A telefonod tisztában van a lelki állapotoddal

Vértes Judit, 2015. július 21. 15:28

A Journal of Medical Internet Research oldalán megjelent tanulmányban a kutatók leírták, hogy a telefonban tárolt adatok alapján 86,5%-os biztonsággal meg lehet állapítani a felhasználó lelki állapotát.

A Northwestern University kutatói a GPS adatok és a telefonhasználat adatainak felhasználásával 86,5%-ban felismerték, ha a telefon tulajdonosa a depresszió jeleit mutatta.

 

A kutatás során 40 embert vizsgáltak egy adatrögzítő szenzort, a Purple Robot alkalmazást telepítve a telefonjukra. A Purple Robot rögzíti a telefonhasználó mozgásának GPS adatait, illetve a telefonhasználattal kapcsolatos információkat.
 


A kutatók mérték a kísérleti alanyok mozgását, telefonálási szokásait, milyen gyakran megy el otthonról, mennyit beszél telefonon, mennyire tér el a megszokott napi rutinjától, és ezek alapján lehetett megállapítani a depresszió mértékét. Az eredményeket összevetették a résztvevők által kitöltött pszichológiai tesztekkel.

 

David C. Mohr, a kutatásról szóló jelentés írója, elemzi, mennyi előnye lehet, ha megállapíthatóak „észrevétlenül” a depresszió jelei. A Purple Robot azonban olyan adatokat használ, amiket nem szívesen osztunk meg: merre járunk, mit csinálunk. Ezeknek az adatoknak a felhasználása komoly jogi kérdéseket vet fel. Orvosi szempontból azonban egy telefon sokat segíthet a diagnózisban.

 

Forrás: Techcrunch.com

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Utazási konferencia az Angyalok városában

A dinamizmust tükrözte az idei utazási világkiállítás, az IPW2024, és ezt sugározza a helyszín is: Los Angeles, Kalifornia.
 

2024. május 17. 18:51

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02