a cél

A Magyar Tudományos Akadémia jövőre 59,112 milliárd forinttal gazdálkodhat a 2013-as költségvetési törvénytervezet szerint, amely célként a megújított kutatóintézet-hálózat differenciált fejlesztését jelöli meg annak érdekében, hogy a kutatóközpontok versenyképesek legyenek.

Kulcsszavak: kutatás tudomány MTA
2012. június 19. 11:21

Hazai fejlesztések a világ legnagyobb elektronikai vállalatainak fókuszában

A több mint 30 - a világ vezető elektronikai vállalatait is magában foglaló - koreai érdekeltségű cég képviselői számára megrendezett Technológiai Napon az MTA Természettudományi Kutatóközpont Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézete (MFA) mutatta be kutatási irányait és iparilag hasznosítható fejlesztéseit. A koreai üzletemberek a Magyar Tudományos Akadémia székházában olyan, akár azonnal gyártásba kerülhető újdonságokkal ismerkedhettek meg, mint a miniatűr szenzorokkal ellátott autóabroncs, a robottechnológiában alkalmazható tapintásérzékelők, a gyógyászati mágneses és bioérzékelők, valamint az új típusú, olcsó nanotechnológiás napelem megoldások.

2012. május 8. 12:15

Magyarországon épül Európa legnagyobb adatátviteli informatikai központja

A kezdetben másodpercenként 100, majd később 400 gigabit sávszélességű hálózati összeköttetést nyújtó központnak 2013. január 1-én már működnie kell. A hálózat és a központ például 4 millió könyv tartalmát 25 perc alatt képes továbbítani, és már az induló 100 gigabites sávszélesség is nagyobb, mint amennyi jelenleg a magyar internetforgalom lebonyolításához szükséges.

2012. május 5. 09:08

Az Akadémiai Könyvtár ősnyomtatványai az interneten

Internetre kerültek a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának (MTAK) ősnyomtatványai, amelyek a MTAK honlapján keresztül így elérhetővé válnak a szakemberek és az érdeklődők számára is.

Kulcsszavak: onlineszolg tudomány MTA
2012. május 3. 08:19

A Sztakipédia a World Wide Web 2012 konferencián

A Sztakipédia legfőbb feladata a nyílt tartalmú webes tudásmegosztás támogatása és a felhasználó segítése a jobb minőségű, gépi reprezentációval gazdagon ellátott tartalom létrehozásában. A Sztakipédia a Wikipédia szerkesztői felületébe beépülve a cikkek íróinak annotációs javaslatokat fogalmaz meg: hivatkozásokat ajánl, segít a kategorizálásban és a cikkek fontos alapadatainak kivonatolásában.

2012. április 26. 09:14

Már elérhető a neten Európa legjobb gépi fordítóprogramja

Elkészült az egyszerre több fordítást is kínáló ingyenes iTranslate4.eu weboldal, amely a nyelvek közötti akadályok lebontását segíti - tájékoztattak közleményben a fejlesztők.

Kulcsszavak: fordítás tudomány MTA
2012. február 17. 13:53

MTA MFA: siker lett a nanogyémánt

Kiemelkedő sikerrel zárta a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) azt a 11 európai ország 23 szervezetének részvételével megvalósult programot, amely rendkívül magas hőmérséklet mellett és szélsőségesen nagy elektromos mezőkben is működőképes elektronikai eszközök és szenzorok kifejlesztését tűzte ki célul.

2011. december 8. 11:02

Nanotechnológiás lepkeszárny az akadémiai intézet nyílt napján

Mikrochip, grafén és türkizkék lepkeszárnyak lesznek terítéken a Magyar Tudományos Akadémia Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete (MTA MFA) nyílt napján pénteken, amelyre az idén is elsősorban a középiskolásokat várják.

Kulcsszavak: tudomány MTA
2011. november 16. 08:43

Százezer új tétel az Akadémiai Könyvtár online katalógusban

Százezer új tétel érhető el a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára (MTAK) honlapján keresztül az Athenaeum az Interneten című projektnek köszönhetően - hangzott el az MTAK sajtótájékoztatóján.

Kulcsszavak: könyvtár tudomány MTA
2011. november 10. 17:55

A világ több magyar csúcstechnológiai mérnöki tudásra is vevő lenne

3D tapintásérzékelés, elektromechanikus kormányrendszer, automatizált csomagszállítás,  - nagy a kereslet a világban az ilyen magas színvonalú hazai műszaki mérnöki fejlesztések iránt még a bizonytalan, lanyhuló globális forgalom mellett is. Magyarország ezen a területen úgy képes kiemelkedő teljesítményre, hogy nem áll rendelkezésére a fejlesztésekhez szükséges gazdasági ökoszisztéma minden eleme, és komoly szakemberhiánnyal küzd a szektor. A szigetszerűen kiemelkedő eredmények ugyanakkor jó alapot adnak egy válságálló, jól jövedelmező sikerágazat kialakítására – állítja egybehangzóan az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete és a piac több szereplője, szakértője.     

Kulcsszavak: MTA IVSZ képzés mérnök
2011. október 27. 10:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

E hét végéig még kedvezményes áron lehet hozzájutni a közelgő XX. E-kereskedelmi konferencia belépőjegyeihez, amelynek helyszíne az esztergomi Grand Hotel, időpontja pedig 2024. június 6-7.

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

Az IKEA Magyarország elindította az IKEA Kreativ elnevezésű új eszközt, amely a legmodernebb technológiát használja a lakberendezési tervezéshez. Az eszköz minden vásárló számára elérhető mobilalkalmazásban és az IKEA.hu weboldalon. Az IKEA Kreativ rendkívül egyszerűen használható, és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy használják ki kreativitásukat. Valósághű interaktív terveken keresztül mutatja meg, hogyan fognak kinézni az egyes bútorok az otthoni környezetben.

2024. május 15. 17:52