DARPA-döntő: katasztrófaelhárításban is jeleskedniük kell a robotoknak

MTI Sajtóadatbank, 2014. június 29. 12:23

Az amerikai Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) a jövő júniusban tartja robotversenyének döntőjét Kaliforniában. A Robotics Challenge versenysorozat döntőjét 2015. június 5-6-án tartják meg. A fejlesztőcsapatok 2 millió dolláros díjért versengenek, egy olyan feladatsorral, amely a DARPA szerint a versengés legnehezebb tesztje lesz.

A robotversenyt 2012-ben indították el. A virtuális próbakörök után 2013 decemberében Floridában tartották az első fizikai megméretést. A 17 versengő robotnak többek között feladata volt teljesíteni a kijelölt útvonalat, egyenetlen terepen haladni, egy bejárat elől eltakarítani a törmeléket, megmászni egy ipari létrát és kinyitni különféle ajtókat.

A jövő évi verseny hasonló akadályokat állít majd eléjük, de számos új követelménnyel nehezítve. Például a csapatok a feladatok alatt már nem köthetik rá robotjukat energiaforrásra, így arra kényszerülnek, hogy minél hatékonyabban végezzék el a feladatokat. Az emberek nem segíthetnek a felborult robotoknak sem. Ezenkívül a szervezők szándékosan szaggatott kommunikációt tesznek majd lehetővé, így imitálva a romló szolgáltatást, amellyel a katasztrófa helyszínére elsőként kiérkező csapatok valószínűleg találkoznának.

 


A sebesség is a korábbinál fontosabb tényező lesz a pontozásban: míg a résztvevőknek tavaly négy órájuk volt nyolc feladat elvégzésére, jövőre már csak egy órájuk lesz, hogy egyfolytában elvégezzék a kihívásokat.

A mérnökök mindennek ellenére még mindig messze járnak a kutatásban, mentésben és helyreállításban alkalmazható robotok kifejlesztésétől. Még a korszerű technológia ellenére is a robotok agya jelenleg a rovar- és az egéragy teljesítőképessége között egyensúlyoz. Míg néhány robot már tud padlót mosni és gyárban dolgozni emberi felügyelet nélkül, a katasztrófaelhárítás sokkal komplexebb és kiszámíthatatlanabb feladat.

A DARPA egyelőre nem publikálta a nyolc feladatot, ám közleménye szerint az egyik a csapatoknak is meglepetés lesz. Összességében a fejlesztők a verseny előtt sokkal kevesebb információt kapnak majd a feladatokról, hogy hitelesebben szimulálhassák nekik a katasztrófahelyzetet.

A 2013-as floridai versenyen a Google-tulajdonú japán SCHAFT Inc. kétlábú S-One robotja nyert. A csapat azóta kiszállt a versengésből, ám 11 másik csapat jelen lesz Kaliforniában. Mindegyikük 1,5 millió dolláros támogatást nyert a felkészülésre. A DARPA szerint más privát finanszírozású robotikai csapatoknak is lesz hely a versenyben.

Livescience / hirado.hu - fotó: Getty Images

 

 

Kulcsszavak: tudomány verseny robot

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53