DARPA-döntő: katasztrófaelhárításban is jeleskedniük kell a robotoknak

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 29. 12:23

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) a jövő júniusban tartja robotversenyének döntőjét Kaliforniában. A Robotics Challenge versenysorozat döntőjét 2015. június 5-6-án tartják meg. A fejlesztőcsapatok 2 millió dolláros díjért versengenek, egy olyan feladatsorral, amely a DARPA szerint a versengés legnehezebb tesztje lesz.

A robotversenyt 2012-ben indították el. A virtuális próbakörök után 2013 decemberében Floridában tartották az első fizikai megméretést. A 17 versengő robotnak többek között feladata volt teljesíteni a kijelölt útvonalat, egyenetlen terepen haladni, egy bejárat elől eltakarítani a törmeléket, megmászni egy ipari létrát és kinyitni különféle ajtókat.

A jövő évi verseny hasonló akadályokat állít majd eléjük, de számos új követelménnyel nehezítve. Például a csapatok a feladatok alatt már nem köthetik rá robotjukat energiaforrásra, így arra kényszerülnek, hogy minél hatékonyabban végezzék el a feladatokat. Az emberek nem segíthetnek a felborult robotoknak sem. Ezenkívül a szervezők szándékosan szaggatott kommunikációt tesznek majd lehetővé, így imitálva a romló szolgáltatást, amellyel a katasztrófa helyszínére elsőként kiérkező csapatok valószínűleg találkoznának.

 


A sebesség is a korábbinál fontosabb tényező lesz a pontozásban: míg a résztvevőknek tavaly négy órájuk volt nyolc feladat elvégzésére, jövőre már csak egy órájuk lesz, hogy egyfolytában elvégezzék a kihívásokat.

A mérnökök mindennek ellenére még mindig messze járnak a kutatásban, mentésben és helyreállításban alkalmazható robotok kifejlesztésétől. Még a korszerű technológia ellenére is a robotok agya jelenleg a rovar- és az egéragy teljesítőképessége között egyensúlyoz. Míg néhány robot már tud padlót mosni és gyárban dolgozni emberi felügyelet nélkül, a katasztrófaelhárítás sokkal komplexebb és kiszámíthatatlanabb feladat.

A DARPA egyelőre nem publikálta a nyolc feladatot, ám közleménye szerint az egyik a csapatoknak is meglepetés lesz. Összességében a fejlesztők a verseny előtt sokkal kevesebb információt kapnak majd a feladatokról, hogy hitelesebben szimulálhassák nekik a katasztrófahelyzetet.

A 2013-as floridai versenyen a Google-tulajdonú japán SCHAFT Inc. kétlábú S-One robotja nyert. A csapat azóta kiszállt a versengésből, ám 11 másik csapat jelen lesz Kaliforniában. Mindegyikük 1,5 millió dolláros támogatást nyert a felkészülésre. A DARPA szerint más privát finanszírozású robotikai csapatoknak is lesz hely a versenyben.

Livescience / hirado.hu - fotó: Getty Images

 

 

Kulcsszavak: tudomány verseny robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59