Egy pillantás az agyi képalkotás jövőjébe

forrás: Prím Online, 2014. július 20. 08:22

Napjainkban az MRI vizsgálatok 25-30 százaléka az agyra irányul. Ahogy a neurodegeneratív betegségeket célzó gyógyszerek egyre inkább rendelkezésre állnak, úgy a gyógyszerhasználat hatásainak fokozott vizsgálata is szükségessé válik. A GE Global Research laboratóriumában a tudósok most egy olyan új MRI berendezésen dolgoznak, amely egy nap páratlan felbontással mutathatja meg az agy mikrostruktúráját.

A kutatók az agyban található vízmolekulák mozgásának leképezését vizsgálják abban a reményben, hogy ily módon alaposabb betekintést nyerhetnek az agyi összeköttetések hálózatába, a kapcsolódások mibenlétébe és funkcionalitásába, mintegy megrajzolva az agy összeköttetési hálózattérképét.

 


A jövő orvosi szkennerei a legkülönfélébb betegségek alapos vizsgálatára is alkalmasak lehetnek, a stroke-tól kezdve az Alzheimer-kóron át egészen a depresszióig. Érdemes megnézni a csapat által ez idáig készített felvételeket.

 Az adatokat a 3 Tesla MRI szkenner (MR750) segítségével nyerték és dolgozták fel ún. diffúziós spektrum képalkotást használva, és a folyamatot a GE globális kutatásfejlesztési csoport által kifejlesztetett kompressziós érzékelő gyorsította meg. Vezető kutatók: Luca Marinelli, Ek Tsoon Tan

 

(Forrás: GEreports.com)
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59