CERN kulcsszót tartalmazó cikkek

Találatok a következő kulcsszóra: CERN

Az ABB Ability digitális megoldásai segítenek a CERN-nek

A CERN, amely a világ egyik vezető részecskefizikai kutatóintézete, és az ABB partnerséget kötött annak feltárására, hogyan lehetne javítani a Genf közelében található telephelyen a laboratóriumi kísérletekhez használt hűtési és szellőztetési rendszerek energiahatékonyságát. A partnerség mintául szolgál más energiaigényes kutatóintézetek számára is, akik csökkenteni szeretnék környezeti lábnyomukat és javítani a megbízhatóságot.

Kulcsszavak: ABB ABB Ability CERN
2022. július 18. 15:39

Rekordenergián ütköztették az ólommagokat a nagy hadronütköztetőben

Rekordnagyságú energián ütköztették az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjében (LHC) az ólommagokat - a kísérlet célja "leképezni" a korai világegyetemben uralkodó állapotokat.

Kulcsszavak: űrkutatás CERN tudomány
2015. november 30. 12:16

CERN-kutatók is dolgoznak az NI debreceni nyitott laboratóriumában

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát üzemeltető CERN kutatói a National Instruments debreceni nyitott laboratóriumában fejlesztenek műszaki megoldásokat a részecskegyorsítók következő generációja számára

Kulcsszavak: tudomány CERN
2015. július 27. 08:44

Újraindították a nagy hadronütköztetőt

A mintegy két évig tartó leállás után vasárnap újraindították az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

Kulcsszavak: CERN tudomány
2015. április 5. 19:56

Késik a nagy hadronütköztető újraindítása

Egy apró üzemzavar néhány nappal vagy akár hetekkel is késleltetheti az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) e hétre tervezett újraindítását.

Kulcsszavak: CERN tudomány
2015. március 26. 11:22

Készen áll az újraindításra a nagy hadronütköztető

A mintegy két évig tartó leállás után készen áll az újraindításra az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

Kulcsszavak: tudomány CERN
2015. március 15. 10:47

Dupla teljesítménnyel indul újra márciusban a világ legnagyobb részecskegyorsítója

Kétszeres teljesítménnyel indul újra márciusban két évig tartó szünet után a világ legnagyobb részecskegyorsítója, az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) hadronütköztetője - jelentette be a tudományos szervezet.

Kulcsszavak: tudomány CERN
2014. december 14. 10:23

Csúcstechnológiai tudást átadó CERN-képzés Budapesten

A közeljövőben megépítendő kísérleti csúcsberendezésekhez szükséges magas technológiai tudást adják át az Európai Nukleáris Kutató Szervezet, a CERN vezető szakemberei kiváló mérnök- és fizikushallgatóknak az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Eötvös Loránd Tudományegyetem közös szervezésű nemzetközi iskolájában.

Kulcsszavak: CERN tudomány oktatás
2014. január 30. 11:44

Diákok kísérletezhetnek a CERN-ben, a lehetőséget pályázaton lehet elnyerni

Diákok kísérletezhetnek az Európai Nukleáris Kutató Szervezetben, a CERN-ben a nagy hadronütköztetőről (LHC) ismert intézmény fennállásának 60. évfordulója alkalmából: a szerencsés csoportot pályázat keretében választják ki, jelentkezni január végéig lehet.

Kulcsszavak: tudomány CERN
2014. január 13. 09:27

A CERN is beengedte Street View Kameráit

A világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriuma, a CERN megnyitotta kapuit a Google Street View kamerái előtt, így már a laikusok is bekukkanthatnak a nem mindennapi helyre.

Kulcsszavak: Google Street View CERN
2013. szeptember 27. 10:33

Az "isteni részecske" közelében - Nyílt napokat tart a CERN szeptemberben

Nyílt napokat tart az Európai Nukleáris Kutató Szervezet, a CERN szeptemberben: a kétnapos program alatt a Genfbe látogatók közelről megismerhetik a nemzetközi tudományos központ felfedezéseit és kísérleteit, valamint azokat a lenyűgöző szerkezeteket, amelyek a felfedezésekhez, többek közt az "isteni részecskeként" emlegetett Higgs-bozon megismeréséhez vezetnek.

Kulcsszavak: tudomány CERN
2013. július 15. 14:58

Az első weboldal visszakapta eredeti címét

A World Wide Web 20. születésnapját ünnepli, ennek apropóján visszahozza a legelső honlapot eredeti URL-lel.

Kulcsszavak: CERN weboldal internet
2013. május 1. 09:28

Közel két évre leáll a CERN nagy hadronütköztetője

Közel két évre leáll csütörtöktől az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), hogy egyfelől elvégezzék a szükségessé vált javításokat, másfelől felkészítsék a berendezést a protonnyalábok minden korábbinál nagyobb energián történő ütköztetésére.

Kulcsszavak: tudomány CERN
2013. február 14. 09:57

Megkezdődött a gépek beüzemelése a Wigner Adatközpontban

Megkezdődött a számítástechnikai egységek beüzemelése hétfőn a budapesti Wigner Adatközpontban, ahol a Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják majd a kutatók - közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

2013. január 22. 08:50

100 gigabites adat-összeköttetés Genf és Budapest között

Szupergyors átvitel a szupergyors részecskékhez: a Deutsche Telekom International Carrier Sales & Solutions (ICSS) szervezetét, amely a Deutsche Telekom nemzetközi üzletágának a része, és amely együttműködik a T-Systems svájci egységével, jelölték ki arra, hogy nagysebességű adat-összeköttetést biztosítson a CERN (Európai Nukleáris Kutatási Szervezet) genfi adatközpontja és az újonnan alapított, kihelyezett adatközpont között, amelyet a magyar fővárosban, Budapesten működtet a Wigner Fizikai Kutatóközpont. Az Ethernet összeköttetés másodpercenként akár 100 gigabites adat-átviteli sebesség támogatására képes.

2012. november 22. 11:06

A CERN beindította a világ legnagyobb számítógépes hálózatát

Megkezdte működését a genfi CERN részecskekutató központ Nagy Hadronütköztető (LHC) elnevezésű új részecskegyorsítójának számítógépes hálózata, amely a maga nemében a legnagyobb a világon.

Kulcsszavak: CERN hálózat
2008. október 5. 20:16

Hackerek behatoltak a CERN új részecskegyorsítójának rendszerébe

Hackerek hatoltak be a CERN szeptember 10-én tesztüzemmel beindított, Nagy Hadronütköztető (LHC) elnevezésű részecskegyorsítójának számítógépes rendszerébe, kárt azonban szerencsére nem okoztak.

Kulcsszavak: hacker CERN
2008. szeptember 14. 12:07

HP ProCurve hálózati megoldások a CERN-kutatásokban

ProCurve hálózati megoldások csatlakoztatják a CERN nagy hadronütköztetőjét támogató számítástechnikai infrastruktúrát.

Kulcsszavak: CERN tudomány hálózat HPQ
2006. február 6. 11:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

E hét végéig még kedvezményes áron lehet hozzájutni a közelgő XX. E-kereskedelmi konferencia belépőjegyeihez, amelynek helyszíne az esztergomi Grand Hotel, időpontja pedig 2024. június 6-7.

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

Az IKEA Magyarország elindította az IKEA Kreativ elnevezésű új eszközt, amely a legmodernebb technológiát használja a lakberendezési tervezéshez. Az eszköz minden vásárló számára elérhető mobilalkalmazásban és az IKEA.hu weboldalon. Az IKEA Kreativ rendkívül egyszerűen használható, és arra ösztönzi a vásárlókat, hogy használják ki kreativitásukat. Valósághű interaktív terveken keresztül mutatja meg, hogyan fognak kinézni az egyes bútorok az otthoni környezetben.

2024. május 15. 17:52