Az ABB elektromos gyorstöltő állomást szállít a Lidl számára

forrás: Prím Online, 2017. augusztus 11. 08:46

Az ABB e-járművekhez rendszeresített gyorstöltő állomást szállított a prágai Barrandov kerületben épült új Lidl áruház számára. A Terra 53 CJG típusú gyorstöltő állomás olyan speciális ABB-alkalmazással van felszerelve, amely az ABB Ability digitális portfóliója segítségével lehetővé teszi az egyenáramú (DC-alapú) töltőhálózat felügyeletét és vezérlését is.

A Lidl áruházlánc Európa-szerte ezt a típusú gyorstöltő állomást telepíti. Már több mint 100 töltőállomást helyeztek üzembe Svédországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, az Egyesült Királyságban, Szlovákiában, Lengyelországban, Franciaországban, Svájcban, Spanyolországban és Magyarországon. 

 

Az elektromos járművek piaca folyamatosan bővül. 2016-ban az e-járművek értékesítése 2015-höz képest 40%-kal növekedett. A várakozások szerint ez a tendencia a következő években is folytatódni fog, így várhatóan emelkedni fog azon vásárlók száma is, akik e-járművel mennek vásárolni. 

 

Magyarországon a Lidl már négy magyar gyártású, nagyteljesítményű ABB Terra 53 CJG típusú villámtöltő állomást helyezett üzembe.Ezzel az áruházlánc rendelkezik a legnagyobb villámtöltő hálózattal Magyarországon. A XVIII. kerületi Lőrinc Centernél megnyíló áruház parkolóján kívül a János utcai, a Hungária körúti üzleteinek, valamint a VIII. kerületi Teleki téren álló áruházának parkolójában tölthetik fel a vásárlók elektromos autójukat. 

 

Hazánkban az országos településrendezési és építési követelményekről szóló kormányrendelet tavalyi módosítása szerint 2019-2026 között a település és árusítótér nagyságától függően az üzleteknek az új parkolóhelyeket úgy kell kialakítani, hogy 100 parkolóhely után legalább tízben elektromos töltőállomás legyen kiépíthető. A meglévő parkolóknál minden megkezdett 100 parkolóhelyből legalább kettőt elektromos töltőállomással kell ellátni. 

 

„A Lidl fejlesztései terén jó irányba halad, és hamarosan a teljes kiskereskedelmi szektor követni fogja a példáját. Az e-járművek nagy áruházaknál és irodáknál történő feltöltése egyre népszerűbb lesz Európa országaiban. A járművezető vásárlás vagy üzleti tárgyalás során kényelmesen feltöltheti az e-jármű akkumulátorát. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a töltőállomások olyan nagy teljesítménnyel rendelkezzenek, amely lehetővé teszi a töltési idő minimálisra csökkentését, és alkalmazkodni tudjanak a vevői igényekhez” – nyilatkozta Taira-Julia Lammi, az ABB Kft. ügyvezetője.

 

 

30 percnél is rövidebb töltési idő 

Napjainkban két alaptechnológiát alkalmaznak az elektromos autók töltésére: egyenáramú és váltakozó áramú rendszereket. A váltakozó áramú rendszereknél a töltés az autóba épített töltő teljesítményétől függ. A mai akkuméretek mellett a 3,6 kW-os töltővel szerelt autóknál a töltési idő 8 és 10 óra között váltakozik, a 7,2 kW-es töltőkkel szerelt gépkocsiknál ez a művelet 5-6 órát, míg a maximum 22 kW-os töltőkkel rendelkező járműveknél a töltés kb. 1 órát vesz igénybe.

 

Az egyenáramú (DC) töltés a töltési technológiák újabb változatát képviseli. A ma már minden elektromos autóhoz rendelkezésre álló DC-technológiával a jármű akkumulátora 0-ról 80 %-os szintre történő feltöltéséhez alig félórára van szükség.  Az akkumulátor technológia korlátai, valamint az esetleges túlmelegedés elkerülése miatt, a töltési folyamat utolsó fázisa kisebb teljesítményszinten kerül végrehajtásra.  

 

Az ABB már több mint 5000 töltőállomást értékesített világszerte 

Az ABB töltőállomásai három nemzetközi töltési szabvánnyal is kompatibilisek: az egyenáramú (DC) töltési szabvánnyal, a CHAdeMO-val, amely a Kia Soul EV, a Citroen, a Mitsubisi EV-ék, a Peugot és a Nissan e-járművek preferált gyorstöltési szabványa, valamint támogatják a Combined Charging Solution („kombinált töltési megoldások”) elnevezésű szabványt is, amelyet az Audi, a BMW, a Mercedes-Benz, a Daimler, a Ford, a Fiat Chrysler, a General Motors, a Porsche, a Volkswagen, a Volvo és legújabban a Tesla Model 3 választott preferált töltési szabványának. A töltőállomások kompatibilisek a váltakozó áramú szabvánnyal (Type 2 Standard) is. 

 

Az ABB töltőállomásai – a 3 szabvánnyal való kompatibilitásuknak köszönhetően – a piacon kapható elektromos járművek összes típusánál alkalmazhatók. Az ABB élen jár a gyorstöltő-technológia fejlesztése és szállítása terén, amit az is jól jelez, hogy Európában az ABB szállította a gyorstöltő állomások 65%-át. A vállalat napjainkig több mint 5000 egyenáramú töltőpontot értékesített világszerte. 

 

 

E-mobilitás a felhőben és az ABB Ability-n  

A Lidl üzletlánccal kötött szerződés két fontos elemét alkotják a „Driver Care” és a „Charger Care” elnevezésű csomagok. Ezek a csomagok kommunikációs és töltőállomás-kezelési rendszereket tartalmaznak. A rendszerekhez tartozó alkalmazások segítségével a Lidl folyamatosan ellenőrizheti a töltőpontok paramétereit, köztük az áramfelvételüket is, illetve kiszámíthatja egy adott időszak statisztikai mutatóit. 

 

„Alapkialakítás esetén az állomásaink egy dedikált felhőre csatlakoznak, ami a berendezés valós idejű felügyeletét és távoli diagnosztikai mérések elvégzését teszi lehetővé. Segítségével úgy lehet megtervezni a karbantartást, hogy az biztosítja a lehetséges hibák megelőzését, valamint az akcióterv lehető legrövidebb időn belüli végrehajtását. Ennek a két előnyös tulajdonságnak köszönhetően jelentősen felgyorsul a karbantartás és a szerviz folyamata. A Microsoft Azure platformra alapozott integrált előrejelző karbantartási alkalmazással kombinálva a rendszer még az előtt képes reagálni, hogy valamilyen fellépő hiba negatívan befolyásolhatná a szolgáltatás minőségét. A töltőállomás gyors és megbízható működése kulcsfontosságú tényezőnek tekinthető az e-mobiltás terén” – nyilatkozza Frank Mühlon, az ABB globális EV-töltési Infrastruktúra üzletág vezetője.  

 

A töltőállomáshoz kapcsolódó összes adatgyűjtési és -feldolgozási folyamatot az ABB Ability platformhoz tartozó megoldások végzik. Az ABB ezen a platformon több mint 180 digitális megoldást és szolgáltatást kínál az ügyfeleinek világszerte. Az iparági szaktudásának, az internetes csatlakozásokban rejlő képességeknek, valamint a legújabb digitális technológiáknak köszönhetően ezek a megoldások számos területen jelentősen javítani tudják az ABB ügyfeleinek üzemi hatékonyságát és a termelékenység szintjét. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB tovább bővíti energetikai portfólióját

Az ABB bejelentette, hogy megállapodást írt alá a Siemens Kínában működő szerelvény részlegének felvásárlásáról. Az akvizíció bővíti az ABB piaci jelenlétét, és kiegészíti regionális ügyfélkínálatát az okosépületek piaci szegmensében. 

2024. május 24. 19:29

A Lufthansa Systems Hungária második alkalommal nyerte el a „Megbízható Munkaadó” díjat

A Lufthansa Systems Hungária sorozatban második alkalommal nyerte el a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) által, pályázat útján odaítélt „Megbízható Munkaadó” díjat. A kitüntető címmel azokat a cégeket ismerik el, amelyek kiemelkedő vállalati kultúrájuknak köszönhetően példamutató módon gondoskodnak kollégáik munka- és életkörülményeiről. A „Megbízható Munkaadó” díjat a szakmai zsűri az idei évtől 3 évre ítéli oda a sikeres pályázók részére.

2024. május 24. 14:37

Ipari hulladékáramból kulcsfontosságú ipari nyersanyag

A gumi-, a kerámia- , az üveg- és a kozmetikai iparban nélkülözhetetlen cink-oxid (ZnO) zöld előállításának arányát kívánja növelni az EIT InnoEnergy azzal, hogy befektet a forradalmian új technológiát kifejlesztő lettországi vállalatba, a Catalyco-ba.

2024. május 24. 11:36

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17