Operation Ghoul: a hacker szcéna új szereplője ipari és mérnöki cégekre vadászik

forrás: Prím Online, 2016. augusztus 19. 11:41

A Kaspersky Lab az ipari és a mérnöki szektor ellen elkövetett támadások új hullámát fedezte fel több országban világszerte. Adathalászó emaileket és vírus alapú kereskedelmi forgalomban levő kémcsomagot használva a kiberbűnözők értékes üzleti adatokra vadásznak áldozataik hálózatain. Több, mint 130 szervezetet ért sikeres támadás 30 országban (Spanyolország, Pakisztán, Egyesült Arab Emírségek, India, Egyiptom, Egyesült Királyság, Németország, Szaudi Arábia és mások).

2016 júniusában a Kaspersky Lab kutatói rosszindulatú csatolmányokkal ellátott adathalászó emailek hullámát figyelték meg. Ezeket az üzeneteket számos cég fő- és középvezetőinek küldték. A támadók emailje úgy jelent meg, mintha egy Egyesült Arab Emírségekbeli banktól jött volna: fizetési tanácsok voltak egy csatolt SWIFT dokumentummal, de valójában a csatolt fájl vírust tartalmazott.

 

 

A Kaspersky Lab további kutatásai kimutatták, hogy az adathalászó támadást a legnagyobb valószínűség szerint kiberbűnözők egy csoportja szervezte, akiket a cég kutatói 2015 márciusa óta követnek nyomon. Úgy tűnik, hogy a júniusi támadások a csoport legutóbbi akciója.

 

A csatolt vírus a HawkEye kereskedelmi forgalomban lévő kémvíruson alapszik, amit szabadon meg lehet vásárolni a dark weben, azaz a sötét világhálón. Telepítés után érdekes adatokat gyűjt az áldozat számítógépéről, mint például:

  • billentyűzet-leütések
  • vágólapadatok
  •  FTP szerver azonosítók
  • Felhasználói adatok böngészőkből
  •  Felhasználói adatok chatprogramokból (Paltalk, Google talk, AIM...)
  • Felhasználói adatok emailprogramokból (Outlook, Windows Live mail...)
  • Információk a telepített programokról (Microsoft Office)

 

Ezeket az adatokat aztán elküldi a hacker szervereire. A szerverekre telepített sinkhole rendszerektől kapott információk alapján megállapítható, hogy az áldozatok többsége az ipari és mérnöki szektorban működő szervezet, továbbá vannak még hajózási, gyógyszerészeti, kereskedelmi cégek, gyárak és oktatási szervezetek is az áldozatok listáján.

 

Ezek a vállalatok értékes információkat tárolnak hálózataikon, amelyeket aztán a fekete piacon lehet értékesíteni - a pénzügyi haszon a fő motiválóerő az Operation Ghoul hekkerei számára.

 

Az Operation Ghoul elnevezés a Kaspersky Lab kutatóitól származik, de ez csak egy sok más támadás közül, amelyet állítólag ugyanaz a továbbra is aktív csoport indított.

 

 

"Az ókori néphagyományban a ghoul egy gonosz szellem, ami emberi húson táplálkozik és gyerekekre vadász, eredetileg egy mezopotámiai démon volt. Manapság az angolban így nevezik a kapzsi vagy anyagias egyéneket. Ez a meghatározás elég pontosan jellemzi az Operation Ghoul mögött álló csoportot. A fő motiváció számukra a pénzügyi haszonszerzés vagy a lopott szellemi tulajdon és üzleti titkok eladása, vagy áldozataik bankszámláinak feltörése által. Az államilag támogatott támadókkal ellentétben, akik óvatosan választják ki célpontjaiakat, ez a csoport és a hozzá hasonlóak bármelyik céget megtámadhatják. Még ha meglehetősen egyszerű vírusokat is használnak, nagyon hatékonyak a támadásaik. Így azok a vállalatok, amelyek nincsenek felkészülve a támadások felismerésére, sajnos elszenvedik azok következményeit" - mondta Mohammad Amin Hasbini, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője.

 

Hogy megvédje cégét az Operation Ghoul és más hasonló támadásoktól, a Kaspersky Lab kutatói a következő intézkedések bevezetését ajánlják:

  • Képezze ki alkalmazottait, hogy különbséget tudjanak tenni egy adathalászó email vagy egy adathalászó link és egy valós email vagy link között.
  • Használjon bevált, cégek számára fejlesztett biztonsági rendszereket és célzott támadások elleni biztonsági megoldásokat is, amelyek képesek a támadások azonosítására a rendszerbeli rendellenességek elemzése által.
  • Biztonsági osztálya számára tegye elérhetővé a legújabb veszélyekkel kapcsolatos adatokat, ami felfegyverzi őket a leghasznosabb eszközökkel a célzott támadások megelőzésében és felismerésében.

 

A Kaspersky Lab termékei az Operation Ghoul támadásban használt vírust a következő nevek alapján ismerik fel: Trojan.MSIL.ShopBot.ww, Trojan.Win32.Fsysna.dfah, Trojan.Win32.Generic.

 

Olvasson többet az Operation Ghoul támadásról a Securelist.com blogon.

 

Az Operation Ghoul tevékenységéről készült teljes jelentéshez itt tud feliratkozni: Kaspersky APT Intelligence Reporting Service.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Utazási konferencia az Angyalok városában

A dinamizmust tükrözte az idei utazási világkiállítás, az IPW2024, és ezt sugározza a helyszín is: Los Angeles, Kalifornia.
 

2024. május 17. 18:51

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52