Teszt - itt a látható különbség az egy kamerás és a két kamerás mobillal készített képek között

forrás: Prím Online, 2016. június 17. 11:44

Összehasonlítás: a Huawei P9 megmutatja, hogy milyen előnyei vannak a két kamerának az egyetlen kamerával szemben.

A Huawei P9-et a Leicával együttműködésben 2 hátlapi kamerával egy RGB (színes) és egy monokróm kamerával szerelte fel a gyártó: az RGB kamera a színinformációk, a monokróm (egyszínű) kamera pedig körvonalak és részletek nagy felbontású rögzítésére szolgál. A monokróm kamera fényérzékenysége és felbontóképessége kiváló, mivel színszűrőt nem használ. A két kamerás megoldás a monokróm kamera és az RGB kamera erősségeit kombinálva biztosítja a jobb képminőséget. 

 

Az alábbiakban készült képeken összehasonlíthatja, hogy milyen előnyei vannak a dual kamerával készített fotóknak az egyetlen RGB kamerával készült képeket szemben.  A tesztek során a készítő két fotót csinált ugyanarról, ugyanolyan körülmények között: az egyik fotót a P9 dual-kamerájával, míg a másik fotót szintén a P9-cel, de úgy, hogy az egyik kameráját letakarta. 

 

A Huawei felkérésére Rizsavi Tamás fotós blogger bemutatta a dual kamera fotózás előnyeit a Telenor Okostelefon Akadémián is 2016. június 15-én tartott előadásában. (Jelen teszt során felhasznált képek nem Rizsavi Tamás munkái.)

 

Első teszt: a Monokróm kamera letakarása

A bal oldali oszlopokban azokat a képeket láthatja, amelyek csak az RGB kamerával készültek, mivel az expozíciókor a monokróm kamera le volt takarva. A jobb oldali oszlopban lévő képeknél egyik kamera sem volt letakarva.

 

Így a bal oldali oszlop képei átlagos RGB képek, mivel a letakart monokróm kamera nem vesz részt a színinformációk rögzítésében. A jobb oldali oszlopban látható, hogy a képminőség nagymértékben javul, ha egyik kamera sincs letakarva. A kép magasabb felbontású, részletgazdagabb, nagyobb dinamikatartományú, tisztább és világosabb, ami igazolja a kettős kamera előnyeit: Az RGB kamera feladata a színek visszaadása, a monokróm kameráé pedig az, hogy jobb expozícióval és finomabb részletekkel gazdagítsa a képeket. A monokróm kamerának nem csak a nagyobb felbontás köszönhető, hanem a jobb fényáteresztő képesség és a magasabb érzékenység is. A részletek, a kép élessége és a megvilágítás szempontjából a kettős kamerával készített képek jobb minőségűek az egyetlen RGB kamerával készítettekhez képest. 

 

Normál megvilágításnál készített képek, a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera működött:

 

 

Sötétben készített képek, a bal oszlop képei a monokróm kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera működött:

 

 

Második teszt

A P9 készülék rendelkezik egy "MONOKRÓM" elnevezésű fényképezési üzemmóddal. A következő képek az előzőekhez hasonlóan normál megvilágítás mellett és sötétben készültek úgy, hogy a két kamera közül az egyik le van takarva, illetve egyik sincs letakarva. 

 

Normál megvilágításnál készített képek, a bal oszlop képei a RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera működött:

 

    

Sötétben készített képek, a bal oszlop képei az RGB kamera letakarásával készültek, a jobb oszlop képei akkor, amikor mindkét kamera működött:

 

    

A kép egy átlagos monokróm fotó, ha az RGB kamera le van takarva. A kép egy átlagos monokróm fotó marad akkor is, ha egyik kamera sincs letakarva, a minősége pedig pontosan olyan lesz, mint a letakart RGB kamerával készített képnek. Ez bizonyítja, hogy monokróm üzemmódban a P9 a monokróm kamerával készít képeket, az RGB kamera pedig egyáltalán nem aktív. 

 

A logika egyszerű: a monokróm üzemmódban monokróm képek készülnek, amelyekhez nincs szükség színinformációkra. A monokróm képek készítése szempontjából a monokróm kamera természetéből fakadóan jobban teljesít, mint az RGB kamera. A felbontóképessége és a fényáteresztő képessége egyaránt nagyobb. Az RGB kamerára egyáltalán nincs szükség, mivel a monokróm kamera önmagában is kiváló monokromatikus hatásokat állít elő.

 

Harmadik teszt:

A bal oldali közvetlenül monokróm üzemmódban készült, a jobb oldali RGB üzemmódban készült képből konvertálva:

 

 

Ahogy a fenti két képen is látható, a szürkeárnyalatok átmente az előbbi képen természetesebb, és a fényáteresztés mértéke is nagyobb.

 

Monokróm üzemmódban a Huawei P9 képes a legjobb monokróm fényképezési élményt biztosítani a monokróm kamerával. Normál üzemmódban pedig a monokróm kamera és az RGB kamera együttműködik, és a legjobb tulajdonságaikat, például a monokróm kamera nagy felbontását és fényáteresztési tényezőjét, valamint az RGB kamera színrögzítési képességét kombinálva jobb minőségű képeket készítenek. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52