SMART 2017: munkaerőhiány tombolhat a digitális iparágakban

forrás: Prím Online, 2017. március 30. 10:19

Az élet minden területét érintő digitális forradalom hatására 3-10 éven belül több millió ember veszítheti el munkáját Európában, miközben az újonnan alakuló iparágakban tombol majd a munkaerőhiány. A SMART 2017 okos technológiai konferencia egyebek mellett arra is keresi a választ április 5-én, hogy melyek azok az új, formabontó oktatási módszerek, amik segíthetik a munkavállalók felzárkózását a digitális területeken.  

A digitális átalakulás által támasztott egyik legnagyobb kihívás, hogy a munkaerőpiac hogyan tud alkalmazkodni a megváltozó igényekhez. Az automatizáció eredményeként várhatóan számos területen válik majd feleslegessé az emberi munkaerő, ugyanakkor olyan új iparágak jönnek létre, melyekhez speciális, digitális tudás kell majd.

 

Erre válaszul már számos olyan kezdeményezés született hazánkban, melyek a digitális képességek oktatására fókuszálva, a munkaerőpiac igényeihez illeszkedő, formabontó képzési struktúrát kínálnak. A terület egyik éllovasa a Green Fox Academy, melynek képviseletében Fazekas Barbara egy friss kutatás eredményeit mutatja be a SMART 2017 keretében, mely kimondottan Kelet-Európára vonatkozóan vizsgálja a várható munkaerő piaci változásokat, illetve munkaerőhiányt.

 

Előadást tart emellett a Budapesti Metropolitan Egyetem képviselője is, aki arra a kérdésre keresi a választ, hogy hogyan készítsen fel valakit a felsőoktatás azokra az állásokra, amelyek még nem is léteznek.

 

Az autómentes városoké a jövő?  

 

Az autóipar és a közlekedés is gyökeres változások előtt áll a technológiai fejlődés eredményeként. Az önvezető autók területén hamarosan forradalom következhet be, dübörögnek a közlekedés területét megváltoztató megosztás alapú (sharing economy) vállalkozások, illetve a tömegközlekedés területét is átrajzolhatják az új technológiai megoldások. A SMART 2017 konferencia kiemelt hangsúlyt helyez a témára. Többek között a német Door2Door nevű cég mutatja be technológiáját, mely lehetővé teszi, hogy a legújabb technológiák felhasználásával a városi közlekedés teljes mértékben kizárólag a mér létező tömegközlekedési infrastruktúrával valósuljon meg. Az NNG képviselője pedig arra a kérdésre keresi majd a választ, hogy vajon ki fogja elsőként kifejleszteni az önvezető autót, mely a közlekedés jövőjét jelenti majd és nem mellesleg sok milliárd dolláros üzletet is jelent.

 


 

A nagyvállalatok többé nem lassú dinoszauruszok

 

A feltörekvő tech cégek mellett a hagyományos nagyvállalatok is egyre jelentősebb innovációs tevékenységet folytatnak, ami létfontosságú a digitális trendekhez és a fénysebességű piaci változásokhoz való alkalmazkodás miatt. A téma kapcsán a Deutsche Telekom nemzetközi innovációs laborja a hub:raum mutatja be, hogy hogyan lehet a startupokra jellemző gyorsaságot és rugalmasságot nagyvállalati keretek között alkalmazni az innováció területén. Emellett a Magyar Telekom - az Ericsson Magyarország technológiai együttműködésével - az eseményen hirdeti meg NarrowBand-IoT pályázatát, ahol mérnökök, közgazdászok, IT-szakemberek, startupok és egyetemisták ötleteit, prototípusait várják olyan témákban, mint smart home, utazás, logisztika vagy éppen mezőgazdaság.  

 

Startup MasterClass – ugródeszkáról a sztratoszférába

 

A felhő alapú technológiák terjedése gyors és költséghatékony megoldást nyújtanak az induló startup vállalkozásoknak.

 

Idén a Mosaik csapatával közösen életrehívott, formabontó Startup Masterclass programban a legfrissebb startupok képviselői azonnali, kézzelfogható tanácsokat kaphatnak a hazai és nemzetközi szakembergárdától. A program idén a Microsoft támogatásával jön létre, melynek küldetése, hogy felhő-alapú és mobil környezetben tegye egyszerűbbé a vállalkozások innovációs tevékenységét, és a munkafolyamatokat. 

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

Az első helyen végzett a Schneider Electric a TIME magazin és a Statista által összeállított, a világ legfenntarthatóbban működő vállalatait bemutató rangsorban. A társaság többek között saját fenntarthatósági programjával, illetve az ügyfelei és beszállítói energiahatékonysági és klímavédelmi törekvéseit támogató megoldásaival és kezdeményezéseivel érdemelte ki az elismerést.

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

Míg néhány éve elég volt kiváló oktatókkal és lelkes diákokkal megtölteni az oktatási tereket ahhoz, hogy nagyszerű legyen egy egyetem, addig ma már a digitalizáció is elengedhetetlen a kiválósághoz, a felsőoktatási intézmények közül való kitűnéshez. A Corvinus Egyetem Gellért Campusán a Delta Systems Kft. a legmodernebb oktatástechnikai rendszert valósította meg térmikrofonokkal, robotkamerákkal és hatalmas, egyedi ledfalakkal.

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

Játékos módon tanít programozást gyerekeknek a 18 éves vállalkozó robotika csomagja, a Megoldások a holnapért kihívás tavalyi díjazottja a népszerű televíziós műsorban is bizonyított. A Samsung és az EdisonKids közös programja a technológia iránt érdeklődő diákoknak kínál lehetőséget arra, hogy elismert szakemberekkel együttműködve gondolkodó közösséget, alkotóműhelyt hozzanak létre, ahol közösen dolgozhatnak ki jövőformáló megoldásokat. 

2024. június 25. 19:01

A kvantumtechnológia alapjaiban változtatja meg jövőnket

A kvantumtechnológia áttörést hozhat a járműiparban és az orvostudományban is. A kvantumos jelenségek elsősorban az anyag legkisebb építőköveinek viselkedésében jelentkeznek. Ezek a parányi részecskék teljesen máshogy viselkednek, mint ahogy azt a hétköznapi életben megszoktuk. A kvantumos jelenségekre épülő kvantumtechnológia forradalmi változásokat hozhat a környezetünk érzékelésében és az információfeldolgozásban. A Bosch jelenleg a kvantumtechnológián alapuló első termékeinek fejlesztésén dolgozik, melyek az orvosi és a mobilitási területeken lesznek alkalmazhatók.

2024. június 20. 16:28

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

Ikonikus sporteseményekből – mint például az olimpia vagy a foci bajnokságok – idén nyáron sem lesz hiány. A szurkolók alig várják ezeket az eseményeket – nincsenek ezzel másként a kiberbűnözők sem, bár őket a versenyszellem vagy a közösség érzése a legkevésbé sem érdekli. A Foci EB és a 2024-es párizsi olimpiai játékok közeledtével az ESET biztonsági szakértői mutatnak 9+1 olyan esetet, amelyekben a kibertámadások áldozatai sportegyesületek, -események vagy a szurkolók voltak.

2024. június 12. 11:43

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kék halál képernyőn túl: miért ne hagyjuk figyelmen kívül a szoftverfrissítéseket?

2024. július 26. 13:59

Idén a fenntartható cégek tulajdonosait is díjazza az EY

2024. július 24. 13:59

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55