Vállalati környezet menedzselt IoT keretrendszerének létrehozása

forrás: Prím Online, 2018. április 12. 09:45

A NETvisor Zrt. vezetésével, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéke, valamint a CS-Process Mérnöki Kft. együttműködésében 2017. november 1-én indult kétéves projekt célja egy menedzselt IoT keretrendszer kialakítása, amelynek segítségével a termelővállalatok gyorsan és költséghatékonyan tudják tevékenységüket átalakítani vagy bővíteni a digitalizáció és az Ipar 4.0 célkitűzéseinek megfelelően. 

A keretrendszer lehetővé teszi ipari léptékű elosztott szenzor- és vezérlő-hálózatok kialakítását azzal, hogy biztosítja a hálózatok hosszú távú működéséhez és hatékony használatához szükséges egységes és egymással szorosan integrált szoftver komponenseket.

 

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFI) támogatásával jön létre, a tervezett összköltsége 834 948 428 Ft, melyhez a megítélt támogatás 635 158 759 Ft.

 

A technológiai fejlődés jelenlegi egyik fő iránya, hogy a fizikai gépek, eszközök és tárgyak hálózatba kapcsolódva egyetlen központi intelligens információs rendszerbe integrálódnak. Ennek legfőbb eszköze a digitalizáció, a digitális rendszerek képességeinek felhasználása; ez magas szinten integrált rendszereket eredményez, amelyek vezérlik, pontossá és hatékonyabbá teszik a folyamatokat. A projekt eredményeként kidolgozásra kerülő keretrendszer architektúra és kifejlesztésre kerülő keretrendszer nemcsak hazai színtéren, de nemzetközileg mérve is jelentős hozzájárulást és hathatós előrelépést tesz ezen az úton. 

 

A tervezett IoT keretrendszer prototípusa egy adatgyűjtő,-elemző,-megjelenítő és -értékesítést támogató „big data” elvekre épülő keretrendszer és platform, amely különféle szak- és alkalmazási területek (például jármű, közlekedés, gyártás, gyártósorok, közműszolgáltatások, intelligens városok) adatgyűjtését,-kezelését és -elemzését teszik hatékonnyá, illetve az ezen adatokra épülő alkalmazás- és szolgáltatásfejlesztést támogatja.

 

Németh László, a NETvisor Zrt. operatív vezérigazgatóhelyettese elmondta: „Kiemelt célunk, hogy a keretrendszer támogassa a szenzoros és vezérlő kommunikációs technikák diverzitását, azaz alkalmas legyen publikus és privát, vezetékes és rádiós, nagy és csekély adatforgalmú, valamint az ezeket vegyesen használó szenzorhálózatok megvalósítására is. A fokozott üzem- és adatbiztonság garantálása mellett az IoT keretrendszer újdonsága a hatékony üzemeltethetősége, felügyelt és biztonságos működése, valamint a privát és szolgáltatói környezetben való széleskörű alkalmazhatósága.”

 

A tervek szerint a több ügyfélnél kialakított mintarendszer validálja a felügyelt IoT keretrendszer képességeit, és a különböző jellegű alkalmazásokból származó gyakorlati tapasztalatok, majd azok visszacsatolása együttesen biztosítja a piacra lépés és a további implementációk sikerét.

 

„A teljes Ipar 4.0 folyamatot tekintve, még a folyamat elején járunk, ezért nincsenek kialakult szabványok. Az egyes eszközök különböző kommunikációs protokollokat és technológiákat használnak. Az egyes IoT platformok is eltérő szolgáltatásokat nyújtanak eltérő koncepcióval. Nincs egységes, „jó” és szabványos megoldás. Aki most beszáll ebbe a folyamatba, kockáztat, nem biztos, hogy az általa kiválasztott technológia hosszú távon életképes marad. Ugyanakkor ez a digitális transzformáció egy hosszú, a digitális jövőnket meghatározó folyamat. Nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok paradigmaváltásáról is. Aki kimarad, lemarad, tehát létfontosságú, hogy a magyar vállalatok és vállalkozások ne csupán követői, hanem a folyamatok minél aktívabb formálói is legyenek. Ezért érdemes mielőbb elindulni ezen az úton. Olyan hozzájárulással és volumenben kell tevékenykedni, amely lehetővé teszi a nemzetközi szinten is meghallgatásra kerülő vélemény- és javaslatformálást, amely befolyásolni tudja a szabványosítási folyamatokat” – mondta dr. Máthé János a NETvisor vezérigazgatója.

 

A projekt kertében az egyes konzorciumi tagoknál külön-külön kutatási divízió jön létre, amely célja kifejezetten az innovációs célú kutatás-fejlesztési projektek megvalósítása.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG két kutatási beszámolóját mutatták be egy AI technológiai konferencián

Május 7-11. között, a Bécsben megrendezett International Conference on Learning Representations (ICLR) 2024 konferencián mutathatta be kutatási eredményeit az LG Electronics (LG). A rengeteg beérkezett pályamű közül az LG kutatási dokumentumait a legjobb egy százalék közé választották, így bekerültek a konferencia programjába. Mindez jól szemlélteti az LG kutatási erőfeszítéseinek jelentőségét, és megerősíti a cég pozícióját a kulcsfontosságú AI technológiák fejlesztésének éllovasaként az olyan területeken, mint például a robotika, a metaversum és az intelligens otthonok.

2024. május 28. 16:11

Felforgatja a munkaerőpiacot a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia (MI) által érintett ágazatokban ugrásszerűen nőtt a termelékenység, az MI-t használó állások egyre nagyobb számban jelennek meg és akár 25%-os bérprémiumot kínálnak – derül ki a PwC Global AI Jobs Barometer felméréséből, mely 15 ország több mint félmilliárd álláshirdetését elemezte.

2024. május 28. 14:40

Már Magyarországon is elérhető az eMAG Genius hűségprogram

Az eMAG elindította Magyarországon a Genius nevű előfizetéses hűségprogramját, amelyen keresztül többek között ingyenes szállítást és heti dedikált kedvezménykampányokat kínál. Az eMAG Genius előfizetői több mint hatmillió – Genius jelvénnyel ellátott – termékre vonatkozóan vehetik igénybe az előfizetést, amelyek az eMAG, és a Marketplace platformon működő partnerkereskedők kínálatában érhetők el.

2024. május 27. 19:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52