A nők kevésbé elővigyázatosak a kiberfenyegetésekkel szemben

forrás: Prím Online, 2015. március 7. 11:15

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint, a nők általában kevesebb figyelmet szentelnek arra, hogy megvédjék magukat a kiberfenyegetésektől, amely súlyos következményekkel is járhat.

A nők csupán 18 százaléka gondolja úgy, hogy kiberbűnözők áldozatául eshet, ezzel szemben minden negyedik férfi (27 százalék) lehetségesnek tartja. Sőt, a kérdőívből kiderült, hogy a nők általánosan a férfiaknál kevesebbet tudnak a kiberfenyegetésekről. Például, a férfiak 26-, míg a nők 39 százaléka nincs tisztában a zsaroló vírusok veszélyeivel, a férfiak 21-, és a nők 34 százaléka pedig keveset tud a mobil vírusokról.

 

A tudatosság hiánya ahhoz vezet, hogy a nők általában kevesebb figyelmet szentelnek arra, hogy megvédjék magukat a kiberfenyegetésektől. A nők 32 százaléka semmilyen biztonsági intézkedést nem tesz azért, hogy megóvja az adatait, akkor amikor odaadják az eszközüket másnak (legyen szó gyermekükről, barátokról vagy kollégákról), mivel nem látnak benne kockázatot. A férfiaknak csupán 28 százaléka cselekszik hasonlóan. Továbbá a nők 12 százalékának egyetlen biztonsági megoldás sincs telepítve az eszközén, míg ez az adat a férfiaknál csak 9 százalék.

 

Úgy tűnik, hogy van összefüggés a kiberfenyegetésekhez való tudatos hozzáállás és az észlelt kibertámadások között, a nők és férfiak összehasonlításában. A kérdőív szerint a vizsgált 12 hónapos időszakban több nő találkozott rosszindulatú vírussal, mint férfi (73 százalék a 65 százalékkal szemben), ugyanakkor a férfiak nagyobb eséllyel szenvedtek el ezek következtében pénzügyi veszteségeket (22 százalék, szemben a nőknél mért 19 százalékkal). Általánosan elmondható, hogy a férfiak inkább költenek arra, hogy speciális programok segítségével tisztítsák meg a megfertőzött rendszert, míg a nők szívesebben fordulnak IT szakemberhez segítségért.

 

Akadnak más olyan veszélyek is, amelyekkel a férfiak gyakrabban szembesülnek, mint a nők: például a felhasználók pénzügyi adatait célzó kibertámadásokkal 2014 során a férfiak 54-, míg a nők 49 százaléka találkozott. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a nők a pénzügyi tranzakciók miatt különösen aggódnak, más online tevékenységekhez képest.

A férfiak 47- és a nők 64 százaléka fél annak kockázatától, hogy a bankszámlájuk online csalók kezére kerül, és a férfiak 46-, míg a nők 51 százaléka érzi magát sebezhetőnek az online fizetés folyamán. Ráadásul, a női válaszadók valamelyest jobban aggódnak amiatt is, hogy a webkamerájukon keresztül figyelik meg őket (44 százalék válaszolt így, a férfiaknál 39).

 

A Kaspersky Internet Security - Multi-Device lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy biztonságban érezzék magukat valamennyi kibertámadással szemben, minden eszközükön, függetlenül attól, hogy Windows PC-t, Macet, vagy androidos készüléket használnak. 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52