Aggasztó méreteket öltött a magánjellegű adatforgalom megfigyelése

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 17. 14:34

A legsúlyosabb aggodalomra adnak okot a magánjellegű adatforgalom megfigyelésének méretei az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint.
A kormányok által végzett tömeges megfigyelés "veszélyes megszokássá vált, és már egyáltalán nem számít kivételesnek" - hangoztatta Navi Pillay szerdán Genfben, az adatbiztonságról készült ENSZ-jelentést bemutatva.

Az elektronikus levelek tömeges megfigyelése csak akkor igazolható, ha legitim célokat követ. Nem elegendő, ha célzottan "tűt keresnek a szénakazalban". A megfigyelést a fenyegetés mértékéhez kell igazítani - figyelmeztetett a főbiztos.

Pillay javasolta, hogy hozzanak létre független intézményeket, amelyek alaposan ellenőrzik az adatforgalom megfigyelését. Az ENSZ-jelentést az ENSZ Közgyűlésének kívánságára készítették el, amely decemberben elfogadta az internetes kémkedés ellen Németország és Brazília által benyújtott határozati javaslatot. Ebben felszólították az emberi jogi főbiztost, hogy foglalkozzon "a magánszféra védelmével a digitális kommunikációban".

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17