Oszd meg (a fájlokat), és uralkodj!

forrás: Prím Online, 2017. október 5. 09:43

Napjainkra az információ számít az egyik legfontosabb erőforrásnak. Az a vállalat szerez versenyelőnyt, amelyik jobban tudja az adatokat hasznosítani, tárolni és kezelni, illetve megosztani az illetékesekkel és megvédeni az illetéktelenektől. Nem véletlen, hogy a céges fájlmegosztó és -szinkronizáló megoldások piaca rohamosan bővül, és a Novell „vállalati Dropbox” megoldását, a Filr-t is számos különféle területen használják világszerte.

Piaci elemzők szerint a vállalati fájlmegosztó és -szinkronizáló (EFSS – Enterprise File Synchronization and Sharing) megoldások piaca évente 26 százalékkal nő, és 2020-ra várhatóan 3,5 milliárd dollár értékűre nő. A Gartner már évekkel ezelőtt arra figyelmeztetett MarketScope for Enterprise File Synchronization and Sharing anyagában, hogy a vállalatoknak muszáj EFSS szolgáltatásokat bevezetniük, hogy biztonságban tudják vállalati információs erőforrásaikat. Amennyiben a szervezetek nem gondoskodnak erről, adatszivárgás fenyegeti őket, ami abból ered, hogy a felhasználók ellenőrizetlen, magáncélra szánt felhőszolgáltatásokon keresztül mozgatják a fájlokat.

 

Változóban az igények

A vállalati fájlmegosztók iránti igény növekedése mögött több ok áll. Egyrészt óriási ütemben nő a vállalatok és ügyfeleik által termelt adat mennyisége. Másrészt egyre mobilabbá válik a munkaerő: egyre több alkalmazott dolgozik terepen vagy otthoni irodából, és ezzel együtt egyre többen használnak különféle mobil eszközöket, okostelefonokat, tableteket vagy laptopokat a munka során. 

 

Ugyanakkor a szervezetek a korábbiaknál még fontosabbnak tartják a biztonságot: nem bíznak a felhőszolgáltatásokban, vagy a rájuk vonatkozó előírások nem engedik a használatukat. Mindeközben a hatékony üzleti működéshez elengedhetetlen, hogy nagy mennyiségű adatot osszanak meg akár egymástól távol elhelyezkedő irodákban is, és ezeket a fájlokat bármilyen eszközről el lehessen érni.

 

Az ideális jelölt

Ezeknek az új kihívásoknak tökéletesen megfelelnek az olyan modern, vállalati felhasználásra szánt megoldások, mint például a Filr. Egy ilyen eszközön keresztül a felhasználók bárhol, bármikor, bármilyen eszközről elérhetik és megoszthatják dokumentumaikat, miközben azok biztonságos helyen, a vállalat infrastruktúráján belül tárolódnak. 

 

A Filr a szervezet már meglévő infrastruktúráját használja, ezáltal a rendszergazdák is a már egyébként is használatban lévő tűzfalakat és hozzáférési jogokat használhatják az adatok biztonságának fenntartásához. Ennek köszönhetően a biztonsági és compliance előírásoknak megfelelő módon biztosíthatnak mobil elérést a fájlokhoz. 

 

A legújabb kiadás, a Filr 3.2 ráadásul már a többfaktoros autentikációt is támogatja, és integrálható a Microsoft Office, Outlook és Exchange megoldásokkal. Ezenfelül a zsarolóvírusokkal szemben is megerősített védelmet kínál a fájlok letöltésének korlátozásával, a gyorsítótárban maradt adatok automatikus törlésével és a külső eszközökről feltöltött vagy módosított dokumentumok ellenőrzésével.

 

Mindenhol hasznos

Az ilyen jellegű, vállalati fájlmegosztó szolgáltatások felhasználási területeinek száma szinte végtelen. A Novell megoldását sikerrel alkalmazzák különféle gyártók, szolgáltatók és közigazgatási szervek. Egy reklámügynökség például a nagy felbontású grafikai fájlokat, képeket és videókat továbbítja ügyfeleinek a nyilvános megosztóknál nagyobb biztonságot kínáló eszköz segítségével. Ezek bizalmas anyagoknak számítanak, nem szabad kiszivárogniuk egy-egy kampány indítása előtt, hiszen az komoly károkat okozna az ügyfélnek, és értékes információkkal szolgálhat a versenytársaknak.

 

Szintén érzékeny adatokat tartalmaznak azok az értékesítéstámogató eszközök, árlisták, prezentációk és szerződések, valamint a promóciókat és korábbi rendeléseket tartalmazó dokumentumok, amelyeket gyártók, nagykereskedők vagy szállítmányozó cégek osztanak meg utazó ügynökeikkel a rendszeren keresztül.

 

Kutatásokhoz szükséges anyagok gyors és biztonságos megosztásához is hatékonyan alkalmazzák a Filr-t oktatási és egészségügyi intézményekben egyaránt. Ezenfelül egyetemeken a diákok a tanulmányaikhoz szükséges dokumentumokat is gyorsan és egyszerűen, akár mobilról vagy tabletről is elérhetik a rendszeren keresztül, míg orvosok különféle konferenciák előadásanyagainak megosztásánál, illetve közös szakcikkek vagy könyvek írásánál vehetik jó hasznát.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Terjednek az alacsony kódú technológiák

Az elmúlt években állandó slágertéma volt a globális informatikushiány, majd elkezdtek záporozni a hírek a techszektorban zajló tömeges elbocsátásokról és a szakértők máris a vészharangokat kongatták. A fordulatot a legtöbben a mesterséges intelligencia számlájára írják, ugyanakkor egyre nagyobb szeletet hasítanak a piacból a low-code platformok is. Ezekkel minimális kézi kódolással fejleszthetünk gyorsan és hatékonyan, miközben rugalmasan alkalmazkodhatunk a változó igényekhez és egyszerűen hangolhatjuk össze az üzleti és technológiai szempontokat. 

2024. április 17. 10:05

Már 250 SafeCross okoszebra védi a magyar gyalogosok biztonságát

2024. április 13-án, Debrecenben ünnepélyes családi rendezvényen adta át a Pearl Enterprises Kft. az általa fejlesztett 250. SafeCross okoszebrát.

2024. április 16. 18:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09