Csatlakoztatja az internethez karján növesztett fülét Stelarc

MTI Sajtóadatbank, 2015. augusztus 17. 08:37

Az egyetemi professzor egy interjúban beszélt arról, hogy így majd online hallható és követhető lesz minden mozdulata. A különleges művészeti projektjeiről híres, a robotika, a művégtagok és az emberi test ötvözésének határait feszegető Stelarca nyugat-ausztráliai Curtin Egyetem professzora.

"Az emberek ma egyre inkább az internetes portálokról szerzik tapasztalataikat. Képzeljék el, ha a fülemmel valakit New Yorkban hallanék, miközben ugyanakkor a szememmel Londonban néznék valakit" - magyarázta az ABC tévé műsorában.

Az új elképzeléséről elmesélte: vezeték nélküli internetes kapcsolattal rendelkező miniatűr mikrofont akar helyezni a karján lévő fülbe. A kis készülék egyúttal GPS-jelzéssel folyamatosan mutatná a tartózkodási helyét is.

 A készüléket nem lehet majd kikapcsolni, de amikor nincs wi-fi közelben vagy otthoni modemjét kikapcsolja, az adás megszűnik. Hangsúlyozta, valójában azért azt szeretné, ha folyamatosan, mindig működne.

Stelarc korábban létrehozott egy kitinvázat, a gyomrába illesztett egy szobrot és egy harmadik, robotkézzel írt is.

Felidézte, hogy a fül implantációjának és karjára növesztésének ötlete 1996-ban jutott eszébe. Mint mondta: a harmadik fület részben sebészeti úton, részben őssejtes növesztéssel hozta létre. Biopolimer vázat ültettek a karjába, és hat hónap alatt a sejtek belenőttek ebbe a vázba. A kifejlett fülnek saját vérellátása van, így nemcsak oda lett rögzítve, hanem egyenesen a teste részévé vált.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09