Magyar fejlesztés teszi lehallgathatatlanná az okostelefonokat

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 23. 10:34

Egy memóriakártyába épített miniatűr számítógépen alapul a magyar fejlesztésű Secfone technológia, amely lehallgathatatlanná teszi az okostelefonokat. A korábban informatikatanárként dolgozó magyar fejlesztő, Zelenák János kezdetben katonai, illetve állami piacra szánta a rendszert, de mára a polgári célú alkalmazás iránt is komoly az érdeklődés, ugyanis sem érezheti magát tökéletes biztonságban, aki okostelefont használ.

A telekommunikáció sebezhetőségére a Snowden-ügy irányította rá a figyelmet. Zelenák János, a Secfone fejlesztője szerint valójában sokkal régebben veszélyben vagyunk. A Snowden-ügy kapcsán a hétköznapi emberek is rádöbbenhettek a problémára, amit a szakmában már jó ideje tudtak. Már a vezetékes telefon, majd a mobiltelefon-rendszerek telepítésekor kiépítettek lehallgatásra alkalmas infrastruktúrákat, s nem volt ellenük megfelelő védekezés.

 A számítógépeinket ugyan védtük tűzfalakkal és vírusirtókkal, de arra nemigen gondoltunk, hogy a telefonjainkat is könnyű lehallgatni.


Zelenák János úgy véli, még mindig nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a telefonjainkat védjük, és ez óriási kockázat, bár a tendencia az, hogy napról napra egyre többen ismerik fel, a kommunikáció veszélyben van.

A Secfone elsősorban katonai célra fejlesztett, de néhány éve már a polgári piacon is kapható titkosítási technológia, amelynek lényege egy IP-alapú zárt hálózat, azon keresztül lehet adatokat, jeleket továbbítani, illetve telefonbeszélgetést folytatni úgy, hogy ezt semmilyen eszközzel nem lehet lehallgatni.

 A Secfone-nal androidos telefonoknak nyújtanak biztonságot, mert azt a legegyszerűbb megoldani, nemcsak a vonalat védik ugyanis a két beszélgetés között, hanem magát a készüléket is. Az androidos készülékek nyílt platformúak, ismert kapcsolási rajzúak, és viszonylag könnyű őket megvédeni. Kísérleteznek az iPhone-nal is, de abba Zelenák szerint olyan lehallgatási technológiát építettek be, amelyről nem lehet biztosan eldönteni, hogy ma már nincsen benne. A Windows-telefonokra pedig olyannyira minimális a piaci érdeklődés, hogy eddig nem vetődött fel a megvédésük kérdése, mondta el Zelenák János a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

forrás: Kossuth Rádió, Közelről / hirado.hu

Kulcsszavak: security lehallgatás

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

Megvette a Netflix a Marsra magyar! első évadát

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című sorozat első évada május 15-én került fel a Netflixre, ahol már másnap bekerült a Top10 legnézettebb TV Show közé Magyarországon. A döntés, hogy egy márkával közösen létrehozott magyar sorozat megjelenik hazai és nemzetközi streaming platformokon is, rendkívüli siker a hazai médiaiparban. 

2024. május 24. 17:44

A Xiaomi a “Red Bull Can You Make it?” kalandverseny nemzetközi partnere

A Xiaomi bejelentette, hogy a vállalat lesz az idei “Red Bull Can You Make It?” verseny globális partnere. A “Red Bull Can You Make It?” a világ különböző pontjairól érkező, kalandvágyó csapatoknak szervezett, izgalmas, Európát átszelő kalandverseny, mely május 28-án Berlinben ér véget. 

2024. május 24. 16:05

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Profi tippek a tudományos anyagok hatékony olvasásához BOOX tabletekkel

A tudósoknak, kutatóknak és diákoknak a kutatási cikkek olvasása olyan, mintha egy tudástornyot építenének. Minden tégla egy-egy információt képvisel, amit alaposan megvizsgáltak, hogy biztosítsák a zökkenőmentes integrációt a teljes szerkezetbe. Tekintettel az információsűrűségre, a tudományos művek olvasása mindig tanulságos, ugyanakkor megterhelő. A produktivitás javításához megfelelő módszerekre és eszközökre van szükségünk.

2024. május 24. 13:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17