Nokia Nyílt Innovációs Kihívás 2016

forrás: Prím Online, 2016. június 13. 12:35

A Nokia negyedik alkalommal hirdeti meg Nyílt Innovációs Kihívását, melynek témája ezúttal a Dolgok Internete (Internet of Things, IoT) - a közbiztonság, a hálózatba kapcsolt gépjárművek, az Ipar 4.0, a közművek, a biztonság, és az okos városok.

A felhívást a Nokia a magántőke befektetésével foglalkozó Nokia Growth Partners vállalattal közösen szervezi, mely ebben az évben jelentette be, hogy 350 millió dollárral támogatja különböző IoT vállalatok befektetéseit. 

 

Az elkövetkezendő években az IoT korszakalkotó megoldásokkal egyszerűsíti majd az emberek életét, teszi hatékonyabbá az egyes iparágakat és teremt új üzleti lehetőségeket az hálózatüzemeltetők és a vállalkozások számára. A Bell Labs Consulting közelmúltban megjelent előrejelzése szerint 2020-ra a Dolgok Internetére kapcsolódó eszközök száma meghaladja majd a 46 milliárdot. Ezek a kapcsolódó készülékek az IoT változatos felhasználási módjait teszik majd lehetővé, mint például fenntarthatóbb okos városokat, okosabb, gyorsabb egészségügyi és közbiztonsági alkalmazásokat, amelyek életeket mentenek majd, illetve gyorsabban reagáló és egyszerűbben kezelhető okos hálózatokat.

 

Az IoT ezen izgalmas területeihez kapcsolódó nagyratörő elképzeléseket és új üzleti modelleket keresi a Nokia Nyílt Innovációs Kihívás 2016. A pályázat időtartama alatt a Nokia üzletági szakemberekkel együtt értékeli a nevezések újszerűségét, hatását és üzleti potenciálját. A győztesek bekapcsolódhatnak a Nokia Innováció Gyorsító Programjába, mely segítségével a Nokia vállalati keretein belül inkubációs környezetben fejleszthetik elképzeléseiket, hozzáférhetnek a Nokia globális piacaihoz és befektetői kapcsolatokat építhetnek ki. Ráadásul a három legjobb eredményt elérő csapat között inkubációs díjként összesen 100,000 euró kerül kiosztásra.

 

 

A jelentkezéseket június 6-a és augusztus 15-e között lehet benyújtani, ennek lezárását követően kerül sor a pályázatok értékelésére. A legjobb 15 csapat meghívást kap egy kétnapos párizsi koncepciófejlesztő workshop-ra, amelyet a Nokia szakemberei tartanak októberben. A végső döntésre és a díjátadó rendezvényre rögtön a workshop után kerül sor. A Nokia Nyílt Innovációs Kihívás minden innovátor, kezdő vállalkozás, szervezet, akadémia és egyén előtt nyitott, aki vagy amely olyan jövőbeli technológiák fejlesztésén dolgozik, amelyek javítják életminőségünket, valamint ötletét egy működő prototípus segítségével be is tudja mutatni. 

 

„A digitalizáció a következő ipari forradalom, és a minket körülvevő eszközök automatizálása az emberiség lehetőségeinek új korszakát nyitja majd meg” – mondta Marc Rouanne, a Nokia Innovációs és Operatív Vezetője. „A Nokia Nyílt Innovációs Kihívás 2016 az emberek és az eszközök összekapcsolása terén keresi a legújabb ötleteket. Az innovátorok és kezdő vállalkozások számára ez egy nagyszerű lehetőséget teremt. Kihasználhatják a Nokia globális jelenlétéből eredő előnyöket és kockázati tőkebefektetőkkel ismerkedhetnek meg, hogy új módokat találjanak a holnap technológiáinak közös fejlesztésére, amelyek életeket mentenek, segítik a környezetet és javítják életminőségünket.” 

 

Bo Ilsoe, a Nokia Growth Partners ügyvezető partnere szerint „a fődíj mellett a Nokia Nyílt Innovációs Kihívás kivételes lehetőséget teremt az IoT vállalatok számára, hogy potenciális partnereket találjanak, befektetőkkel találkozzanak, tanácsokat kapjanak üzleti elképzeléseikhez, valamint hozzájuk hasonló vállalkozókkal ismerkedhessenek meg. Nagy megelégedésünkre szolgál, hogy újra támogathatjuk a versenyt.”

 

A Nokia elképzelése, hogy kiterjessze az emberiség életminőségének javítását célzó technológia lehetőségeit. Egy olyan programozható világ létrehozásával járuljon hozzá boldogulásukhoz, ahol emberek, tárgyak, érzékelők és eszközök milliárdjai kapcsolódnak össze. A 2016-os Mobil World Congress-en a Nokia kiemelte, hogy vezető szerepet kíván betölteni a következő generációs 5G és IoT technológiák fejlesztésében, amely alkalmazások, platformok, biztonsági megoldások, kapcsolódási megoldások és szolgáltatások változatos portfóliójának kifejlesztését jelenti számos különböző iparágban. Az IoT minél szélesebb körben való elterjedése megnyitja az utat az 5G-hez hasonló, jövőbe mutató technológiák sikeres bevezetése előtt.

 

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Alelnököket választott a Magyar Marketing Szövetség

A szövetség a marketing szakmai, illetve társadalmi szerepének további mélyítését tűzte ki célul, ennek érdekében a közösségi munka szervezése, a nemzetközi kapcsolatok koordinálása, az edukációs projektek, valamint a vállalati és partnerségi kapcsolatok területén a jövőben három alelnök támogatja majd a szövetség tevékenységét.

2024. június 21. 18:25

Lemaradunk, ha nem tanuljuk meg használni a mesterséges intelligenciát

Megállíthatatlan a mesterséges intelligencia (MI) térhódítása a magyar iskolákban: a tanárok közel 40 százaléka és a diákok harmada rendszeresen használja a technológiát, amely tízből kilenc pedagógus szerint 2-3 éven belül át fogja alakítani az oktatást. 

2024. június 21. 16:18

Közel 60%-os árbevétel növekedést ért el tavaly az online fizetési megoldásokat kínáló Barion

Már több mint 15 országban szolgálja ki e-kereskedelmi partnereit az adatvezérelt fizetési megoldásokra specializálódott Barion. A magyar fintech cég 2023-ban összesen 6.8 millió eurós árbevételt ért el a bel- és külpiacokon, mely a jelenlegi makrogazdasági környezetben szinte ritkaságszámba megy a szektorban. 

2024. június 21. 14:40

A Continental élesben teszteli szuperszámítógépét

A Continental első alkalommal építette be tesztjárműbe, nagy teljesítményű számítógépét (HPC). Ezzel lehetővé vált számos funkciónak, mint például a vezetésbiztonsági rendszerek, az automatizált parkolás, vagy a holisztikus mozgásvezérlés egy járműalkalmazásban történő elhelyezése. 

2024. június 21. 13:07

Formatervezésiminta-oltalom védi a Széchenyi István Egyetem világrekorder autóját

A győri Széchenyi István Egyetem kiemelt figyelmet fordít szellemi vagyonának védelmére: az intézmény kutatóinak és hallgatóinak munkáit bejegyzett szabadalmak, mintaoltalmak és védjegyek sora óvja. Ezúttal a SZEnergy Team háromszoros világbajnok autójának alakját helyezték formatervezésiminta-oltalom alá, amely jogilag is garantálja, hogy a hallgatói mérnökcsapat nyerő karosszériája a jövőben is utánozhatatlan maradjon.

2024. június 21. 11:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02