IVSZ: nagyobb hangsúlyt kell helyezni a digitális oktatásra

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 21. 11:10

Nagyobb hangsúlyt helyezne a digitális oktatásra a nemzeti digitális konzultáció keretében az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ), hiszen az internet ismerete és a digitális tudás alapvető záloga Magyarország gazdasági versenyképességének - mondta Laufer Tamás, a szövetség elnöke Budapesten sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az internet ismerete és a digitális eszközök helyes és széles körű használata alapelvárás a munkavállalókkal szemben, hozzájárul a munkahelyek számának növeléséhez, a gazdasági eredmények javulásához. Az adóhatóságok digitális platformon kommunikálnak a vállalatokkal, a diákok iskolai felvételeinek 99 százaléka szintén elektronikus úton zajlik le - mutatott rá.

Az IVSZ elnöke elmondta: a nemzeti konzultáció előkészítését megelőző egyeztetésen vázolták azt a négy alappillért, amelyet az általuk képviselt cégek a legfontosabbaknak ítéltek meg. A digitális oktatás mellett szerepel a lakosság egészét megillető internet-hozzáférés, Laufer Tamás szavai szerint az internet alapvető infrastruktúra és szolgáltatás, kiépítése és használata alanyi jogon megilleti a társadalmat.

A jövő évi konzultáción kiemelt téma lesz a digitális gazdaság és a digitális állam kialakítása is, a közigazgatás átláthatóbbá tétele, illetve az, hogy minden közszolgáltatás elérhető legyen az interneten, a közadatok pedig akadálymentesen hozzáférhetőek legyenek.

Soltész Attila, a konzultáció egyeztetésében részt vevő másik szakmai partner, az Informatika a Társadalomért Egyesület (Infotér) elnöke úgy véli, a nemzeti digitális konzultáció lehetőséget ad rá, hogy az infokommunikációs társadalom kialakítása központi ügy legyen.

Deutsch Tamás néppárti európai parlamenti képviselő a nemzeti konzultáció előkészítéséről szóló péntek délelőtti egyeztetést követően a sajtótájékoztatón elmondta, nincs a kormánynak újabb elképzelése az internetadóra vonatkozóan, az internetadó halott, és soha nem fog feltámadni.

Hozzáfűzte: a nemzeti digitális konzultáció 2015. március és április közepe közötti időszakban digitális platformon zajlik majd le, magánszemélyek és vállalatok egyaránt kitölthetik a konzultáció honlapjára (internetkon.hu) feltöltött kérdőívet, a képviselő továbbá azt javasolta a kormánynak, hogy a 14. életévet betöltött fiatalkorúak is válaszolhassanak.

A kérdéseket előzetesen szakmai és társadalmi szervezetekkel, valamint minél szélesebb körrel egyeztetik, hogy megválaszolásukkal többet tudjanak meg az internetet használó emberek igényeiről és elvárásairól, valamint arról, hogy mire van szükség valójában a digitális fejlesztéseket illetően - fejtette ki a képviselő.

Deutsch Tamás újságírói kérdésre elmondta: az állam 2018-ig vállalta, hogy minden magyar háztartásnak biztosítja az internet-hozzáférés lehetőségét, azonban ahhoz, hogy ne csak a lehetőség, hanem a lakosságnak tényleges internet-hozzáférése legyen, és használja is, további támogatások szükségesek.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59