Felhívás a Nemzeti Kiberversenyen való részvételre

Stratégiai döntéstámogató szimulációs (TTX) verseny a ProDay IT-biztonsági konferencián

forrás: Prím Online, 2016. december 12. 10:57

A Digitális Pearl Harbor, a Cyber 9/11 vagy a Digitális Mohács kifejezések egy-egy nagyszabású kibertámadás napját hivatottak fémjelezni. 

Az okozott károk minimalizálásának és a pánik elkerülésének érdekében ilyen esetekre krízis forgatókönyveket léptetnek érvénybe, amik jelentős feladatokat rónak a kibertér biztonságáért felelős szervezetekre. A versenyen résztvevő hallgatók mélyebben átláthatják a kibertámadások által generált politikai és stratégiai kihívásokat, valamint a kapcsolódó válságkezelési intézkedéseket. A győztes csapat térítésmentesen utazhat a Cyber 9/12 következő fordulójára, Genfbe .

 

A gyakorlatorientált, interaktív verseny során a résztvevők megtanulnak elkészíteni egy elemzést, ami több lépésből áll, különböző választási lehetőségeket tartalmaz, illetve bemutatja azok hatásait is. A hallgatók által kidolgozott alternatívák egy valós kibertámadás esetén is hatékonyan felhasználhatóak majd az érintett nemzeti és nemzetközi szervezetek, valamint a magánszektor érdekeinek figyelembevételével.

 

Az 1961-ben alakult Atlanti Tanács (Atlantic Council) számos világméretű kezdeményezése mellett életre hívta a Cyber 9/12 hallgatói versenyt, ami a felsőoktatási diákoknak ad lehetőséget a nemzetközi kiberbiztonsági válsághelyzetek kezelésére egy, az átlagosnál nagyobb horderejű, szimulált támadás után. A jövő évre három nagyszabású megmérettetést hirdettek meg, közülük az európait 2017 tavaszán, Genfben rendezik, a Genfi Biztonságpolitikai Központtal (GCSP) együttműködve. A hallgatók egy fiktív forgatókönyv alapján reagálnak egy olyan nagyszabású számítógépes offenzívára, ami az európai rendszerek ellen irányul. Feladatuk az lesz, hogy ajánlásokat tegyenek védekező intézkedésekre, illetve összehangolják a különböző szereplők eltérő érdekeit a közös fellépés megvalósításához. A versenyzők az ötleteikből és javaslataikból egy kollektív kiberbiztonsági válságkezelő tervet állítanak össze, amiben számításba veszik a többi között a NATO, az EU és az érintett államok politikai és irányítási struktúráját.

 

A hallgatók ezúton megtapasztalhatják és elsajátíthatják az együtműködés kultúráját nemzetközi szinten, továbbá mélyebb ismereteket szerezhetnek a NATO és az EU szervezetek, valamint a tagállamok reakcióiról és válaszmechanizmusairól egy átfogó kibertámadás esetén.

 

A genfi rendezvény hazai előfutára a ProDay keretein belül életre hívott Nemzeti Kiberverseny, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közreműködésével szerveznek meg. A részvétel feltét ele egy online kvalifikációs forduló, ahol a jelentkezőknek a leadott dokumentumokban minden formai követelménynek meg kell felelniük. A február 9-ei rendezvényen a csapatok (maximum 4 fő) élőben vehetnek részt a nemzeti fordulón.  A legjobbnak ítélt csapat térítésmentesen utazhat a genfi megmérettetésre, teljes ellátással. Az önállóan jelentkezők a rendezvényen ugyancsak csoportban tevékenykednek majd.

 

 

„Mit tesznek a döntéshozók a támadást követő napon? Ez a kérdés foglalja össze legjobban a verseny lényegét. Ez egy forgatókönyv-alapú, stratégiai döntéstámogató szimuláció. Az interaktív viadalon a csapatok megvitatják a lehetséges strat&eac ute;giai és taktikai döntéseket, amiket egy jelentős kibertámadás másnapján kell meghozni. A szervezők elsődleges célja a nemzeti kibervédelmi képességek fejlesztése és azok megmérettetése, valamint a kibervédelmi ismeretek és a tudatosság növelése. A résztvevők óriási lépéselőnyre tehetnek szert, mivel a gyakorlatorientált verseny tapasztalatait felhasználva egy jövőbeni, valódi támadás esetén azonnal képesek lesznek számításba venni a lehetséges következményeket és a szükséges lépéseket. Ezen felül az incidens és a válaszlépések között eltelt reakcióidő is nagymértékben lecsökkenhet.” – nyilatkozta Berzsenyi Dániel, a verseny ötletgazdája.

 

A részvétel ingyenes, a jelentkezési határidő 2017. január 10. A megmérettetés nyitva áll minden felsőoktatási hallgató előtt, választott szakiránytól függetlenül. A jelentkezéseket Berzsenyi Dánielnek címezve a competition@blackcell.pro e-mail címre várják.

 

Bővebben a következő weboldalon tájékozódhatnak az érdeklődők: www.blackcell.pro

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2500 oldalnyi Google dokumentum, köztük rengeteg rangsorolási szignál szivárgott ki!

Mintegy 2500 oldalnyi Google dokumentum került nyilvánosságra, melyekben rengeteg rangsorolásra vonatkozó konkrét információi is megtalálható. Sose volt hasonló adatszivárgás a Google-nál. Szuhi Attila, az ITE.hu alapítója és főszerkesztője mutatja a részleteket.

2024. május 29. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52