Az Oracle forradalmasítja a felhő adatbázisokat a világ első autonóm adatbázisával

forrás: Prím Online, 2018. március 29. 13:51

Az Oracle bejelentette új adatközponti felhő megoldását, amely a világon elsőként önvezérelt módon működik, képes a védelmét saját maga ellátni, valamint javítócsomagokat telepíteni és finomhangolást végezni. Az Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud gépi tanulást használ, így emberi beavatkozás nélkül képes piacvezető teljesítményt, védelmi funkciókat és rendelkezésre állást biztosítani, az Amazon Web Services költségeihez képest féláron.

„Ez a technológia mindent megváltoztat” – mondta Larry Ellison, az Oracle technológiai vezetője. „Az Oracle Autonomous Database Cloud technológiája olyan forradalmi változás a technológiában, mint az internet megjelenése. A hibajavításokat, finomhangolást, frissítéseket elvégzi saját maga. Az Amazon adatbázisa többe kerül és kevesebbet nyújt.”

 

Az Oracle új Autonomus Data Warehouse Cloud adatbázis szolgáltatása az Oracle Database összes analitikai képességét, magas fokú védelmet és rendelkezésre állást nyújt, mindezt bonyolult konfigurálás, patch-elés és adminisztráció nélkül – az adattárház terhelés és a tárolt adatmennyiségek változása mellett is. Emellett az új autonóm adatbázis működtetése semmilyen operatív adminisztrációt nem igényel a felhasználói oldalon. Az autonóm felhős adattárház az előnyei:

  • Egyszerű - az iparág első „egylépcsős” adattárház létrehozási szolgáltatása, amely biztonságos adattárházat hoz létre, automatikus mentéssel, titkosítással és nagy rendelkezésre állással, mindez másodpercek alatt elkészül. Emellett teljes mértékben kompatibilis a saját adatközpontban levői adatbázisokkal, így egyszerű az adatokat a felhőbe migrálni.
  • Gyors - piacvezető lekérdezési teljesítmény tuningolás nélkül. Az Oracle Data Warehouse Cloud gyorsasága miatt az Oracle fele akkora költség mellett garantálja ugyanazt a teljesítményt, mint az Amazon Web Services.*
  • Rugalmas - A számítási és tárolási funkciók különállóan és online skálázhatóak. A felhasználók jelentős megtakarításokat érhetnek el az erőforrások dinamikus növelésével és csökkentésével, ami valódi használati alapú fizetést tesz lehetővé.

 

 

A világ legnépszerűbb adatbázisa mostantól egyben a legegyszerűbb és legbiztonságosabb is. Az Oracle több évtizedes technológiai vezető szerepe és adatbázis szolgáltatásokra vonatkozó tapasztalata alapján az Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud az első az Oracle Autonomous Database Cloud szolgáltatások közül. További fejlesztés alatt álló szolgáltatások között megtalálható az Oracle Autonomous Database for Transaction Processing, az Oracle Autonomous NoSQL Database a nagyobb adattömegek gyors írására-olvasására (amit jellemzően az IoT eszközök igényelnek), továbbá a hálózatok elemzésére az Oracle Autonomous Graph Database. Ezen szolgáltatásokat specifikus feladatokra tervezték és rendelkeznek az Oracle Autonomous Database szolgáltatások legfontosabb tulajdonságaival:

  • Az önmenedzselő adatbázis kiváltja az emberi munkaerőt és megelőzi az emberi eredetű hibákat, az adatbázis létrehozásával, biztonságával, monitorozásával, mentésével, helyreállításával, hibaelhárítással és hangolásával kapcsolatosan. Automatikusan és működés közben végzi el a patch-elést és a verzióváltást.
  • Képes a védelmét saját maga ellátni a külső támadásokkal és a kártékony belső felhasználókkal szemben. Automatikusan végez biztonsági frissítéseket működés közben a kiberfenyegetések megelőzésért, és automatikusan titkosítja az adatokat.
  • Automatikus védelmet nyújt a tervezett és előre nem látott üzemszünetek esetén 99,995%-os rendelkezésre állás mellett. Ez 2,5 percnél kevesebb üzemszünetet jelent havonta a tervezett karbantartásokat is beleértve.

 

Az Oracle Autonomous Data Warehouse az Oracle Database 18c-re épül, ami az első release az Oracle új éves szoftver release modelljében. Az Oracle Database 18c több mint 100 újdonsággal már elérhető az Oracle Cloud Services, Oracle engineered systems és a livesql.oracle.com rendszerekben.

 

Tesztvezetésen az autonóm adatbázisban

Az Oracle néhány felhasználója és partnere lehetőséget kapott, hogy kipróbálja az új autonóm adattárház szolgáltatást. Az Oracle bejelentésekor közülük többen csatlakoztak az Oracle szakértőihez és megosztották az Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud szolgáltatással elért eredményeiket (Accenture, Hertz, QMP Health, Qualex). A vállalatok beszámoltak többek között arról, hogyan javult az átlagteljesítményük, miként csökkentek a költségeik, valamint hogyan növekedett a rendszereik és adataik védelme.

 

 

Az új, autonóm adatbázis bejelentése az Oracle Cloud Platform szolgáltatások autonóm képességeinek kiterjesztéséről szóló korábbi bejelentéséhez kapcsolódik. Az Oracle 2018-as tervei között szerepel az Autonomous Analytics, Oracle Autonomous Mobility, Oracle Autonomous Application Development és az Oracle Autonomous Integration szolgáltatások megjelenése.

 

___________

* Az Oracle megfelezi minden ügyfél Amazon számláját, amennyiben az Amazon AWS helyett az Oracle Autonomous Data Warehouse Cloud Service-t választja ugyanazon adattárház workload futtatására. Az ajánlat keretében minimálisan igénybe vehető workload egy óra. Az ajánlat 2019 május 31-ig érvényes. Részletes feltételek és információk: http://www.oracle.com/guaranteed.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Együttműködésre lép a CETIN Hungary és a Pécsi Tudományegyetem

A független, integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató CETIN Hungary Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a jövőben három kiemelt területen működik együtt: a kiberbiztonsági szolgáltatások fejlesztésében, a kutatás-fejlesztési tevékenység színvonalának további emelésében, illetve az építőiparban egyre elterjedtebb és ismertebb építményinformációs modellezéssel (BIM) kapcsolatos kölcsönös tudástranszferben.

2024. április 23. 16:21

Bevállalós ötletekkel versenyeznek a Megoldások a holnapért döntősei

Kiválasztották a legjobb nyolc csapatot a Samsung és az EdisonKids Megoldások a holnapért kihívásán. A jövő oktatása, a fenntarthatóság és a közösségfejlesztés iránt elkötelezett fiatalok megkezdhetik a felkészülést a döntőre. A következő hetekben a csapatok elképzelésük prototípusát alkothatják meg és tesztelhetik működését a mentorok közreműködésével. A diákok a szakértők segítségével készülnek a végső, májusi megmérettetésre, ahol a három legjobb csapat összesen 6 millió forint összértékű Samsung készülékkel bővítheti egyéni és oktatási intézménye eszközparkját.

2024. április 23. 14:44

A boldog gyerekekből lesznek sikeres felnőttek

Több mint 600 támogatott, 105 diploma, 606 nyelvvizsga, 246 informatikai bizonyítvány. Csak néhány eredmény, amit a 19 éve működő Csányi Alapítvány és az általa mentorált fiatalok elértek. Az alapítvány valódi sikere a számok mögött, a személyes történetekben rejlik – hangzott el Zánkán az Alapítvány által szervezett idei Életút Fesztiválon április 20-án. A kiemelkedő informatikai és idegen nyelvi képzések mellett a végzett fiatalok a megszerzett kapcsolati tőkét, a közösség erejét tartják a legfontosabbnak. Nemcsak a Csányi Alapítvány nagykorú már, hanem egyre több mentoráltból vált olyan fiatal felnőtt, akik büszkén támaszkodhatnak az alapítvány segítségével megszerzett tudás mellett egymásra, „Csányisokra” is.

2024. április 23. 11:35

Állásbörzét és karrierfelkészítést tart szerdától a Corvinus

Több mint kétszáz állásajánlat közül lehet válogatni a Corvinus Egyetem idei karrierexpóján április 24-én és 25-én. Az eseményen részt vevők sok tippet gyűjthetnek karrierjük beindításához, kiteljesítéséhez is. Ebben nemcsak több tucat, corvinusos diplomával színes és sikeres életutakat bejáró szakember segít személyesen, de megtanulható a ChatGPT és a LinkedIn munkakeresői célokra optimalizált, profi használata is. 

2024. április 23. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50