Budapestre érkezik a Scratch konferencia

forrás: Prím Online, 2017. június 13. 10:38

Idén augusztus 23. és 25. között az EPAM jóvoltából Budapestre érkezik a Scratch Konferencia, ahol a világ több száz tanára, oktatója és IT szakértője találkozik. A konferencia fő célja, hogy a résztvevők Scratch alapú innovatív oktatási módszereket mutassanak és ismerjenek meg. Az ingyenes eseményt önkéntes alapon rendezi az EPAM. 

A Scratch egy játékos programozási nyelv, ami gyerekeknek készült, de nem csak gyerekek használják. Segítségével a már olvasni tudó óvodásoktól az idősebb generációkig pillanatok alatt bárki megtanulhatja a programozás alapjait, hiszen egy kirakó játékhoz hasonlóan, a parancsok összeillesztésével azonnal láthatóvá válik az eredmény. Ráadásul nem csak a programozás alapjait lehet elsajátítani, hanem a gyerekek logikai gondolkodásmódja és kreativitása is észrevétlenül fejlődik: az így megszerzett tudást egyéb területeken, akár más tantárgyaknál is alkalmazni tudják. 

 

Az idén először Budapestre érkező Scratch Konferenciát az EPAM szervezi, olyan hazai partnerekkel, akik mind a hazai digitális oktatás fejlesztésén dolgoznak: az ELTE Informatikai Kara, az IVSZ, a Skool, illetve a konferenciának otthont adó Közép-európai Egyetem (CEU). Az esemény olyan inspiráló platformot biztosít a résztvevőknek, ahol megismerhetik a Scratch-et használó innovatív oktatási módszereket. „Büszkék vagyunk arra, hogy mi szervezhetjük az első budapesti Scratch konferenciát. Az eseményt ingyenessé tettük, ezzel is minél több tanárnak, oktatónak szeretnénk lehetőséget biztosítani a részvételre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az itt látottakat bele tudják építeni az oktatási eszköztárba” – mondta el Bozsó Attila, az EPAM régiós igazgatója.

 

Az eseményre számos, világszerte neves előadó érkezik, többek között a Scratch „keresztapjaként” ismert,  Mitchel Resnick, a Scratch Foundation elnökségi tagja, az MIT Media Lab oktatás-kutatás professzora, Ariam Mogos, az UNICEF Innovációs Irodájának oktatási vezetője, valamint Genevieve Smith-Nunes, a roehamptoni Pedagógiai Egyetem oktatója.

 

A Scratch nyitott szellemisége a konferencia sajátos formátumában is megmutatkozik, hiszen bárki megmutathatja magát: eddig több mint 60 előadó jelentkezett, de a szervezők folyamatosan várják a hazai és külföldi felhasználók, diákok, tanárok, szakértők jelentkezését. A kétnapos rendezvényen az angol és magyar nyelvű előadások, workshopok, kerekasztalbeszélgetések mellett színes programok is várják a résztvevőket. 

 

A konferencia felvezetéseként az EPAM az ELTE Informatikai Karával karöltve „Nulladik nappal” indítja a rendezvényt augusztus 23-án. A különleges technológiai családi napon a konferencia előadói és résztvevői családjukkal közösen informális körülmények között ismerkedhetnek meg egymással.  „Örülünk, hogy a konferencia akadémiai partnere lehetünk. Az ELTE IK T@T labor oktatók és hallgatók közös munkájával működtetett T@T Kuckó technológiai játszóháza, ami a szórakozva tanulás és tanítás élményét nyújtja egy innovatív és inspiráló közegben, ezt a kezdeményezést szeretnénk megismertetni a konferencia nemzetközi és hazai résztvevőivel” – mondta el dr. Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE docense.

 

„Óriási dolog, hogy idén Magyarországon is lesz egy ilyen nagyszabású Scratch konferencia. Az ingyenes, internetről letölthető, kifejezetten gyermekek oktatására fejlesztett Scratch-et kiváló eszköznek tartjuk arra, hogy a fiatalok játékosan, sikerélményre alapozva elsajátítsák a logikus gondolkodás és programozás alapjait. A konferenciára idelátogató tanárok olyan fontos tudást és tapasztalatot szerezhetnek a hazai és nemzetközi előadóktól, mellyel sok ezer fiatal tech oktatására lesznek pozitív hatással. Úgy gondoljuk, hogy ez különleges, és rendkívül fontos lehetőség mindenki számára” – tette hozzá Koleszár Szilvia, a Skool kurátora és társalapítója. 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05